Välj Skola
Hem | Nyheter | Läslust lyfts med tips från bibliotekarie

Läslust lyfts med tips från bibliotekarie

Den här dagen samlas årskurs 7 på Kunskapsskolan i Lund i omgångar i skolans arena. Det är dags för en stor dos bokinspiration.

Eleverna i årskurs 7 är indelade i olika grupper och eleverna i den andra gruppen för dagen slår sig ner på arenans stolar. Framme vid tavlan står bibliotekarien Klara Önnefält och radar upp ett tiotal böcker som hon ska berätta om.

Boktips inom ett bestämt tema
– Varje grupp får tips på tio olika böcker inom ett tema som jag bestämt och stämt av med Klara i förväg, berättar Åsa Klein som är lärare i svenska.

Att ta in en bibliotekarie för att ge eleverna boktips började Kunskapsskolan i Lund med förra läsåret och fick hjälp av Skapande skolas medel för att bekosta aktiviteten med Klara.

Läslusten ökade
– Vi märkte att eleverna blev inspirerade och blev sugna på att läsa. De kom direkt och frågade om böckerna fanns inne. Vi har kunnat köpa in partier av alla böcker som Klara tipsar om och de finns i vårt bibliotek efter bokpratet.

Böckerna ska inte redovisas utan eleverna får prata om dem när de har personlig handledningstid.

Läsning utan några krav
– Syftet med detta är inte att de ska känna att de måste prestera något utan det ska bara inspirera eleverna. Det är också roligt för på det här sättet lär sig eleverna hur man kan prata om böcker, säger Åsa.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.