MENY
Välj Skola

Rektorsbrev

Eva Borgström, Rektor

Läs mer

Rektorsbrev oktober 2017

Oktober 2017

Sommarens höst fortsätter in i oktober. Fast nu är det kyligare på morgnarna och snart får vi väl skrapa bilrutorna…

Terminen flyter på
Skolarbetet för både stora och små går sin gilla gång. Vi är redan inne i prognosarbetet vilket innebär att vi fram till lovet analyserar varje elevs nuvarande kunskapsnivå. Efter lovet kommer detta att meddelas er vårdnadshavare via personliga handledarsamtal och loggbok. Om ni har frågor kring just ert barn så ta kontakt med respektive handledare. Alla årskurser har varit ute på aktiviteter utanför skolan under september – läger, Friskis och Svettis, bio, aktiviteter tillsammans med scouterna m.m. och det har varit trevliga tillställningar alltsammans. Lite mindre roligt för fyrorna dock vars övernattning ställdes in pga vädret. Men det löstes med roliga aktiviteter i skogen i stället. Vi hade terminens första elevråd förra torsdagen under ledning av nya elevrådsordförande Michaela de Burger och undertecknad. Vi klubbade reviderade förhållningssätt och ordningsregler för skolan och analyserade den enkät som jag skickat ut om skolmaten och miljön i matsalen. Vi gick också genom vad de olika råden (trivselråd, miljöråd, café- och matråd, IT-råd och idrottsråd) kommit fram till på sina första möten. Tiden räckte inte till riktigt så vi har fått lägga in ett extra elevråd i dag, fredag. Under den senaste veckan har vi genomfört konceptutbildning för föräldrar på skolan. Trevligt att så många tog sig tid att komma! Lite längre fram kommer jag att skicka ut en enkät om konceptutbildningen i mejlen via era barns handledare. Om ni inte deltog kan ni bortse från det mejlet.

Get active
Under september startade ”Get Active” på flera Kunskapsskolor, ett projekt som syftar till att höja aktivitetsnivån hos både elever och personal. Basgrupperna tävlar mot varandra och målet är minst två 30 minuterspass varje vecka. Även om man tränar mer så räknas endast 30 minuter per pass så att alla, oavsett utgångspunkt, har möjlighet att tävla. Givetvis så deltar Ystad. Passen registreras digitalt och man får även poäng för om man lägger ut bilder eller kommenterar andras registreringar. Idag, fredag, leder 8.1. Typiskt, idrottsläraren Thereses egen grupp… Vinnaren koras den 12 oktober. Det ska bli intressant att se hur vi står oss mot de andra tävlande skolorna.

Framtidsförmågor
Som de flesta av er vet så har Kunskapsskolan i Sverige vaskat fram sex förmågor som vi anser att eleverna utvecklar, utöver ämneskunskaper, med vårt arbetssätt. Med start i år kommer vi att synliggöra dessa förmågor och elevernas utveckling i dem. Det innebär bl a att eleverna självskattar sig i ett digitalt verktyg och sedan bestämmer sig för vilka förmågor som just den eleven behöver träna på. Det kommer att föras in i loggboken och i EDS. Förmågorna tränas sedan i ordinarie uppgifter på steg och i kurs. Under kommande veckor kommer vi att implementera framtidsförmågorna med eleverna och beräknas vara klara att köra på för fullt i och med utvecklingssamtalet i januari. Läs gärna mer här.

 

 

Föräldramöten
I skrivande stund är föräldramötena för nästan alla årskurser avklarade - årskurs 6 är sist ut den 30 november. Jag hoppas att ni känner nytta och mening med innehållet på mötena. Nästa aktivitet för några av er föräldrar är tisdagen den 17 oktober 18.30 då det är dags för årets första Samråd. Ni som är representanter i basgrupperna (år 6 utses på föräldramötet) har fått en inbjudan i mejlen från mig. Om ni vet att ni är representant och inte fått inbjudan – mejla!

Datorer
Datorerna till år 6 är försenade vilket ni säkert redan lagt märke till. Jag har inte fått några nya besked om leverans förutom vad det gäller de datorer som är beställda vad gäller extra anpassningar. Jag får be att återkomma när jag vet mer.

Organisationsförändringar kommande läsår 2018/2019
Vi kommer att anpassa skolans organisation efter skollagens krav på stadieindelning till hösten 2018. Det kommer att innebära att de femmor som idag går hos oss kommer att stanna kvar i Flygeln under deras sjätte skolår och ha samma handledare och samma basgruppskompisar. Först i år 7 kommer de att flytta över till Sextillnioskolan. Det innebär också att vi inte kommer att anta några sexor till hösten 2018. De antagningar vi kommer att göra blir endast i år 4 och år 7 fr o m hösten 2018. Så klart fyller vi på med elever om det blir enstaka platser lediga i övriga årskurser. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor kring detta! Vad det gäller köplats är det Cecilia ni mejlar och har ni organisatoriska frågor så slänger ni ett mejl till mig.

Gästföreläsare
Jag skickade med information i veckobreven kring kränkningar på sociala medier för några veckor sedan. Detta behöver vi arbeta intensivt med och vi har nu fått ett riktigt bra tillfälle. Andreas Glingfors jobbar på polisen och föreläser för bl a föräldrar om hur ni kan nå in i era barns digitala värld och stötta dem på olika sätt. Andreas ska också föreläsa för personalen och eleverna.
Jag kan inte nog trycka på att vi behöver ta oss tid till detta! Alla föräldrar är välkomna!

