Välj Skola
Hem | Nyheter | Kunskapsskoleelever tog guld i språkolympiaden

Kunskapsskoleelever tog guld i språkolympiaden

Nanna och Maria från Kunskapsskolan Lund tog hem guldet i svenska när språkolympiadens riksfinal avgjordes på Latinskolan i Malmö.

Nanna och Maria är tvillingsystrar och går i samma klass på Kunskapsskolan Lund. Efter ett par individuella prov så hade systrarna högst poäng i sin skola och fick därför tävla tillsammans i språkolympiaden, och det har gått riktigt bra. De tog sig ända till riksfinalen i Malmö där de slog ut ett lag från Nacka och ett från Göteborg. Med sig hem fick de prissumman på tiotusen kronor.

– Finalen var nästan som regionfinalen. Vi stod på scen, det var faktiskt rätt kul, för syrran och jag tycker om att stå på scen. Det var inte jättemånga i publiken, men vi hade en liten hejaklack med från skolan, säger Nanna och Maria till Sydsvenskan.

Att de tycker mycket om språk, ord och litteratur har många anledningar enligt systrarna.
– Vi lärde oss att läsa sommarlovet innan vi började förskoleklass, och sedan dess har vi läst på i stort sett allt. Från mjölkkartonger, kvitton, tidningsrubriker eller kanske baksidan av schampoflaskor. Så fort vi blir uttråkade sträcker vi, helt omedvetet, ut handen för att hitta något att läsa, säger de och fortsätter:

– Vi kommer från en familj där man läser. Man sätter sig ner med en bok i knät och läser, det är avkoppling och njutning. Det är också en fördel om man ska ha en chans att bli bra på språk. Läser ens föräldrar börjar man också läsa själv, särskilt om de läser några böcker högt för en.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.