Välj Skola
Hem | Nyheter | De är vidare i Språkolympiaden

De är vidare i Språkolympiaden

Från vänster: Tess, Shanelle, läraren Gabriella i mitten, Emma, Ingrid och Alexandra.

Fem elever från Kunskapsskolan Enköping har gått vidare i den nationella tävlingen Språkolympiaden. De kommer nu tävla med sina spanskakunskap mot en rad andra grundskolor.

Den 10 mars kommer elever från Kunskapsskolan Enköping att delta i Språkolympiadens regionsfinal som äger rum i Linköping. Eleverna har gått vidare efter en kvalomgång där de fem bästa resultaten tagits ut. 20.000 elever gjorde kvalprovet i moderna språk.

–Eleverna var pirriga och tyckte det var spännande att tävla i den här typen av tävlingen. Jag har undervisat dem sedan mars förra året och gruppen som deltar består av elever från både årskurs 8 och 9, berättar Gabriella Nunez, spansklärare på Kunskapsskolan Enköping.

Att eleverna har ett stort intresse för spanska språket tror Gabriella beror på deras nyfikenhet och att den väcktes när Kunskapsskolan Enköping hade ett Erasmusprojekt och utbyte med bland annat en spansk skolan under förra läsåret.

–Flera av elever i årskurs 9 har än i dag kontakt med sina vänner som de fick i och med utbytet med skolan i Murcia. En av våra elever har precis kommit tillbaka efter att ha besökt skolan i Murcia under två veckor för att fördjupa sig i både språk och kultur.

Provet är uppdelat mellan realia, ordkunskap och grammatik.

– Realia är kunskap om spansktalande länder, så nu pluggar vi även geografi och historia. "Vad heter Honduras huvudstad?" och " Vem var president i Chile före statskuppen 1973?" är exempel på frågor som kan komma. Men eleverna gillar utmaningar och jag lär dem att "ha fel eller inte ha kunskap från början är en del i att lära", säger Gabriella.​

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.