Inbjudan kommer via era barns handledare.

Att tänka på
Det är alltid aktuellt att påminna om trafiksituationen kring skolan. Många föräldrar lämnar och hämtar med bil och vi rekommenderar att ni väntar på era barn på parkeringsplatsen på väg till Kulturskolan. Planen öster om restaurangen LiteMer (mittemot vår ingång) inte är en parkeringsplats och vid flera tillfällen har varutransporter inte kunnat ta sig fram till restaurangen på grund av parkerade bilar vars förare väntar på att hämta.

Studiedag
Jag påminner om studiedagen den 18 oktober. Klubben har stängt.

Allergier
Vi ber er också påminna era barn om att vi inte ska ha med parfym eller nötter i skolan på grund av svåra allergier bland eleverna och personalen.

Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor! Vi hörs snart igen!
Eva Borgström, Rektor

Rektorsbrev augusti 2017

Vilken sommar det har varit!
Eller inte har varit – det beror på hur man ser det. Hur som helst tror jag att många barn och ungdomar är sugna på att börja skolan och arbetet igen. Vi ser också framemot ett nytt läsår!

Förra läsåret – en summering
Nu har en hel sommar gått och jag har haft tid att reflektera kring förra läsåret. Vi startade i augusti 2016 med tre nya årskurser, varav två fick flytta in i en halvfärdig skola med allt vad det innebar av förändringar för övriga elever och personal. Trots allt det nya lyckades vi höja betygsresultaten, hålla arbetsbelastningen på samma nivå som tidigare för medarbetarna och rekrytera nya elever till både fyran och sexan.

Mitt fokus har under året varit att förbättra de personliga handledarsamtalen, förbättra undervisningen och öka tryggheten och trivseln på skolan. Tyvärr gick årets siffror i enkäten ned vad det gäller samtalen, men glädjande nog upp på både stöd i specifika ämnen och trygghet och trivsel. Årets nior gick ut med rekordhög meritvärdespoäng – 257 i genomsnitt! Andelen nior som blev gymnasiebehöriga var 95%, en höjning med 3% från i fjol. På rätt väg, alltså, men en bit kvar att gå.

Årets nior hade som åttor 233 meritvärdespoäng i genomsnitt i juni. Det ska bli intressant att följa dem och se hur deras resultat växer fram!

Eleverna gjorde sitt arbete riktigt bra, men jag vill skicka en extra bukett till alla medarbetare som med sitt engagemang och sin professionalitet fått eleverna att tycka det är roligt att gå till skolan varje dag. Alla är guld värda!

Nya elever i höst
I vanlig ordning startar det knappt nittio nya sexor hos oss i höst. Men mer ovanligt är det att hälften av dem redan gått på skolan ett år. Dessutom kom det också fyrtgiofem nya fyror! Det är spännande att träffa alla! Det är bland det roligaste som finns – att möta nya elever. Fyrorna och sexorna började redan i torsdags och fick två fina dagar med lära-känna övningar, planering och tårtkalas. I morse startade de övriga eleverna och nu är vi 446 elever och 38 personal.

Medarbetare – förändringar
Det är så skönt att kunna skriva att personalen i stort sitter still i båten. Dock har Gina Isaksson bytt arbetsplats och ersätts av Therese Persson. Marcus Nygren, som varit handledare till några elever i år nio, har flyttats till arbetslag 6. I övrigt har det inte skett några förändringar i kollegiet.

Renovering och ombyggnation
Ombyggnationen av Flygeln är i princip klar och det har blivit så fint! Nya färger och en mer öppen miljö – härligt! Det saknas några dörrar och lister dock och de kommer på plats under v 38. Därför har vi också valt att lägga fyrornas utvecklingssamtal där för att störa verksamheten så lite som möjligt.


Insidan av Sextillnioskolan också fått ett rejält ansiktslyft! Musikrummet har byggts ut, scenen i matsalen är bortplockad och alla väggarna i dessa områden har fått en välbehövlig ommålning. Ombyggnationen skapade fler platser i matsalen och en mer funktionell möblering. Riktig snyggt, om jag får säga det själv. Nästa vecka väntas fler möbler till både caféet och workshopsutrymmena på ovanvåningen.

Läxhjälp
I dagarna drar vi igång den sk läxhjälpen. På tisdagar och torsdagar 14.30-16.30 har eleverna möjlighet att få hjälp och stöttning med de uppgifter de har som veckomål i NO och matematik. På torsdagar och en dag till i veckan som kommer att variera kan man även få hjälp och stöttning i sv/en/SO. Detta gäller samtliga årskurser och hålls tills vidare i Sextillnioskolan. Det är bra om eventuella fyror och femmor meddelar sina handledare om de ska vara kvar på läxhjälpen så vi vet var de är. I övrigt krävs ingen föranmälan.

Ungdomsfullmäktige
På torsdag nästa vecka (30 augusti) har hela skolan blivit inbjudna till Ungdomsfullmäktiges kick-off på Ystads Arena. Klockan 11 drar det igång för år 4-6 och avslutas 12.30 (skolan ordnar lunch). Klockan 14.00 startar det för år 7-9 och avslutas 15.30. Därför blir skoldagen förlängd den dagen för dessa årskurser. Programmet innehåller bl a ett stå-uppframträdande av Behrad Rouzbeh.

