Välj Skola
Hem | Nyheter | De är vidare till riksfinal i Pythagoras Quest

De är vidare till riksfinal i Pythagoras Quest

Edvin, Gustav och You Yi under distriktsfinalen och efter prisutdelningen.

Tre elever i årskurs 9 på Kunskapsskolan Nyköping har vunnit distriktsfinalen i mattetävlingen Pythagoras Quest. Här berättar de bland annat om varför de tror de lyckats så bra.

– Vi hade två grupper från skolan som kom in i distriktsfinal och vi tränade tillsammans i ungefär en timme dagen innan tävlingen. Vi kollade på frågorna från tävlingen året innan och försökte lösa dem tillsammans. Dessutom jobbade vi med andra kluringar för att utveckla tekniker för problemlösning, berättar eleverna Edvin, Gustav och You Yi.

Elevernas mattelärare Sofia Holmqvist om intresset för ämnet:
– Jag försöker få dem att tro på sig själva och sina förmågor och anta utmaningar, som till exempel den här mattetävlingen. Det är viktigt att möta eleverna där de befinner sig så att de känner att de lyckas. Att ha en bra dialog med eleverna kring ämnet matte och hur de kan komma vidare i sin kunskapsutveckling är A och O för att just de ska känna sig delaktiga i sin egen kunskapsinhämtning, säger hon.

Både Edvin och You Yi tycker att det roligaste med ämnet är känslan när man löser ett matematiskt problem.
– Det är också roligt att få bekräftelse från lärarna när man löser matematiska problem, säger de.

– Jag tycker matematik är roligt eftersom det är utmanande, logiskt och oerhört elegant, säger Gustav och fortsätter:

– Sofia är alltid glad, entusiasmerande och duktig men framförallt otroligt engagerad och fixar så att alla alltid får arbeta med matematik som ligger på elevens nivå, och lite över för att utmana! Utan henne hade jag aldrig kunnat nå den nivå på matten som jag är på i dag.

Nu laddar de för riksfinalen i Malmö den andra juni:
– Vi ska öva ännu mer! Vi kommer träna ihop några gånger med gruppen och lösa gamla problem från tidigare tävlingar och försöka äta och sova bra, säger Edvin, Gustav och You Yi.

– Framför allt ska vi ha roligt tillsammans, säger Sofia.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.