Välj Skola
Hem | Nyheter | ”Jag har aldrig varit på en skola där lärarna bryr sig så mycket som här”

”Jag har aldrig varit på en skola där lärarna bryr sig så mycket som här”

Birgitta Öström Hertinge har varit lärare i 27 år och är nu arbetslagsledare i årskurs 4-5 på Kunskapsskolan Varberg.

– Det började med en anställning som elevassistent och jag tyckte det var roligt att arbeta med barn inom skolan. Efter ett långtidsvikariat fick jag rådet av rektorn på den skolan att ”nu får du söka in på seminariet fröken Öström och sedan komma tillbaka och arbeta för mig”.

Sagt och gjort, lärare blev hon. Nu, 27 år senare, arbetar Birgitta på Kunskapsskolan i Varberg. Senast kommer hon från en skola i Bryssel, där barnen till anställda inom EU studerade. När kontraktet var slut efter nio år fick Birgitta tips av en av hennes tidigare elevers förälder om att Kunskapsskolan skulle öppna i Varberg.

– Hon trodde att jag skulle gilla konceptet. Jag gick in på webben, läste och blev intresserad av pedagogiken. Jag var trött på att arbeta med kollegor som lägger skulden på eleven om han eller hon misslyckas i stället för att rannsaka sig själv. Det är enklare att klandra någon annan än sig själv när man egentligen kunde gjort mer för att möta elevens behov. Personligen tycker jag att man är dålig som lärare om man anser sig vara fullärd. I det här yrket är det viktigt att vara öppen och lära sig nya saker hela tiden.

Hur tror du elever bäst tar till sig kunskap?
– Eleverna ska känna sig sedda och veta att vi tycker om dem. Det är viktigt att föräldrarna känner att vi tycker att just deras barn är viktigast. Ett bra samarbete mellan skola och hem gör att det blir ett positivt klimat. Det är viktigt att skapa en skolmiljö där eleverna känner att de kan komma till oss lärare om det är något.

Hur är det att arbeta på Kunskapsskolan?
– På en skola måste det finnas en ledning som styr så att vi alla går åt samma håll. Det är då vi når resultat. Vår rektor är en sådan ledare. Allt kanske inte alltid är lätt att förändra på en gång, men vi får alltid gehör för våra tankar och önskemål. Jag har aldrig tidigare varit på en skola där lärarna bryr sig så mycket som här. Jag är omgiven av ambitiösa och engagerade kollegor. Vi har ett spann av olika kunskaper och åldrar och vi kompletterar varandra mycket bra.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.