Övrigt
År 9 åker på läger 24-25 augusti i Gydarp, Snogeholm. Jag önskar dem en riktigt härlig övernattning!

Vår nya skolgård är otroligt populär, inte bara bland våra egna elever, utan också bland barnfamiljer i området och andra skolor. Roligt! Tänk dock på att vi efter 14.00 har tillsyn endast för de barn som är uppskrivna på Klubben. Skolbarn som väljer att stanna kvar på skolgården efter skolans slut och inte är uppskrivna på Klubben är vårdnadshavarnas ansvar.

Och som vanligt vid terminsstart så påminner jag er föräldrar om att inte parkera utanför LiteMers lastbrygga i väntan på era barn. Tänk också på att det är otroligt många barn och föräldrar i farten på morgonen och eftermiddagen – riktigt myrbo! För kännedom är hastighetsgränsen 30 km/h på regementsområdet.

Den 1 september har år 4-8 en aktivitetsdag. Arbetslagen återkommer med mer information i veckobrevet.

Den 18 september håller Klubben stängt pga APT. Nästa studiedag är den 26 september och då är skolan och klubben helt stängd.

Slutligen är ni välkomna när som helst med synpunkter och glada tillrop!
Eva Borgström
Rektor

Rektorsbrev sommar 2017

Vi fick prova på sommaren i några dagar i helgen – härligt!

De nationella proven för år 6 och 9 är nu avslutade. Niorna firade med glass på skolgården. De har skrivit nitton olika delar av nationella prov under våren samtidigt som de kämpat med det övriga skolarbetet – vilketn prestation! Resultaten på de nationella proven finns redovisade individuellt på EDS. De rapporteras sedan in i juni och i augusti kan vi få en bra överblick över hur vi ligger till som skola. Redan nu vet vi att resultaten är goda och någorlunda som vi förväntade oss, trots att matematiken var svårare än tidigare år.

Roliga inslag
Tack vare stiftelsen Sparbanken Färs&Frosta har flera årskurser fått tillfälle att göra roliga saker. År 6 och 7 har varit på naturvetenskapliga shower i Lunds universitet – mycket uppskattat av eleverna! År 6 och 8 har haft författarbesök av Martin Laps som inspirerat eleverna till att utveckla sitt skrivande, fördjupa sin läsförståelse och att öka lusten att använda språket. Trevliga inslag!

Personalförändringar
Tina Ferngard som är tjänstledig sedan i mars kommer att fortsatt vara så till mars 2018. I hennes ställe kommer vi att rekrytera en vikarie och annons ligger ute. Patrick Nilsson, numera Wernetoft, kommer tillbaka i augusti efter sin föräldraledighet och tar sig an blivande 9.4 som planerat. I övrigt sitter vi still i båten, peppar, peppar.

Skolavslutningsveckan
Sommaren närmar sig med stormsteg. Skolavslutningsveckan är späckad med olika aktiviteter som kan vara bra att veta om. Tisdagen den 13 juni kommer kabaretgruppen i år 9 spela upp årets satiriska inslag för skolans elever. På kvällen samlas år 9 på LiteMer för den traditionella lärarmiddagen. Onsdag den 14 juni är det dags för skolans traditionella brännbollsturnering.Vi kommer att vara på Sandskogens IP hela dagen och Sextillnioskolan är stängd. Flygeln har öppet på morgonen och vid

skoldagens slut. Klubben har öppet på eftermiddagen som vanligt. Lunch serveras på IP. För att vi ska få ihop ett bra spelschema kommer årskurserna att ha lite olika start- och sluttider: År 4 och 5 startar 9.00 på IP och avslutar där 13.30. Mer info kring transport från och till skolan och dyl för våra yngsta kommer i mejl från arbetslaget.
År 6 och 7 startar på IP 9.30 och avslutar 14.30. Egen transport.
År 8 och 9 startar på IP 10.00 och avslutar 14.30. Egen transport

Torsdagen den 15 juni anordnar varje arbetslag egen aktivitet per årskurs under skoldagen. Mer detaljerad information kommer från respektive årskurs. Vi slutar kl 14. Tidigare år har vår populära skolavslutning hållits i Surbrunnsparken med pompa och ståt. Men vi har från och med i år utökat med drygt åttio elever och därmed får vi inte längre plats i parken. Därför kommer skolavslutningen att hållas i Ystads nya, fina arena. På kvällen den 15 juni samlas vi för att gemensamt avsluta terminen. Eleverna träffar sin respektive handledare kl 18 mellan Ungdomens hus och spelaringången. Den stora entrén öppnar för släkt och vänner 18.30. Kvällen avslutas 20.00-20.30 med att niorna får ta emot sina betyg på scenen.

Ombyggnation under sommaren
Under sommaren kommer Sextillnioskolan att fräschas upp. Både Arenan, musiksalen och matsalen kommer att få välbehövliga lyft. Flygeln kommer att byggas om för att anpassas till Kunskapsskolans pedagogiska tankar. Byggstart är den 16 juni och allt planeras stå färdigt till skolstarten.

