MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | ”Tydlighet är viktigt för att barn ska ta in kunskap”

”Tydlighet är viktigt för att barn ska ta in kunskap”

Träslöjd- och idrottsläraren på Kunskapsskolan Varberg berättar om sin roll som lärare.

Mattias Roth har varit ledare inom bland annat barngymnastik och handboll sedan han var 10 år gammal. Att bli lärare och att arbeta med barn och unga var ett enkelt val.
– Jag har följt min röda tråd i livet. Efter att jag gått Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och vikarierat en del på olika skolor, kände jag att det var just lärare jag skulle bli, säger Mattias och fortsätter:

– Det bästa är att se individen utvecklas och att få se elevernas framsteg och processen dit. Att dessutom få arbeta med mitt stora intresse idrott är väldigt roligt.

Förutom idrott undervisar Mattias också i träslöjd. Praktiska ämnen ligger honom varmt om hjärtat. I dag täljer hans elever allt från smörknivar till pennor. Det ligger fullt av spån över hela golvet. Idrott sker ofta i grupp, men Mattias får in fokus på individen enligt Kunskapsskolans pedagogik även i detta ämne.

– Varannan vecka får eleverna i årskurs 8 och 9 sätta ett upplägg och betygskriterier inom ett område i idrotten som jag har bestämt. Nyligen fick de sätta mål inom styrka och kondition. Några elever valde att cykla medan andra orienterade eller sprang. Det fungerade bra. Första veckan var de lite trevande, men andra veckan hade konceptet landat.

Vad tycker du om skolan?
– Jag trivs jättebra, både med kollegor, elever och ledning. Nu har vi fräscha lokaler vilket känns väldigt fint.

Vad tror du är viktigast för att barn ska ta in kunskap?
– Tydlighet är viktigt. Att eleverna skapar sitt eget schema tycker jag är en förutsättning för att de ska förstå vad de faktiskt ska göra. Om man varje dag ska pränta in vad man ska göra blir det inte bra. Sedan är det viktigt att det är tyst och lugnt vid undervisningen. På idrotten gäller det kanske främst under introduktionen. Sedan måste det få vara lite flamsigt och tramsigt ibland, vilket också viktigt.

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.