MENY
Välj Skola
Hem | Nyheter | ”Vi gillar mobilförbud – det blir mindre tävling då”

”Vi gillar mobilförbud – det blir mindre tävling då”

Elisia, Robin och Josefine om mobilförbud i skolan.

Hösten 2015 införde Kunskapsskolan Jönköping mobilförbud som första skola i sin kommun.

– Anledningen till förbudet var helt enkelt att vi var trötta på att koncentrationsnivån hos eleverna var alldeles för låg, berättar Andreas Dufva Johansson som är koordinator på Kunskapsskolan i Jönköping.

Positiv respons
Eleverna får de verktyg de behöver från skolan för att kunna arbeta digitalt i sitt skolarbete. Mobiltelefonen ska däremot ligga i skåpet mellan klockan 07.30 och 17.00 och vara avstängd.
– Eleverna kan också ge mobilen till sin basgruppslärare som förvarar den säkert under dagen. Bryter man mot våra regler tar vi mobilen och det är bara vårdnadshavare som kan hämta ut den, berättar Andreas och fortsätter:

– Vi hade förväntat oss att beslutet skulle mötas av missnöje, men responsen vi fått från både elever och föräldrar har varit positiv.

Mindre tävling
Elisia , Robin och Josefine går alla i olika basgrupper i 8:an.
– Vi gillar mobilförbudet på skolan, säger Josefine.

– Det blir mindre tävling om vem som har den coolaste eller bästa mobilen. Det är skönt att slippa den pressen, säger Elisia och de andra instämmer.

– Nu när vi inte har våra mobiler framme så kan ingen ta ens telefon heller, säger Robin.

Arbetat mycket med trygghetsfrågor
Kunskapsskolan Jönköping har arbetat mycket med trygghetsfrågor där mobilförbudet är en del.
– Det är skönt att slippa tanken på Periscope eller att någon kan ta bilder på dig under skoltid, säger Josefine.

– I dag vet alla elever vad som gäller. Det är en naturlig del av vardagen att lägga ifrån sig sin mobil. Eleverna är på det hela taget nöjda med förbudet och många av dem tackar oss dagligen för att vi har fått det att funka, säger Andreas.

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.