Välj Skola
Hem | Nyheter | "Jag gör mer nytta här - det är ett större fokus på eleven"

"Jag gör mer nytta här - det är ett större fokus på eleven"

Susanne Thörn var i slutskedet av sin lärarutbildning när Kunskapsskolan startade i Ystad kommun. Här berättar hon om vad hon tycker om sin arbetsplats.

– När Kunskapskolan startade blev det en massa snack och många var kritiska. Jag kände att jag ville se hur det faktiskt var och bad min handledare att dela upp min praktik så jag kunde vara på Kunskapsskolan 50 procent. Det var då jag kom fram till att Kunskapsskolans pedagogiska modell passade mig alldeles utmärkt. Jag gör mer nytta här, det är mer fokus på eleven.

Alla elever är olika
När praktiken och lärarutbildningen var klar blev det ganska snart en ledig tjänst på Kunskapsskolan i Ystad och Susanne blev anställd. Nu har hon arbetat som NO-lärare för årskurs 4 till 9 i 15 år.

– För mig är det viktigt i min roll som lärare att lära känna eleverna. Tiden man lägger ner där har jag igen när jag ska nå fram till dem ämnesmässigt. Alla elever är olika och på Kunskapsskolan finns modellen som gör det möjligt att möta dem på deras sätt. I övriga skolor ska alla elever göra samma sak. Här är det annorlunda, alla arbetar utefter sin nivå. Det kan vara elever från årskurs 7 till 9 i samma workshop och som arbetar med olika saker i samma ämne.

Började arbeta på en annan högskola
Efter fyra år på Kunskapsskolan ändrades livssituationen för Susanne och hon började arbeta på en annan högstadieskola i kommunen.

– Där arbetade jag i sju år och trivdes. Men jag ville tillbaka till Kunskapsskolan och den här pedagogiken. Jag har pratat med rektorn på Kunskapsskolan Ystad om en tjänst ett par år, så när det blev en ledig tog jag den snabbt. Nu har jag arbetat på skolan igen sedan höstterminen startade, så jag är nygammal här, säger Susanne och fortsätter:

– Det är inte lätt att vara tonåring. Vi lärare träffar ibland eleverna mer än vad många föräldrar gör.
När elever känner sig trygga och inspirerade i skolan blir de ofta nyfikna och vill veta mer och lära sig.

Trycka på rätt knappar
Att kunna och få väcka intresse för kunskap är en av de saker som engagerar Susanne.

– Det är roligt att utmana eleverna, det handlar bara om att hitta deras intresse och sedan kan man trycka på rätt knappar för att få dem engagerade. Att få väcka detta känns fantastiskt. Det är inte alla gånger som man lyckas, men lyckas inte jag så gör förmodligen någon annan lärare på Kunskapsskolan det. Det är en fördel med skolan, eleverna har många olika lärare att tillgå.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.