MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | Rektorn har ordet!

Rektorn har ordet!

Kunskapsskolan Ystads rektor Eva Borgström om händelser på skolan.

Oktober 2017

Sommarens höst fortsätter in i oktober. Fast nu är det kyligare på morgnarna och snart får vi väl skrapa bilrutorna…

Terminen flyter på
Skolarbetet för både stora och små går sin gilla gång. Vi är redan inne i prognosarbetet vilket innebär att vi fram till lovet analyserar varje elevs nuvarande kunskapsnivå. Efter lovet kommer detta att meddelas er vårdnadshavare via personliga handledarsamtal och loggbok. Om ni har frågor kring just ert barn så ta kontakt med respektive handledare. Alla årskurser har varit ute på aktiviteter utanför skolan under september – läger, Friskis och Svettis, bio, aktiviteter tillsammans med scouterna m.m. och det har varit trevliga tillställningar alltsammans. Lite mindre roligt för fyrorna dock vars övernattning ställdes in pga vädret. Men det löstes med roliga aktiviteter i skogen i stället. Vi hade terminens första elevråd förra torsdagen under ledning av nya elevrådsordförande Michaela de Burger och undertecknad. Vi klubbade reviderade förhållningssätt och ordningsregler för skolan och analyserade den enkät som jag skickat ut om skolmaten och miljön i matsalen. Vi gick också genom vad de olika råden (trivselråd, miljöråd, café- och matråd, IT-råd och idrottsråd) kommit fram till på sina första möten. Tiden räckte inte till riktigt så vi har fått lägga in ett extra elevråd i dag, fredag. Under den senaste veckan har vi genomfört konceptutbildning för föräldrar på skolan. Trevligt att så många tog sig tid att komma! Lite längre fram kommer jag att skicka ut en enkät om konceptutbildningen i mejlen via era barns handledare. Om ni inte deltog kan ni bortse från det mejlet.

Get active
Under september startade ”Get Active” på flera Kunskapsskolor, ett projekt som syftar till att höja aktivitetsnivån hos både elever och personal. Basgrupperna tävlar mot varandra och målet är minst två 30 minuterspass varje vecka. Även om man tränar mer så räknas endast 30 minuter per pass så att alla, oavsett utgångspunkt, har möjlighet att tävla. Givetvis så deltar Ystad. Passen registreras digitalt och man får även poäng för om man lägger ut bilder eller kommenterar andras registreringar. Idag, fredag, leder 8.1. Typiskt, idrottsläraren Thereses egen grupp… Vinnaren koras den 12 oktober. Det ska bli intressant att se hur vi står oss mot de andra tävlande skolorna.

Framtidsförmågor
Som de flesta av er vet så har Kunskapsskolan i Sverige vaskat fram sex förmågor som vi anser att eleverna utvecklar, utöver ämneskunskaper, med vårt arbetssätt. Med start i år kommer vi att synliggöra dessa förmågor och elevernas utveckling i dem. Det innebär bl a att eleverna självskattar sig i ett digitalt verktyg och sedan bestämmer sig för vilka förmågor som just den eleven behöver träna på. Det kommer att föras in i loggboken och i EDS. Förmågorna tränas sedan i ordinarie uppgifter på steg och i kurs. Under kommande veckor kommer vi att implementera framtidsförmågorna med eleverna och beräknas vara klara att köra på för fullt i och med utvecklingssamtalet i januari. Läs gärna mer här.

Föräldramöten
I skrivande stund är föräldramötena för nästan alla årskurser avklarade - årskurs 6 är sist ut den 30 november. Jag hoppas att ni känner nytta och mening med innehållet på mötena. Nästa aktivitet för några av er föräldrar är tisdagen den 17 oktober 18.30 då det är dags för årets första Samråd. Ni som är representanter i basgrupperna (år 6 utses på föräldramötet) har fått en inbjudan i mejlen från mig. Om ni vet att ni är representant och inte fått inbjudan – mejla!

Datorer
Datorerna till år 6 är försenade vilket ni säkert redan lagt märke till. Jag har inte fått några nya besked om leverans förutom vad det gäller de datorer som är beställda vad gäller extra anpassningar. Jag får be att återkomma när jag vet mer.

Organisationsförändringar kommande läsår 2018/2019
Vi kommer att anpassa skolans organisation efter skollagens krav på stadieindelning till hösten 2018. Det kommer att innebära att de femmor som idag går hos oss kommer att stanna kvar i Flygeln under deras sjätte skolår och ha samma handledare och samma basgruppskompisar. Först i år 7 kommer de att flytta över till Sextillnioskolan. Det innebär också att vi inte kommer att anta några sexor till hösten 2018. De antagningar vi kommer att göra blir endast i år 4 och år 7 fr o m hösten 2018. Så klart fyller vi på med elever om det blir enstaka platser lediga i övriga årskurser. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor kring detta! Vad det gäller köplats är det Cecilia ni mejlar och har ni organisatoriska frågor så slänger ni ett mejl till mig.

Gästföreläsare
Jag skickade med information i veckobreven kring kränkningar på sociala medier för några veckor sedan. Detta behöver vi arbeta intensivt med och vi har nu fått ett riktigt bra tillfälle. Andreas Glingfors jobbar på polisen och föreläser för bl a föräldrar om hur ni kan nå in i era barns digitala värld och stötta dem på olika sätt. Andreas ska också föreläsa för personalen och eleverna.
Jag kan inte nog trycka på att vi behöver ta oss tid till detta! Alla föräldrar är välkomna!

Inbjudan kommer via era barns handledare.

Att tänka på
Det är alltid aktuellt att påminna om trafiksituationen kring skolan. Många föräldrar lämnar och hämtar med bil och vi rekommenderar att ni väntar på era barn på parkeringsplatsen på väg till Kulturskolan. Planen öster om restaurangen LiteMer (mittemot vår ingång) inte är en parkeringsplats och vid flera tillfällen har varutransporter inte kunnat ta sig fram till restaurangen på grund av parkerade bilar vars förare väntar på att hämta.

Studiedag
Jag påminner om studiedagen den 18 oktober. Klubben har stängt.

Allergier
Vi ber er också påminna era barn om att vi inte ska ha med parfym eller nötter i skolan på grund av svåra allergier bland eleverna och personalen.

Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor! Vi hörs snart igen!
Eva Borgström, Rektor

 

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.