Skolstart höstterminen 2017
Terminen startar för år 4 och 6 torsdagen den 17 augusti kl 9.00 med upprop i caféet. Den 17- 18 augusti är det utvecklingssamtal som vanligt för år 5 och 7-9. Kalendarie för läsåret kommer snart på skolans hemsida.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!
Eva Borgström
Rektor

Rektorsbrev april & majRiktigt aprilväder!
I går sken solen när Cecilia och jag var ute på skolgårdinspektion och en halvtimme senare haglade det små isbitar. Senare på eftermiddagen var det riktigt behagligt.

Skolgården
Bygget av skolgården till år 4 och 5 är i full gång. Den är planerad att vara klar vecka 18 och än så länge håller tidsplanen. Eleverna har lagt till önskemål om ett bollplank och det ska jag ta vidare på byggmötet i nästa vecka. Vi vågar inte riktigt sätta ett datum för invigning än, men var helt säkra på att det ska firas när allt står klart!

Nationella prov för år 6 och år 9
De nationella proven för år 6 och 9 rullar på för fullt. Det återstår engelska 6/9, SO år 9 och matematik för år 9. Organisationen har flutit mycket bra under omständigheterna och lärarna är i full gång med rättningen.

Årskurs 4 och 6 nästa läsår
Antagningen till nästa års fyror och sexor är klara. Vi hälsar 45 nya fyror och 46 nya sexor välkomna till skolan i augusti. För första gången hälsar vi också våra egna femmor välkomna till Sextillnioskolan.

Den 23 maj kl 18.30 kommer vi att hålla ett Hej-möte för samtliga antagna elever och för våra nuvarande femmor. Inbjudan kommer i posten/mejlen och det finns även angivet på vår hemsida.

Revidering av förhållningssätten
Under de senaste mötena har elevrådet arbetat med den revideringen av skolans förhållningssätt och regler inför nästa läsår. Önskemål fördes upp tidigt om att få ha huvudbonader på sig inomhus och förslaget gick ut på remiss till basgrupperna, samrådet och kollegiet. Femton av tjugo basgrupper ställde sig positiva till förslaget medan både Samrådet och medarbetargruppen var tydligt delade i två läger. Därför togs beslutet att regeln slopas på prov redan under innevarande termin och fr o m förra måndagen är det därför tillåtet att ha huvudbonad på sig inomhus i skolan.

Samråd
Den 16 maj är det dags för nästa Samråd. Då kommer jag att redovisa resultatet på den enkät som samtliga föräldrar haft möjlighet att svara på. Passa på att skicka med frågor som ni vill ta upp! Se hemsidan för att hitta mejladresser till just er representant.

I övrigt så kommer jag att vara på möten och utbildning flera dagar den närmaste tiden. Påminner om att biträdande Paula Nilsson är ansvarig under min frånvaro. Ni når henne på paula.nilsson@kunskapsskolan.se. Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera! Nästa brev kommer i mitten av maj och blir det sista för terminen.

Eva Borgström
Rektor

Ystad den 3 februari 2017

Rektorsbrev februari

Molnen hänger lågt och det blev nog inte riktigt ljust idag. Men i morse hörde jag koltrasten i en tall på parkeringen och det hade börjat ljusna när jag gick in i skolan. Våren kan anas.

Terminsstart
Det har nu gått några veckor in på terminen och flitens lampa lyser. Vi har på förekommen anledning gjort några justeringar i förfarandet på workshop i Sextillnioskolan och detta har inneburit att arbetsron ökat betydligt. Riktigt roligt att se! Jag är otroligt nöjd med det arbete lärare och elever lagt ned och lägger ned för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla. I terminsstarten välkomnade vi också vår nya skolsköterska, Karin Persson. Karin är på plats tre dagar i veckan och på Kunskapsskolan Trelleborg resterande tid. Vidare välkomnade vi Sofie Andersson till oss som vikarie för Patrick Nilsson under hans föräldraledighet.

Nationella prov för år 6 och år 9
De nationella proven i svenska, engelska, matematik, moderna språk, SO och NO går av stapeln nu under våren (SO och NO endast år 9) och planeringen för organisationen är i full gång. Det är bestämda provdatum, två dagar för varje ämne, och ämnesproven genomförs på samma vecka. Proven ska också rättas och vi kommer att avsätta tid i direkt anslutning till provdagarna för lärarna att göra det. Detta påverkar hela skolan på olika sätt, så klart. Sist i brevet finns en översikt över när vilka prov går av stapeln och hur det påverkar övriga elever.


Skolgården till år 4 och 5
Jag får frågor kring när bygget av skolgården till år 4 och 5 ska komma igång. Tyvärr har jag inga andra nyheter än de som stod i förra rektorsbrevet: ”Tyvärr har det skett personal-förändringar hos fastighetsägaren vilket gjort att vårt ärende hamnat mellan stolarna. Jag hade möte med den nye ansvarige hos fastighetsägaren igår och han lovade att skynda på allt han kan. Numera är jag vis av erfarenheten och vågar inte gå ut med något startdatum mer än att det ska ske på denna sida sportlovet. Detta är mycket tråkigt och inte ett roligt besked att gå ut med, men jag har svårt att påverka omständigheterna.”

