Välj Skola
Hem | Nyheter | Sockersmart undervisning för "generation socker"

Sockersmart undervisning för "generation socker"

Susanna Almström visar hur små godispåsarna var på 70-talet.

De små godispåsarna från 70-talet har förvandlats till godishinkar 2016. Hur får vi barn och ungdomar att bli sockersmarta? Kunskapsskolan Tumba tog in hälsopedagogen Susanna Almström för ett kunskap- och inspirationspass.

Årskurs 9 på Kunskapsskolan Tumba har den här dagen sockerskola som ska inspirera dem att tänka ”sockersmart”. Bakom arrangemanget ligger Jessica Johansson som är förstelärare och undervisar i hem- och konsumentkunskap.

Skriver hälsodagbok
Eleverna arbetar med hälsodagboken som är en del i en kurs. Förutom hem- och konsumentkunskapen ingår även idrott och svenska i kursen.

– Eleverna får sätta individuella mål för att förändra och förbättra något i sin hälsa under de tre veckor som kursen pågår, säger Jessica Johansson.

Jessica hittade Susanna Alström på Facebook. Här hade Susanna lagt upp bilder på hur godispåsens storlek förändrats sedan 70-talet.

"Sockerfri är i princip omöjligt"
– Ni kommer kanske tycka att ”det finns ju inget man kan äta” och bli arga på mig innan den här timmen är över, säger Susanna Almström när hon hälsat eleverna i årkurs 9 välkomna till dagens föreläsning.

– Att bli sockerfri är i princip omöjligt men jag ska visa att det finns många alternativ till socker, fortsätter hon.

I vilka produkter finns det socker frågar Susanna eleverna.

– Läsk och godis, säger en elev.
– I yoghurt, säger en annan.
– Socker finns i typ allt, säger en tredje.

Gissar antal sockerbitar
Dagens ungdomar har växt upp i ett samhälle där väldigt mycket av vad vi äter innehåller tillsatt socker menar Susanna. Hon berättar lite om sockrets historia och ursprung för eleverna innan de får gissa antal sockerbitar i olika vanliga livsmedel.

Efter lunchrasten samlas alla i aulan igen för att få smoothieinspiration och smakprov. Susanna och hennes medarbetare Emelie, som också är hälsopedagog, visar olika ingredienser och två typer av smoothies. En rosa med jordgubbar och naturell yoghurt och en grön.

Emelie gör smoothies till eleverna.

– Den gröna kan nästan räknas som en sportdryck. Du får bra med näring och energi, säger Susanna och låter Emelie provsmaka.

Felicia och Nicolas.

Felicia och Nicolas tycker dagen varit lärorik och ett lite annorlunda inslag i den vanliga undervisningen.

– Man ska äta mycket mindre socker per person än vad jag trodde man skulle göra. Jag äter aldrig godis men chips äter jag på helgen och så dricker jag läsk ett par gånger i veckan, säger Nicolas.

– Det är roligt att även hälsopedagogerna visar att de bryr sig om vår generation. Jag försöker bara äta godis på helgen, ibland kan jag ta något en vardag också, säger Felicia och fortsätter:

– Jag försöker tänka på att äta varierat och så spelar jag innebandy. Men jag lagar inte mat själv.

Provsmakning pågår.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.