Välj Skola
Hem | Nyheter | De har fokus på konfliktlösning

De har fokus på konfliktlösning

Årskurs 8 på Kunskapsskolan Saltsjöbaden får under våren sätta sig in i konflikten mellan Israel och Palestina. Efter tre veckor ska de presentera en långsiktig lösning.

Philp Björk, Elliot Löwenhielm, Josephine Wendt och deras lärare John Christensson.

John Christenson har arbetat som lärare i SO på Kunskapsskolan i Saltsjöbaden i sju år. Han arbetade tidigare på en kommunal skola där vissa elever bytte till Kunskapsskolan och han blev nyfiken på konceptet.

De senaste fem åren har han gett 8:orna i uppgift att djupdyka och försöka lösa Israel –Palestina-konflikten.

– Idén kommer från någon annan från början, den ligger på Kunskapsporten. Jag har arbetat om materialet lite och förtydligat kunskapsmålen i geografi, samhällskunskap och religion. Det är en ständigt aktuell konflikt och ligger nära oss.

Eleverna gör efterforskningar kring både tidigare och nuvarande komplexa konflikter. John ger föreläsningar och individuell handledning under de tre veckor som arbetet pågår.

Maja Lidström, Mikaela Söderberg och Calla Dinkelspiel sitter och arbetar i bakre delen av salen. Alla är överens om att det svåraste är att komma på en långsiktig lösning där båda parter är nöjda.

– Vi arbetar enskilt och redovisningen kommer ske enskilt men under tiden vi arbetar diskuterar vi problem och tankegångar, säger Maja.

Maja Lidström, Mikaela Söderberg och Calla Dinkelspiel

– Jag jämför med andra svåra konflikter för att se hur de kom till en lösning, säger Mikaela.

När de tre veckorna är över får varje elev 10 minuter på sig att redovisa en powerpoint med sitt resultat.

– Det viktigaste eleverna tar med sig hoppas jag är att de förstår hur dynamisk världen är och att saker och ting inte är så svartvita. Uppgiften kan kännas övermäktigt för många men de får med sig större förståelse för konflikter och hur världen är uppbyggd, säger John innan nästa grupp 8:or kommer in i salen.

Eliese Lindeblad och Jacqueline Vesterlund får hjälp av John Christensson.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.