Rutiner vid snöoväder
Vi hoppas ju innerligt att vi inte ska behöva använda oss av sådana rutiner, men det väl bäst att påminna om dem. Vid snöoväder håller vi koll på väderläget och tar beslut om skolan ska stänga eller inte. Om ni som vårdnadshavare vill ha hem era barn i förtid ska ni ringa till koordinator Cecilia och meddela. Detta är mycket viktigt! Det räcker inte med att eleverna själva säger till.

Inför blivande år 6
Till hösten blir våra femmor sexor och då kommer årskursen att utökas med ytterligare ca 45 elever och flytta in i Sextillnioskolan. Årskursen kommer att bestå av fyra basgrupper och nuvarande 5.1 och 5.2 kommer att delas upp inom basgrupperna i fyra grupper som sedan fylls på med nya elever. Om ni har ytterligare frågor kring så hör av er!

OBS! Fredagen den 17 februari slutar samtliga elever 12.30 och även klubben håller stängt.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Eva Borgström
Rektor

Ystad den 7 oktober 2016

Rektorsbrev oktober

Från en dag till nästa blev det höst. Hög luft, färgsprakande träd och friska vindar! Brittsommaren har varit fantastisk, men det är också skönt att kunna tända lite ljus och mysa. Allting har sin tid.

Terminen flyter på
Skolarbetet för både stora och små går sin gilla gång. Vi är redan inne i prognosarbetet vilket innebär att vi fram till lovet analyserar varje elevs nuvarande kunskapsnivå. Efter lovet kommer detta att meddelas er vårdnadshavare via personliga handledarsamtal och loggbok. År 4, 5 och 6 är dock fortfarande nya på skolan och därför gör vi ingen prognos på eleverna i dessa årskurser. Om ni har frågor kring just ert barn så ta kontakt med respektive handledare.

Alla årskurser har varit ute på aktiviteter utanför skolan under september – läger, vandring, bio, utställning på Klostret, aktiviteter tillsammans med scouterna m m. Under torsdagen var samtliga år 6-9 på orientering i Sandskogen och inte en enda kom vilse. Bara en sån sak.

Vi hade terminens första elevråd i onsdags under ledning av elevrådsordförande Linn Gustafsson. Elin Olsson i 7.3 valdes till ny sekreterare efter Hannes Nilsson. Basgruppsråden hade gjort ett gott arbete inför mötet och MASSOR av önskemål togs upp. Det klubbades bl a att det ska köpas in kuddar till bänkarna i Arenan. Äntligen. På förslag från år 4 blir den 27 oktober ”Crazy Hair-Day” och detta i samband med Halloween-firandet.

Under de två senaste veckorna har vi genomfört konceptutbildning för föräldrar på skolan. Trevligt att så många tog sig tid att komma! Under kommande vecka kommer jag att skicka ut en enkät om konceptutbildningen i mejlen via era barns handledare. Om ni inte deltog kan ni bortse från det mejlet.

Föräldramöten
I skrivande stund är föräldramötena för nästan alla årskurser avklarade - årskurs 6 är sist ut den 20 oktober. Jag hoppas att ni känner nytta och mening med innehållet på mötena. Nästa aktivitet för några av er föräldrar är tisdagen den 25 oktober 18.30 då det är dags för årets första Samråd. Ni som är representanter i basgrupperna (år 6 utses på föräldramötet) kommer att få en inbjudan i mejlen från mig.

Att tänka på
Det är alltid aktuellt att påminna om trafiksituationen kring skolan och särskilt denna höst när ett gäng fyror och femmor regelbundet korsar vägen. Många föräldrar lämnar och hämtar med bil och vi rekommenderar att ni väntar på era barn på parkeringsplatsen på väg till Kulturskolan. Planen öster om restaurangen LiteMer (mittemot vår ingång) inte är en parkeringsplats och vid flera tillfällen har varutransporter inte kunnat ta sig fram till restaurangen på grund av parkerade bilar vars förare väntar på att hämta.

Det skedde ett tillbud vid övergångsstället på Dragongatan häromdagen – en cyklist (ingen av våra elever) blev påkörd av en bil. Prata gärna hemma om hur man korsar gator så påminner vi dem här i skolan också!

Slutar tidigare
Jag påminner om studiedagen som ligger i samband med lovet, fredagen den 28 oktober. Dagen innan stänger vi skolan kl 13 pga kompetensutveckling för personalen. Klubben har stängt båda dagarna.

Allergier
Vi ber er också påminna era barn om att vi inte ska ha med parfym eller nötter i skolan på grund av svåra allergier bland eleverna och personalen. Det är också bra att tänka på att inte gosa med husdjuren på morgonen för att undvika få bl a hår och kvalster med till skolan.

Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor! Om jag inte svarar på den fasta telefonen så lämna gärna ett meddelade så ringer jag upp så fort jag kan. Om ni vill nå mig via mobilen och jag inte kan svara så skicka gärna ett sms i stället.

Vi hörs snart igen!
Eva Borgström
Rektor

Ystad den 5 september 2016

Rektorsbrev september

Hösten har börjat smyga sig in. Jag tycker att det märks lite på träden och i morgonluften, men annars har vi fortfarande fantastiska dagar. Skolgården är full av barn och ungdomar och för första gången swischar det hopprep på asfalten.

