Välj Skola
Hem | Nyheter | Brevväxling för vänskap och språk

Brevväxling för vänskap och språk

Kunskapsskolan var en av de första friskolekoncernerna i Sverige som direkt utnyttjade den nya frikvoten för nyanlända. Den här dagen får vi följa med när Kunskapsskolan Borlänges nyanlända elever träffar sina brevvänner.

I dag går över 200 nyanlända elever i Kunskapsskolans grund- och gymnasieskolor.
– När det 2015 blev uppenbart att Sverige stod inför en stor migrations - utmaning var det självklart att vi skulle vara med och bidra, säger Fredrik Lindgren, vd för Kunskapsskolan.

Besöker brevvänner
En av Kunskapsskolans grundskolor som tagit emot nyanlända elever är Kunskapsskolan Borlänge. Eleverna är just den här dagen och besöker sina brevvänner på Höglandsskolan i Stockholm, som de skrivit till under ett halvår.

När bussen från Borlänge med alla Kunskapsskolans elever svänger in mot Höglandsskolan rusar eleverna den till mötes. Dagen inleds med ett par hälsningslekar, picknick och brännboll. På schemat står även svenskundervisning och klättring.
– Det har varit en rolig dag. Jag måste lära mig svenska bra, säger Walaa som går på Kunskapsskolan i Borlänge och har varit i Sverige i 11 månader.

– Precis i början när vi träffades var det lite pirrigt. Det tog ett litet tag innan vi visste vad vi skulle prata om men nu är det väldigt lätt. Det är jättekul att de är här och att vi får träffas. Vi vill träffa dem igen, säger Anna, Karolina och Amanda som alla går i årskurs 5 på Höglandsskolan.

Har börjat delta i ordinarie undervisning
– Våra nyanlända elever går i en egen grupp där en studiehandledare alltid finns med. Eleverna har nu börjat delta i ordinarie undervisning för att ”språkbada”. Vår förhoppning och ambition är att de går ut årskurs nio med gymnasiebehörighet, säger Anna Ek, rektor på Kunskapsskolan i Borlänge.

Stöttar skolorna i arbetet
Centralt på Kunskapsskolan arbetar Sara Hillefors som projektledare för att stötta skolorna i arbetet med nyanlända elever.
– Medarbetarna har gjort ett jättebra arbete. Det är fantastiskt att följa elevernas utveckling, säger Sara Hillefors.​

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.