MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | De kan bli bäst i Sverige på teknik

De kan bli bäst i Sverige på teknik

Stämningen var laddad när basgrupp 8:4 på Kunskapsskolan i Norrköping vann regionfinalen i Teknikåttan. Nu väntar det stora riksavgörandet på Uppsala universitet den 19 maj.

Basgrupp 8:4 på Kunskapsskolan Norrköping

Hela gänget med sitt diplom och pariserhjul.

Basgrupp 8:4 på Kunskapsskolan i Norrköping blev i höstas uttagen för att delta i Teknikåttan, som är en rikstäckande frågetävling i naturkunskap och teknik.

"Väl på plats blev jag lugn"
Efter en kvalfinal var det nyligen dags för regionfinalen som avgjordes i Linköping. Totalt var det sex skolor som var med och tävlade om en finalplats.

– Jag var ganska nervös men väl på plats blev jag lugn. Det var roligast att svara på frågor inför publik, tycker Ella Maxeby, en av de tävlande i 8:4.

Vi kompletterar varandra på ett bra sätt.
- Ella Maxeby, 8:4.

Dagen bestod av två deltävlingar. En teoretisk frågesportsdel och en praktisk del, där eleverna bland annat skulle bygga en fungerande modell av ett pariserhjul.

– Den första semifinalen vann vi överlägset. Efter lunch mötte vi de andra vinnarna och då blev det skarpt läge. Men till slut lyckades vi ta hem vinsten, berättar Ella Maxeby.

Innan regionfinalen hade klassen förberett sig med olika uppgifter berättar Liselott Blennö. Hon är förstelärare på Kunskapsskolan i Norrköping och har agerat handledare för gruppen.

Riksfinal i Uppsala
Den 19 maj är det dags för riksfinal. Då åker hela basgrupp 8:4 till Uppsala universitet och hejar på de elever som representerar gruppen.

– Under regionfinalen missade vi lite när vi skulle koda den ljudlösa kommunikationen och det kommer vi träna på inför finalen. Sedan litar vi på att våra grundkunskaper räcker. Vi jobbar bra tillsammans och har en bred allmänbildning. Jag tycker att vi kompletterar varandra, säger Ella.

Prisutdelning.

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.