MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | Återhämtning, kulturbygge och kompetensutveckling

Återhämtning, kulturbygge och kompetensutveckling

Kunskapsskolan Norrköpings rektor Markus Brunfelt skriver i rektorsbloggen.

Det är sportlov i den forna industristaden Norrköping och genom kontorsfönstret kan jag blicka ut över den rogivande Strömsparken, som så här års är täckt av ett skrovligt snötäcke. En grupp förskolebarn rör sig som stela pingviner eller Teletubbies, medan den huttrande personalstyrkan värmer sig med termoskaffe. På stadens samtliga skolor råder sportlovets andrum, så även på Kunskapsskolan, men här lyser ändock flitens lampa över den nästan fulltaliga personalstyrkan som är på jobbet för att ägna sig åt kompetensutveckling.

40 veckor om året rusar skoldagarna förbi i en aldrig sinande ström. 40 veckor av intensitet, av 500 elever som går på kommunikationspass, föreläsningar, workshops, basgruppssamlingar och PH-samtal. 40 veckor av schemalogistik, undervisning, bedömning, projektprov, redovisningar, grupparbeten, relationsbyggande, konfliktlösning och ständigt pågående samtal. Det är där lärandet sker och ibland går vi ner på lågvarv, men ofta är intensiteten och ambitionsnivån så stark att lärandet går att ta på.

Men nu är det sportlov, en vecka då våra elever får sin återhämtning, då de slipper handledarnas förmananden och loggböckernas lärandemål. För en del elever innebär loven en extra möjlighet att ta igen förlorad tid, i form av lovskola i harmoniskt tempo. För personalen innebär sportlovet till viss del också återhämtning, men framför allt använder vi den elevfria tiden till kompetensutveckling och kulturbygge. Vi brukar lägga in 2-3 gemensamma arbetsdagar under sport- och höstlov, ovärderliga dagar att förkovra oss med hjälp av föreläsningar, litteraturstudier, reflekterande samtal, utvärderingar och gemensamma ämnesplaneringar. Att med jämna mellanrum kunna använda ett par elevfria dagar till att finslipa och utveckla undervisningens ädla konst, är en av framgångsfaktorerna till våra goda studieresultat.

Det är en otrolig skillnad i koncentration och energi när vi ägnar oss åt kompetensutveckling på loven, jämfört med en konferenstimme klockan halv fyra, efter en heldag med elever. Den kvalitetsskillnaden går verkligen att ta på. Och att regelbunden kompetensutveckling verkligen behövs, för att hålla nivån i ett föränderligt yrke såsom lärarens, råder det inget tvivel om. Att genomföra en lång och sammanhållen lärarutbildning är onekligen värdefullt, men om inte pedagogiken, didaktiken och ledarskapet får möjlighet till regelbunden upputsning, kommer vi obönhörligen att stagnera. Den här sportlovsveckan tar vi dessutom en inofficiell examen, då vi arrangerar ett Teach meet för 150 pedagoger i Norrköping, ett pedagogiskt möte som får sammanfatta de fyra terminer som vår personalstyrka har fördjupat sig i relationellt ledarskap, med fokus på lärarnas ledarskaps- och relationella kompetens i klassrummet.

Som ett mervärde av dessa gemensamma fortbildningsinsatser, får vi också till ett kulturbygge som gör mig varm i hjärtat. När ett gäng ambitiösa och professionella pedagoger träffas på skolan utan att omgärdas av 500 ungdomar - äter, skrattar och umgås, då kokar vi ett kitt av gemenskap och förtroenden som vilken etnolog som helst skulle bli avundsjuk på. Det blir ett smakfullt och näringsrikt storkok, som bär oss igenom framtida perioder av stress, vabbande, rättningshögar och Nationella prov. Eller som en framstående ledare inom Kunskapsskolan formulerade för några år sedan – ”Kultur äter strategi till frukost”.

Så är det med det…

Markus
markus.brunfelt@kunskapsskolan.se

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.