Välj Skola
Hem | Nyheter | "Lärare - ett av de viktigaste yrken som finns"

"Lärare - ett av de viktigaste yrken som finns"

Markus Brunfelt är en av Kunskapsskolans rektorer. Här svarar han på tre snabba frågor om sitt ledarskap.

Hej Markus! Berätta om vad i rektorsrollen som ligger närmast hjärtat för dig?
Jag brinner för själva lärandet och den dynamik som uppstår i mötet mellan läraren och eleven. Att få fatt i och utveckla kvaliteten i varje möte mellan läraren, kunskapskraven och eleven, är det som blivit mitt huvudfokus. Jag tror på sammanhållna och långsiktiga fortbildningsinsatser för att stärka lärarna i deras yrkesskicklighet. Med tiden tror jag att jag utvecklat en viss förmåga att coacha den enskilde läraren i undervisningen och fungera som ett pedagogiskt bollplank för att skapa bättre förutsättningar till just kvalitet i lärprocesserna.

Vad är viktigt för dig i ditt ledarskap?
– Det är nog förmågan att ta ut en pedagogisk färdriktning och involvera medarbetarna i den processen. För att därefter med lyhörd målmedvetenhet tuffa på mot målet, trots allt annat som pockar på. Jag strävar efter ett indirekt elevnära ledarskap, där stärkandet av personalens yrkesskicklighet förhoppningsvis bidrar till att undervisningen utvecklas och därmed elevernas kunskaper och studieresultat.

Vad innebär mod för dig i ditt yrke?
Mod är min strävan. Det handlar om att välja mina strider, att vara tolerant och pragmatisk, men hela tiden vara beredd att stå upp för våra elevers rätt till trygghet och bra undervisning. Men också mod att stå upp för mina lärares profession, att de är ägare av ett av de viktigaste yrken som finns. Jag fick med mig en viktig insikt när jag läste juridiken under rektorsprogrammet. Det handlar om att gå från rädslan att göra fel, till modet att använda lagar och förordningar för att göra rätt, att våga ta obekväma beslut för att skydda den enskilde eleven.

Markus var tidigare i år en av de nominerade till Trevor Dolan-priset som går till personer som är "punk" inom skolvärlden.

Läs Markus blogg här

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.