Läsårsstart – utmaningarnas tid
Det har varit utmaningarnas augusti på flera plan. Nya årskurser, ny personal och delvis nya lokaler har gjort att vi fått arbeta stenhårt med nya perspektiv och tankesätt. Vi är ju vana vid att ta emot sexor varje augusti, men i år har vi också tagit emot fyror och femmor vilket vi inte tidigare haft. Det är mycket som ska på plats, alltifrån papperskorgar till böcker till datorer och klockor. Leveransen av möblerna blev först försenade en gång och sedan en gång till och som jag skrev i förra brevet ställde det höga krav på organisationen.

Sedan i måndags är dock fyrorna och femmorna inflyttade på Björnstjernegatan 1B, i s k ”Flygeln”. De har acklimatiserat sig väl! Starten för sexorna har varit riktigt bra! I dag har de varit ute hela dagen och svetsat ihop gänget ännu mer. Det blev en bra avslutning på veckan för dem. Steginplaceringen pågår för fullt och det innebär att de tycker att de tidvis har för lite att göra. Det är som det ska vara. Bra att de har bok med sig att läsa när det blir en lucka i schemat. Sjuorna och åttorna har kommit igång bra och känns glada och motiverade.

Arbetet med personliga scheman har flutit i princip friktionsfritt bl a tack vare den nya organisationen av PRAEST-ämnena. Niorna startade sin termin med en lägervistelse i Snogeholm som verkar ha varit helt fantastisk! Utom att orienteringen låg på fredagsmorgonen, sa några flickor. De sov ju inte alls på natten så det blev för jobbigt med orienteringen så tidigt, tyckte de. Stackars töser. Fast det är väl som det ska vara på ett läger.

Matsalen
Förseningen av möblerna gjorde också att platserna i matsalen inte räckte till med långa köer som följd. Detta har ni säkert hört talas om hemma. Sedan i fredagseftermiddag är matsalen utökad med ytterligare 40 platser. Det kan vara bra att veta att fyror och femmor äter 10.50 och att övriga elever släpps in i mån av plats från 11.00. Vissa grupper har företräde pga av schematekniska faktorer. Matsalen stänger 12.30.

Trafiken
Vi hyser numera 440 elever vilka rör sig på Regementsområdet lite då och då. Det är en ansenlig mängd barn som varje dag ska gå till Hugohallen, bussen eller mellan Flygeln och Sextillnioskolan. Därtill finns det ett flyktigboende med familjer och ytterligare en låg- och mellanstadieskola på området. Jag kan inte nog påpeka vikten av att hålla hastighetsgränsen 30 km/h. Ännu viktigare är det att ha extra koll kring husknutarna - barnen är helt skymda där.


I våras skrev Elevskyddsombuden på skolan ett medborgarförslag till kommunen om att få gatstumpen från Björnstjernegatan 1A till Cinema 3 helt avstängd. Förslaget avslogs med motiveringen att hastighetsgränsen 30 km/h redan finns och att gatan behövs för matningen av trafik på området. Jag har under förra veckan försökt nå kommunen för att få till ett övergångsställe, två gupp och skyltar, men har än så länge inte lyckats. Fortsättning följer. Givetvis pratar vi med eleverna om trafiksituationen och fyrorna går inte över gatan utan vuxen. Femmorna går över på måndagar för att ha slöjd respektive musik.

Samråd
Enligt Skollagen ska skolan verka för samarbete mellan hem och skola. För den samverkan används termen Samråd (tidigare Föräldraråd). Mötena ger mig mycket som rektor – det är ett tillfälle att stanna upp och reflektera över vårt arbete, tillsammans med initierade föräldrar. Det är också ett tillfälle att ta tempen på verksamheten. Under föräldramötena som går av stapeln under september och oktober önskar jag att det utses minst en representant från varje basgrupp. Vi träffas under cirka en och en halvtimme åt gången två gånger under hösten och tre gånger under våren. Medarbetare från de olika arbetslagen medverkar.

Viktiga datum
13 september Säkerhetsmässa för år 7.
26-28 september: Kunskapsklubben är stängd pga APT, studiebesök för medarbetare på Kunskapsskolan Borås och studiedag.
29 september Konceptutbildning för föräldrar 18.30.
4 oktober Konceptutbildning för föräldrar 18.30.
5 oktober Konceptutbildning för föräldrar 18.30.

I slutet av veckan kommer det via veckobrevet ut en önskan om föranmälan till Konceptutbildningen. Eftersom vi har så många nya elever tror att vi att det är många föräldrar som är intresserade och behöver därför planera personal.

Slutligen
Under året som kommer deltar jag i Rektorsprogrammet och kommer därför att vara borta lite då och då. Under tiden finns biträdande rektor Paula Nilsson på plats. Ni kan nå henne på paula.nilsson@kunskapsskolan.se och 0733-621681.

Och som vanligt: Hör av er om ni har frågor eller funderingar!


Eva Borgström
Rektor

Ystad den 15 augusti 2016

Rektorsbrev augusti


Vilken sommar det har varit! Eller inte har varit – det beror på hur man ser det. Hur som helst tror jag att många barn och ungdomar är sugna på att börja skolan och arbetet igen. Vi ser också framemot ett nytt läsår!

