Välj Skola
Hem | Nyheter | "Tävlingen ger kunskap och förståelse för omvärlden"

"Tävlingen ger kunskap och förståelse för omvärlden"

SO-läraren Christina Söderqvist Rasmusson på Kunskapsskolan Lund.

Bakom den årliga nutidstävlingen ligger ett digert arbete från ämneslärarna i SO. Vinsten är bra gruppsammanhållning och hög omvärldskunskap hos eleverna.

Christina Söderqvist Rasmusson har varit lärare i SO-ämnena i 16 år och arbetat på Kunskapsskolan i 12 av dem. Nästan varje år har hon ordnat en nutidstävling med eleverna.

– Tidigare gjorde vi utifrån den som Dagens nyheter anordnade. Men sedan slutade de med tävlingen och jag ville fortsätta.

Skriver frågebank
Årskurs 4 och 6 tävlar sinsemellan medan 7 och 9 tävlar mot varandra. Inför nutidstävlingen skriver lärarna i ämneslaget i SO en frågebank ur vilken ungefär 20 till 30 frågor väljs ut beroende på svårighetsgrad och ämne.

– Det ska vara 20 enklare frågor och 10 lite klurigare. Alla ska känna att man kan svara på det mesta.

"Gruppen blir starkare tillsammans"
När vinnarna koras hålls en högtidlig prisutdelning i arenan. Den bästa basgruppen blir korad och priset är förutom äran en fika för hela gruppen.

– Det är roligt att se hur eleverna blir engagerade. Vi har sett att tävlingen gör att gruppen blir starkare tillsammans, gruppgemenskapen blir också bättre. Förutom priset till bästa basgrupp delar vi ut ett individuellt pris. Den elev som får bäst resultat i sin årskurs vinner en bok.

"Diskuterar dagens aktuella händelser"
Den största vinsten med tävlingen, förutom gruppsammanhållningen, tycker Christina är att den lyfter SO-ämnet, nyheter och nyhetsbearbetning.

– På Kunskapsskolan börjar vi alltid morgonen med att se nyhetsrapporteringen och diskutera dagens aktuella händelser. Att titta och prata om nyheter skapar ett intresse för sin omvärld, som eleverna kan ha med sig i livet. ​

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.