MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | Första dagen i skolan

Första dagen i skolan

Det är första dagen i skolan efter sommarlovet och korridoren på Kunskapsskolan i Borås fylls av föräldrar och pirriga elever...

Läraren Azra Sehovic ställer sig utanför undervisningssalen där basgrupp 5.2 håller till och eleverna ställer snart upp sig i en liten kö för att ta i hand och säga god morgon.
– Välkomna tillbaka! Hur känns det?

Gruppen har fått en ny elev som presenteras och välkomnas lite extra.
– Nu är ni störst här på det här våningsplanet, så det är ni som sätter standarden och hjälper de yngre eleverna, eller hur? säger Azra.

Lappar från utvecklingssamtal samlas in och pennor och radergummi delas ut.
– Vad är det för datum i dag?

Efter lite diskussioner kring hur man kan skriva datum skriver Azra upp dagens schema och tidpunkter på tavlan.

Eleverna skriver ner det Azra skriver på tavlan i sina loggböcker, sedan går Azra runt, läser och signerar.

– Innan rasten tänkte jag att ni ska få skriva en ny namnskylt till er låda och dekorera den. Sedan ska vi leka lite olika namnlekar, säger Azra.

– Får vi leka tidningsleken?

– Ja, så länge ni bara nuddar och inte slår varandra med tidningen.

Små glädjetjut kommer från olika håll i rummet.

Azra instruerar vilka regler som gäller under tidningsleken.

Intervjuleken är i full gång.

Under äggleken gäller det hälsa på varandra vid rätt tillfälle.

Ute på rasten visar ett gäng tjejer i 5.2 hur man leker ABC-leken. – Det som är bra på den här skolan är att vi alla får vara som vi är. Här bryr sig ingen om hur man ser ut.

Tre tjejer i 4:an kommer fram och vill berätta om sin dag. – En av oss är ny i gänget så vi håller på och lär känna varandra. Det är väldigt roligt. Vi vill lära oss saker, prata med varandra och få vänner.

När rasten är över är det dags att gå igenom ordningsregler och Kunskapsskolans värderingar. Azra läser upp och eleverna pratar igenom vad de betyder och varför de tror att de finns.

Azra har satt upp Kunskapsskolans värderingar på dörren.

– Nu ska vi också sätta upp gruppens egna värderingar, säger Azra.

Alla får räcka upp handen och berätta vilka värderingar de tycker är viktiga för att man ska trivas på skolan och i gruppen.

– Man får inte vara elak, säger en elev

– Vi vill ha arbetsro och matro, säger en annan elev.

Till slut har sex olika värderingar skrivits upp på tavlan. Azra delar in eleverna i sex delar där varje grupp får arbeta med en av värderingarna. Eleverna skriver värderingen på ett papper och måla bilder till.

– När de är klara får varje elev doppa fingret i vattenfärg och sätta sin tumme på var och en av värderingarna. De sitter på väggen under året och så pratar vi om dem, om det skulle behövas.

När det börjar bli dags för lunch tappar de flesta koncentrationen.

Azra tar upp den bok hon läser för tillfället. – Vila lite nu medan jag läser högt ur vår klassbok.

Efter högläsningen är det dags för lunch! Med ny energi och lite rast flödar kreativiteten igen.

Dagen avslutas med en basgruppsamling där Azra summerar dagen tillsammans med eleverna.

– Nu får ni skriva i loggboken vad som varit bäst under dagen, så läser jag det imorgon efter vår samling då. Tack för en underbar första dag, säger Azra.

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.