Förra läsåret – en summering
Nu har en hel sommar gått och jag har haft tid att reflektera kring förra läsåret. Vi startade i augusti 2015 med nya medarbetare på flera nyckelpositioner och förändringar vad det bl a gällde personliga scheman. Trots allt det nya lyckades vi höja betygsresultaten, minska arbetsbelastningen för medarbetarna och rekrytera både nya elever och nya lärare till de nya årskurserna 4 och 5.

Mitt fokus har under året varit betyg i alla ämnen för alla elever och vi lyckades över förväntan.

Årets nior gick ut med rekordhög meritvärdespoäng – 253 i genomsnitt! Andelen nior som blev gymnasiebehöriga var 92%, en höjning med 10% från i fjol. På rätt väg, alltså, men en bit kvar att gå. Årets nior hade som åttor 249 meritvärdespoäng i genomsnitt i juni och vi har satt målet för slutbetygen till 259 poäng. Det ska bli riktigt roligt att följa dem!

Eleverna gjorde sitt arbete riktigt bra, men jag vill skicka en extra bukett till alla medarbetare som med sitt engagemang och sin professionalitet fått eleverna att tycka det är roligt att gå till skolan varje dag. Alla är guld värda!

Nya elever i höst
I vanlig ordning startar det drygt nittio nya sexor hos oss i höst. Men mer ovanligt är det att det också kommer lite mer än fyrtio fyror och fyrtio femmor! Det ska bli spännande att träffa alla! Det är bland det roligaste som finns – att möta nya elever. Fyrorna och femmorna är välkomna till skolan torsdagen den 18 augusti kl 08.30 och sexorna samma dag kl 09.00. Vi startar med ett upprop i caféet i Sextillnioskolan och sedan får eleverna följa med respektive handledare för fortsatt arbete. Under torsdagen och fredagen är det endast fyror, femmor och sexor på skolan. Skoldagen slutar på torsdagen 14.00 för år 4 och 5 och 14.35 för år 6 och 13.30 för samtliga på fredagen. På grund av att möbelleveransen blivit försenad till lokalen där år 4 och 5 ska hålla till måste vi göra några förändringar första veckorna. Fr o m den 18 augusti t o m den 26 augusti kommer år 4 och 5 att hålla till i Sextillnioskolan. Sedan flyttar de in i sitt nya hus som ligger på Björnstjernegatan 1A. År 4-5 kommer att ha utedag tisdagen den 23 augusti. Mer information kommer från arbetslaget.


Övriga elever
På måndagen den 22 augusti startar eleverna i år 7-8 kl 08.55 och slutar 14.35. År 9 är välkomna tisdagen den 23 augusti kl 08.55. Dagen slutar 14.35. Vi startar båda dagarna med storsamling i caféet för respektive årskurs och sedan fortsätter arbetet i respektive basgrupp. Utvecklingssamtalen bör ni alla fått tid till och onsdagen den 17 augusti, torsdagen den 18, fredagen den 19 är avsatt för dessa. År 7 kommer att ha utedag den 24 augusti och år 9 den 25-26 augusti. Mer info kommer/har kommit från arbetslagen.

Medarbetare – förändringar
Vi utlyste flera tjänster inför hösten redan i mars och jag är otroligt glad över att så många kvalificerade sökte! I april hade vi ett informationsmöte på skolan och nästan fyrtio intresserade lärare kom. Intervjuerna pågick under april och maj och all rekrytering var klar i juni.

Jag sänder en tacksam tanke till de elever som varit med på intervjuerna – de vet precis vad de ska fråga om och vad som är viktigt. De nya årskurserna gör att vi fick förmånen att anställa fem nya lärare och en fritidsledare. Dessa är Helene Malmros (ma/en/NO/tk), Maria Axtelius (sv, spec), Jeanna Rönn (en år 6, SO) och Gustav Nilsson (idrott år 4-6). Tina Ferngard (ma, en) och Oskar Malmros (fritidsledare) ingår också i arbetslag 4-5, men har arbetat på Kunskapsskolan Ystad i flera år.

Vidare har vi några både några nya och några nygamla lärare i årskurserna 6-9 i år. ReginaIsabel Hansson är tillbaka och så även Susanne Thörn. Regina ska undervisa år 6, 8-9 i spanska och Susanne år 6 i ma/NO/tk. I övrigt har vi ny idrottslärare 7-9, Therese Persson, och ny musiklärare 4-9, Marcus Nygren. Therese kommer att tillhöra arbetslag 9 och Marcus arbetslag 8. Undervisningen i spanska i år 7 kommer Maria Altarriba att stå för. Vidare har vi gjort några omdelningar i arbetslagen – Charlotte Lennartsdotter och Bengt Nilsson kommer att tillhöra arbetslag 8 och Gisela Andersson arbetslag 6.

Till sist vill jag önska alla elever tillbaka till skolan igen. Ni är saknade… Det ska bli roligt att träffa alla igen!
Eva Borgström
Rektor

Ystad den 16 maj 2016

Rektorsbrev sommar

Vi fick prova på sommaren i några dagar – härligt!

De nationella proven för år 6 och 9 går in på sluttampen. Det återstår SO i år 9 och rättning för matematik i år 9. Efter nästa veckas utgång är vi klara med årets prov. Resultaten rapporteras in i juni och i augusti kan vi få en bra överblick över hur vi ligger till som skola.

