Välj Skola
Hem | Nyheter | Internationella kontakter ger utvecklande lärarutbyte

Internationella kontakter ger utvecklande lärarutbyte

För tredje året i rad kommer åtta lärare att delta i Kunskapsskolans globala utbytesprogram. Peter Bankel är en av de lärare som blivit uttagna.

Kunskapsskolan Sverige har ett internationellt globalt utvecklat nätverk. Sedan tre år tillbaka har ett tiotal lärare årligen fått chansen att delta i ett globalt utbytesprogram, KED Teacher Exchange Program. Tanken med programmet är att lärarna ska utvecklas i sin yrkesroll och skapa utländska kontakter.

Bygger struktur
Peter Bankel är lärare sedan 2006 och har arbetat på Kunskapsskolan från sin första arbetsdag efter lärarstudierna. Först arbetade han i Kunskapsskolan som låg i Kista och efter en föräldraledighet började han i Kunskapsskolan Tumba. Han tycker om det pedagogiska konceptet.

– Alla barn är olika och vissa behöver mer struktur, både i sin vardag och skoldag. Det bygger vi här på Kunskapsskolan på ett bra sätt, tycker jag. Ger du en elev ansvar som inte kan ta det, så sviker du eleven. Man måste hitta vägar för alla barn. Det är den individuella aspekten i vår pedagogik.

Fick inspiration av besök
Förra året besökte ett antal personer från en skola i Great Oaks i New York Kunskapsskolan i Tumba. De studerade Kunskapsskolans arbetssätt och ville se hur undervisningen planerades.

– Besöket ingick inte i KED Teacher Exchange Program, men jag fick inspiration att söka till utbytesprogrammet efter deras besök. Dessutom har jag alltid varit intresserad av att någon gång arbeta utomlands.

Studera den pedagogiska kulturen
I november åker Peter Bankel till Wilmington för att studera den pedagogiska kulturen på en skola där. Staden har stora utmaningar socioekonomiskt med 20 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen. I februari 2017 står Peter som värd för en lärare från skolan i Wilmington som kommer att besöka Kunskapsskolan i Tumba.

– Det ska verkligen bli intressant. I USA är det självklart ett helt annat regelverk, en annan skolkultur och det är stor skillnad på hur man ser på eleverna. Det är helt annorlunda än hur vi har det här. Jag hoppas jag får med mig kunskap om hur man kan arbeta med barn med olika erfarenheter och bakgrund. Det vore fint att få en aha-upplevese, något jag kan skriva ner på en postit-lapp. Kunskapen jag tar med mig föreställer jag mig kan bli värdefull både lokalt och för hela Kunskapsskolan Sverige, säger Peter.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.