MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | ”Att vara rektor passar mig perfekt – du blir aldrig uttråkad”

”Att vara rektor passar mig perfekt – du blir aldrig uttråkad”

Efter en nio månader lång föräldraledighet återvänder rektor Linda Noaksson till Kunskapsskolan i Jönköping. Hon har många planer för det kommande läsåret.

Sedan drygt två år tillbaka är Linda Noaksson rektor på Kunskapsskolan i Jönköping.
– Det känns jätteroligt att vara tillbaka, jag gillar att jobba så jag är supertaggad.

Linda är i grunden gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Direkt efter avslutade studier började hon arbeta på Praktiska gymnasiet. Sedan har det gått undan. Hon fick snabbt mer ansvar och startade upp Praktiska gymnasiet i Härnösand, dit hon veckopendlade och var rektor under ett år. Därefter reste hon runt och undervisade lärare hur koncernens utbildningsplattform fungerar. Men Linda saknade rektorsjobbet.

– Eftersom jag själv även är lärare blev jag intresserad när tjänsten som rektor på Kunskapsskolan i Jönköping dök upp. Undervisningskonceptet och upplägget kring hur man tänker kring eleverna var precis så som jag själv hade velat arbeta när jag var lärare. En skola som arbetar och är uppbyggd med individen i fokus kändes rätt.

Ute bland eleverna
Lindas kontor har glasvägg ut mot uppehållsytan på bottenplan. Hon och koordinator Andreas Johansson Dufva är allt som oftast ute bland eleverna.

– Det är inget som är speciellt för oss här i Jönköping utan så fungerar det på Kunskapsskolor runt om i landet. Eleverna ska känna att vi är med dem. Att det finns vuxna i närheten om det skulle vara något, även under raster. Det skapar trygghet.

Tidigare har Linda varit elitdomare i fotboll på fritiden, numera är hon observatör och hjälper domare att utvecklas och bli bättre. Hon gillar att ha många bollar i luften. Rektorsyrket har hon fastnat för på grund av just den anledningen.

– Jag måste ha mycket att göra, annars blir jag lätt uttråkad. Rektorsjobbet är perfekt på det viset, man har allt från ekonomi-, personal-, elev- och organsationsansvar.

"Det är bara att lyfta luren"
Under föräldraledigheten kom hon på vissa förändringar och det kommande läsåret har Linda många planer för både personalgruppen och eleverna.

Tillsammans med de övriga rektorerna på Kunskapsskolan i Västsverige driver hon olika utvecklingsprojekt som rektorerna sedan tar med sig ut till sina respektive skolor.

– På Kunskapsskolan tycker jag det är nära mellan olika grupper, som till exempel lärare och elev eller rektor och ledning. Det är bara att lyfta luren och ringa en rektor på någon Kunskapsskola för att utbyta erfarenheter. Och jag behöver heller inte boka tid med min chef månader i förväg. Här går det snabbt att få svar och driva igenom saker och det passar mig, skrattar Linda.

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.