Välj Skola
Hem | Nyheter | Dans över landgränsen

Dans över landgränsen

Kunskapsskolan i Katrineholm har under hösten haft internationellt utbyte med Kunskapsskolan i Gurgaon, Indien, genom det nya projektet KED Dance Buddies.

Eleverna i Gurgaon dansar jenka.

– I början av terminen kontaktade dansläraren Parul P. Vats mig för att försöka få till ett nytt KED Buddies-projekt, berättar Cecilia Aronsson som arbetar som KED Network Director på Kunskapsskolans moderbolag Kunskapsskolan Education.

Annika Eklind som är idrottslärare på Kunskapsskolan Katrineholm var snabb på att svara när Cecilia Aronsson skickade ut en förfrågan inom nätverket för Kunskapsskolans idrottslärare.

Spelar in instruktionsfilmer
– Hela idén går ut på att eleverna i respektive världsdel ska lära ut sin dans. Eleverna spelar in instruktionsfilmer, säger Cecilia.

Dans är ett eget ämne i den indiska läroplanen. Eleverna i Sverige har gjort filmer med jenka, polka och midsommardanserna. Hasta Mudra heter dansen som eleverna i Indien lär de svenska eleverna.

– The Swedish folk dances have a quicker tempo, but still remind Indian students of their own folk dance. So, for the next stage of the project, the students in Gurgaon have decided to take up an Indian folk dance and share with their Swedish buddies, säger Dr. Parul P. Vats.

"Ett sätt att utveckla undervisningen"
– Det här är ett sätt att utveckla den här delen av undervisningen. Det blir ett roligt sätt att lära sig de gamla folkdanserna för eleverna. För mig är det kul att se att ett internationellt utbyte mellan skolorna med KED Buddies fungerar i alla ämnen. Inte bara för engelskan för att öva språk, säger Cecilia Aronsson och fortsätter:

– Kroppsspråk är den viktigaste kommunikationsformen i projektet. En grundtanke med KED Buddies är att få igång elevsamarbetet mellan länderna, för att de ska öva sin samarbetsförmåga. Det är roligt att se hur det här projektet bidragit med det.

Den indiska dansen Hasta Mudra.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.