Välj Skola
Hem | Nyheter | Mer rörelse under rasten – Anna och Mattias vet hur

Mer rörelse under rasten – Anna och Mattias vet hur

För att få eleverna att röra på sig mer drog Anna Nevelius och Mattias Bulun igång projektet RUR, rörelse under rast. De senaste månaderna har det varit full aktivitet under rasterna på Kunskapsskolan i Örebro.

Anna Nevelius är specialpedagog och har arbetat på Kunskapsskolan i Örebro i fem år.

– I grunden är jag idrottslärare och att eleverna rör på sig tycker jag är extra viktigt, säger hon med ett skratt.

De senaste årens rapporter visar att fysisk aktivitet bland barn och unga minskar allt mer vilket kan resultera i att de mår både fysiskt och psykiskt sämre. I Örebro har programnämnd Barn och utbildning avsatt 250 000 kronor för att stimulera grund grund- och grundsärskolor att utöka fysisk aktivitet.

Barnen har fått säga sitt
Inspiration till projektet RUR har hon hämtat från skolor hon arbetat på tidigare. Anna och Mattias satte sig ner och skrev ihop en ansökan till Örebro kommun och fick ett bidrag på 20.000 kronor.

– Barnen fick säga sitt, det var viktigt och en del av projektplanen. De kom med en mängd bra och kreativa idéer. Vi fokuserade inte bara på nytt material utan hade ett tydligt syfte och tanke med hela projektet.

Resultatet blev bland annat en ny rink för Ga-gaboll som är en gammal variant av spökboll.

– Det är en väldigt populär bollsport här i Örebro.

Får poäng för olika aktiviteter
RUR går ut på att röra sig så mycket som möjligt under en halvtimmes rast. Det enda kravet är att eleverna är ute och att de aktiverar sig minst tio minuter. Det kan vara allt från att gå runt skolan till att spela King.

Eleverna får poäng för olika aktiviteter och skriver upp hur många poäng de samlat på sig för respektive rast.

– När man samlat ihop 500 poäng får man en lott som eleven skriver sitt namn på och lägger i en stor glasskål. När vi avslutar en RUR-omgång lottar vi ut vinster och har man då många lappar med sitt namn i skålen har man också större chans att vinna, säger Anna och fortsätter:

– Visst, vi lockar med mutor men det är inget tvång att delta.

Kräver extra resurser
RUR kräver extra resurser eftersom en vuxen är ute med barnen hela tiden under rasten.

– Målet är ju att vi ska få ha RUR under längre perioder än tre veckor i taget som det är i dag. Vi får se hur det blir framöver. Nu har årkurs 6 haft två perioder och snart kommer vi testa med årskurs 7, berättar Anna.

Resultatet då?
– Vi kommer få utvärdera detta mer grundligt framöver men årskurs 6 har mycket spring i benen. Det är glädjefull fysisk aktivitet och fullt ös på gården för det mesta. Den enda gången det är svårt att få dem att gå ut är när det är riktigt dåligt väder. Det vi märkt är också att det råder en större gemenskap och att alla blir lite mer sociala. Nu tänkte vi söka pengar till hösten för att utöka med fler årskurser, säger Anna.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.