Välj Skola
Hem | Nyheter | "Vi arbetar mycket med respekt för varandra"

"Vi arbetar mycket med respekt för varandra"

Hur får vi elever att känna en grundtrygghet? Eva Börefeldt arbetar på Kunskapsskolan Jönköping och vet vad som gör hennes elever trygga.

I januari 2006 var Eva färdig lärare men då hade hon redan en hel ryggsäck erfarenheter med sig. Tidigare hade hon arbetat på bland annat Posten och reklambyrå. Men drömmen om att bli lärare har hon alltid haft.

– När det yngsta barnet flyttade ut så bestämde jag mig för att det var dags att ta tag i lärardrömmen.

Hon är utbildad 1-7-lärare i alla ämnen utom de estetiska. Innan hon klev in genom dörren på Kunskapsskolan i Jönköping hann hon arbeta med elever med särskilda behov på ett antal andra skolor. På Kunskapsskolan i Jönköping startade hon upp årskurs 4 och 5 när skolan öppnade för de åldrarna.

– Vi ser till att vara i olika lokaler på skolan och inte bara i 4-5:ans del. Det är viktigt att de yngre eleverna möter de äldre redan från början. Då blir mötet inte så främmande, säger hon.

Eva arbetar för att eleverna ska bli trygga i sig själva.
– Vi arbetar mycket med respekt för varandra och skrattar aldrig åt någon utan med varandra. En klass med trygga individer blir också duktiga på att hjälpa varandra. Det är bra både ur ett läroperspektiv och ur ett relationsperspektiv. Kunskapsskolans pedagogik är uppbyggd runt eleverna och vi lärare finns alltid i deras närhet, säger Eva.

Varje år ordnar Eva och hennes elever en Nobelfest hemma hos Eva.

– Vi arbetar med förberedelserna för festen och samarbetar i olika gruppkonstellationer. Vi arbetar med allt från vett och etikett och det sociala samspelet, berättar hon.

Under Nobelfesten lagar de all mat tillsammans efter en egen komponerad meny.

– Vi går igenom hur vi dukar fint, gör bordsarrangemang och skriver allt från inbjudningskort till placeringskort. Allt detta för att öka trygghet och trivsel i klassen till att börja med.

–Trivsel och trygghet är en förutsättning för att det ska fungera i gruppen i ett större sammanhang, säger Eva och fortsätter:

– Att ha bra relation mellan lärare och elev gör att de alltid känner att de kan komma till oss om det är något de behöver prata om. Lärare finns alltid ute på rasterna. Ibland kan det vara lite jobbigt att alltid vara med eleverna, men när man ser resultatet är det fantastiskt. Självklart arbetar vi också mycket med att föräldrarna ska känna sig trygga och har en god kontakt med oss lärare.

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.