Välj Skola
Hem | Nyheter | Svenska elever besöker Kunskapsskolan Gurgaon i Indien

Svenska elever besöker Kunskapsskolan Gurgaon i Indien

Hela gänget från Kunskapsskolan Spånga tillsammans med sina värdelever utanför Kunskapsskolan Gurgaon.

Under en vecka var fyra elever från Kunskapsskolan Spånga på Kunskapsskolan Gurgaon utanför New Delhi i Indien tillsammans med sin lärare Linda Lidzén. Här berättar de om sin resa.

Kunskapsskolan i Gurgaon öppnade år 2013 och på skolan går elever från förskoleåldern och uppåt.

– Kunskapsskolan i Indien fungerar i stort sett som i Sverige med våra olika undervisningspass som workshop, kommunikationspass, föreläsningar, ph-samtal och självklart använder de också loggboken. Våra svenska elever bodde i värdfamiljer vars barn går i den indiska klass eleverna följde under veckan. På så sätt fick de både uppleva hur det är på en Kunskapsskola i Indien och en tonårings vardag i landet. Själv bodde jag hos min indiska lärarkollega Ramneek, som jag lärde känna efter mitt lärarutbyte med KS Gurgaon förra året, säger Linda Lidzén lärare på Kunskapsskolan Spånga.

Eleverna från Kunskapsskolan Spånga går alla i årskurs 9. Här berättar två av dem om deras upplevelser i Indien:

– När vi steg av planet så kändes det helt otroligt, vi var i Indien. Efter att vi hade passerat alla säkerhetskontroller så mötte jag Sarvesh Goyal, personen som jag hade chattat med i ett halvår för att lära känna inför resan. På söndagen vaknade vi redan vid 06.30 för att åka till ett av de sju underverken, Taj Mahal. Nästan hela den tre timmar långa resan pratade jag med Sarvesh eller kollade ut genom fönstret på hur Indien verkligen såg ut. Ett fantastisk land. Det enda jag störde mig på var trafiken… I Sverige hör jag kanske någon som tutar cirka tre gånger i veckan men här var det snarare tre gånger per minut. Skoldagen började precis som i Sverige med basgrupp där Ramneek, klassens handledare, gick igenom dagen och påminde klassen om inlämningar som skulle komma under veckan. Vi planerade dagen och sen gick vi på vår första lektion i Indien vilket var något som de kallar för SST (ungefär som samhällskunskap) där vi lärde oss om hur industrier i Indien har utvecklats under åren. Den stora skillnaden mellan de svenska lektionerna och de indiska är nog att i Indien handlar det om att verkligen ta varje tillfälle i akt och visa att man har förstått, säger Jonathan som går i årskurs 9 på Kunskapsskolan Spånga.

– Hela veckan har varit helt fantastisk. Vi har gjort så många roliga saker och sett många av Indiens vackra byggnader och vi har inte bara lärt oss mera engelska utan också mera om Indisk kultur. I torsdags var vi på Ambiance Mall (ett shopping center) med våra KED Buddies, Ramneek och Linda. Vi gick runt i affärer och vi köpte bl.a. olika kryddor att ta med hem. Efter det åt vi middag på restaurang Haldiram’s. Jag och de andra svenskarna åt chole bhature, dosa och kulfi, vilket var jättegott. Min favorit var det stora ”puffbrödet” chole bhature. Vi hade det jättetrevligt och jag fick lära känna de indiska eleverna bättre, säger Susanna som går i årskurs 9 på Kunskapsskolan Spånga.

Danslektion i Bollywooddans med årskurs 6.

Diktanalys på engelskalektionen.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.