MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | Nytt på schemat: Kunskapsskolans elever kodar sig in i framtiden

Nytt på schemat: Kunskapsskolans elever kodar sig in i framtiden

Screenshot från ett spel i Scratch som Kevin_eleven_1234 har gjort.

Från och med höstterminen 2017 kommer elever i årskurs 5 och 8 på Kunskapsskolan att få kodning på schemat och därmed lära sig att programmera.

I dagens digitaliserade samhälle kommer förståelse och kunskap kring programmering vara väsentlig. Därför har regeringen beslutat om förändringar i styrdokumenten för grundskole-, gymnasie- och vuxenutbildningen, som ska träda i kraft hösten 2018. Kunskapsskolan inför ämnet till hösten 2017. När eleverna tar sommarlov i juni vidareutbildar Kunskapsskolan flertalet av sina tekniklärare i olika programmeringskunskaper.

Roger Thuring är Talent Manager på Kunskapsskolan i Sverige och den person som organiserar utbildningen tillsammans med ämnesspecialister från Nox academy.

Skapa spel, film och musik
Eleverna i årskurs 5 kommer att arbeta med Scratch, som är ett pedagogiskt och visuellt programspråk utvecklat av MIT, Massachusetts Institute of Technology. Språket är utvecklat just för att lära sig programmeringskoncept och låter eleverna skapa exempelvis spel, film och musik.

Elever i årskurs 8 kommer att arbeta med märkspråket HTML som används för att bygga exempelvis webbsidor. Eleverna i årskurs 8 arbetar med detta i en kurs som bland annat handlar om genus.

Vill lyfta genusperspektivet
– Genusperspektivet på programmering är också något vi verkligen vill lyfta. Vi tror att vi genom att arbeta med programmering i grundskolan kan bidra till att fler tjejer får ett intresse för programmering och kanske kommer att välja en sådan yrkesbana i framtiden. Väljer man rätt språk och ett pedagogiskt upplägg är inte programmering så dramatiskt, utan tvärtom något som är stimulerande, kreativt och roligt, säger Roger Thuring och fortsätter:

– Därför tror vi att det är bra att sätta igång redan under grundskolan. För många vuxna upplevs ”programmeringströskeln” som väldigt hög, så en tidig positiv kontakt med programmering kan vara oerhört värdefullt.

Roger Thuring.

Se filmen:

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.