MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | Näthat lyfts genom egna upplevelser

Näthat lyfts genom egna upplevelser

Eleverna på Kunskapsskolan i Täby har lyssnat och diskuterat näthat med Robin Århling. Callie Carning, tf rektor på skolan, vill synliggöra problemet och stärka eleverna i deras tänk inför sommarlovet.

– Hej Robin! Vi såg dig på TV.

Ett litet gäng tjejer i årskurs 6 kommer in i aulan i Kunskapsskolan Täby där Robin Århling förbereder dagens första föreläsning om näthat. För en tid sedan satt han i TV4:s morgonsoffa och pratade om sina upplevelser och egna tankar kring näthat. Callie Carning som är tf rektor på Kunskapsskolan Täby såg inslaget och tog kontakt med sin före detta elev.

– Jag var mobbad från årskurs 1 till 5. Sedan bytte jag skola och började på Kunskapsskolan. Det var där jag träffade Callie som blev lite som en räddande ängel under en tuff period. Jag hade fysiskt flyttat från mobbarna men nu dök de istället upp på sociala medier som Facebook, säger Robin Århling.

Diskuterar näthat med eleverna
Eleverna i årskurs 6 och 7 strömmar in i aulan i olika omgångar under dagen där Robin föreläser och diskuterar näthat med eleverna. Han tar mycket personligt upp sin egen erfarenhet, vänder på problematiken om vem som egentligen kan sägas vara näthatare och ber eleverna diskutera och sedan berätta.

– Föreläsningen med Robin är en inledning i ämnet. UR-play har en utbildningsserie, Justitia, om internettrakaserier som jag kommer använda mig av i undervisningen framöver. Där går vi in mycket i juridiken som kan komma efter fall av nätmobbning, säger Sara Strömsten som är lärare i svenska och engelska.

Kommer fortsätta arbetet till hösten
– Nätmobbning är något vi behöver lyfta upp och arbeta med i alla årskurser. Under dessa sista veckor innan sommarlovet arbetar vi mer intensivt med ämnet för att lyfta upp problematiken på bordet, synliggöra och stärka eleverna i sitt tänk inför sommarlovet, säger Callie Carning och fortsätter:

– Vi fortsätter självklart att arbeta med frågan i höst.

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.