Välj Skola
Hem | Nyheter | Fokus på rörelse för att öka koncentrationsnivån

Fokus på rörelse för att öka koncentrationsnivån

Under hösten har flera av Kunskapsskolans grundskolor deltagit i ett hälsoprojekt med fokus på rörelse kopplat till inlärningsförmåga. Här berättar idrottsläraren Annika Eklind mer.

Tidigare i höstas arbetade ett antal av Kunskapsskolans grundskolor med ett hälsoprojekt där fokus låg på hälsa, rörelse och elevernas inlärningsförmåga. Målet var att alla elever skulle utföra en fysisk aktivitet två gånger per vecka utöver skolans ordinarie idrottslektioner.

– Vi hade ett schema för de fysiska aktiviteter som fanns att välja mellan varje dag. Eleverna kunde bland annat välja mellan dans, promenad tillsammans med en lärare, yoga och styrketräning. Som lärare märkte jag att eleverna längtade till olika aktiviteter som de ville göra, berättar Annika Eklind som är idrottslärare på Kunskapsskolan Katrineholm

Under perioden peppade lärarna eleverna under basgruppssamlingarna.
– Då pratade vi bland annat om vilka aktiviteter eleverna kunde välja mellan. Alla basgruppshandledare hade ett eget inlogg till den app där eleverna loggade all sin aktivitet. Där kunde vi lärare lägga ut bilder och peppa dem. Eleverna uppskattade verkligen det och lade ut bilder, snälla kommentarer och likeade varandras aktiviteter, säger Annika.

Hanna i årskurs 5 med sin idrottslärare Annika Eklind.

Hanna går i årskurs 5 på Kunskapsskolan Katrineholm.

Vad tyckte du om hälsoprojektet?
– Bra för jag kunde koncentrera mig bättre på lektionerna när jag fick röra mig under dagen.

Testade du någon ny aktivitet som inte du gjort förut?
– “Just Dance”, det var roligt. Nu rör jag mer på mig själv, till exempel så går jag promenader och leker mer i skogen på rasten.

Vad tyckte du om sidan där man registrerade aktiviteterna?
– Det var kul att se andras aktiviteter. Jag lärde känna de andra eleverna på ett annat sätt. Det var bra att vi peppade varandra med snälla kommentarer.

Att elever rör på sig under skoltid sker mestadels under raster och idrott- och hälsalektionerna.
– Jag upplever att eleverna orkar hålla sitt studiefokus bättre och under längre tidsperioder om de rör på sig under dagen. Detsamma gäller även mig om det är jag som är ute och rör på mig. För att se en större förändring krävs det länge tid och fler pass, säger Annika.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.