I morgon den 17 maj är det dags för nästa Samråd. Då kommer jag att redovisa resultatet på den enkät som samtliga föräldrar haft möjlighet att svara på. Vi kommer också att diskutera eventuella frågor som ni skickat in till era representanter.

Torsdagen den 26 maj kommer vi att hålla nästa Teamdag. Temat kommer att vara ord och kroppsspråk. Titta gärna in och se vad vi håller på med!

I övrigt kommer skolan att stänga kl 13 onsdagen den 25 maj för kompetensutveckling för personalen. Jag påminner om två studiedagar enligt kalendariet, nu på fredag den 20 maj och tisdagen den 7 juni.


 

Skolavslutningsveckan
Sommaren närmar sig med stormsteg. Skolavslutningsveckan är späckad med olika aktiviteter som kan vara bra att veta om. Tisdagen den 14 juni är det dags för skolans traditionella brännbollsturnering. Vi kommer att vara på Sandskogens IP hela dagen och skolan är stängd. Mat serveras på IP. Dagen startar 10.00 och vi avslutar 14.30.

Onsdagen den 15 juni kommer årets nior att spela upp sin kabaret i skolans matsal för eleverna på förmiddagen och på eftermiddagen anordnar varje arbetslag sin egen aktivitet per årskurs. Vi slutar kl 14.

På kvällen samma dag dvs 15 juni samlas vi i Surbrunnsparken för att gemensamt avsluta terminen. Eleverna träffar sin respektive handledare kl 18. Dörrarna öppnar för släkt och vänner 18.30. Tänk på att stolarna är främst till för eleverna (se markeringar) och att ingen får sitta på borden. Kvällen avslutas 20.00-20.30 med att niorna får ta emot sina betyg på scenen.

Skolavslutningen brukar vara mycket välbesökt och många gäster vittnar om vilken fantastisk stämning vi får till. Mycket av det beror på att vi har möjlighet att samla alla på ett ställe vid ett tillfälle och det vill vi gärna fortsätta med. Dock kostar ju kalaset en del och vi tar gärna emot bidrag under kvällen!

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Eva Borgström
Rektor

Ystad den 18 april 2016

Rektorsbrev april/maj

Någon sa att det som inte blir gjort innan påsk blir inte gjort alls. Det är ju lite skrämmande med tanke på att påsken var tidig i år, men flitens lampa lyser här i alla fall. Det är ju trots allt många dagar kvar innan terminen är slut.

Nationella prov för år 6 och år 9
De nationella proven för år 6 och 9 rullar på för fullt. Det återstår engelska 6/9, SO år 9 och matematik för år 9. Organisationen har flutit mycket bra och lärarna är i full gång med rättningen.

Årskurs 4, 5 och 6 nästa läsår
Som jag skrivit i tidigare rektorsbrev är det sen i höstas klart att Kunskapsskolan Ystad startar årskurs 4 och 5 till hösten.

I dagsläget har vi fullbelagt i samtliga årskurser och har påbörjat rekryteringen av lärare till 4-5. Om ni har frågor kring etableringen av årskurs 4 och 5 eller kring kommande årskurs 6 får ni gärna höra av er!

Hej-möten nya elever läsåret 16/17
Den 19 maj 18.30 kommer vi att hålla ett Hej-möte för nya elever i år 6 och den 24 maj 18.30 för nya elever i år 4-5. Inbjudan kommer i posten.

Samråd
Den 17 maj är det dags för nästa Samråd. Då kommer jag att redovisa resultatet på den enkät som samtliga föräldrar haft möjlighet att svara på. Passa på att skicka med frågor som ni vill ta upp! Se hemsidan för att hitta mejladresser till just er representant.

Teamdagen
Torsdagen den 26 maj kommer vi att hålla nästa Teamdag. Temat kommer att vara språk och kroppsspråk. Titta gärna in och se vad vi håller på med!

I övrigt kommer skolan att stänga kl 13 onsdagen den 25 maj för kompetensutveckling för personalen.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera! Nästa brev kommer i mitten av maj och blir det sista för terminen.

Eva Borgström
Rektor

 

Ystad den 8 mars 2016

Rektorsbrev mars

Solen skiner mellan molnen och fåglarna sjunger för fullt. Riktigt härligt! Det märks tydligt när det vänder, både på elever och personal.

Mars – mittens månad

Vi befinner oss mitt emellan sportlov och påsklov. Arbetet både för elever och personal flyter på i vardagslunken. Det har varit en tuff februari med många sjuka bland eleverna och en del sjukdom också i personalen. Det är otroligt tacksamt att ha flera duktiga vikarier som kan hoppa in lite varstans! Det blir ofrånkomligen så att alla påverkas av detta på olika sätt - det är inte riktigt lika bra att ha PH-samtal med någon annan än sin invanda handledare – och vi jobbar för fullt för att det ska bli så bra som möjligt.

Nationella prov för år 6 och år 9

De nationella proven i svenska för år 6 är genomförda och nu står moderna språk på tur. Det kan vara intressant att veta att de nationella proven i moderna språk inte är obligatoriska, men Kunskapsskolan i Sverige har valt att genomföra dem för att kvalitetssäkra utbildningen.

I nästa vecka genomförs svenskan för år 9 och sedan rullar det på i snabb takt efter påsklovet.

Årskurs 4, 5 och 6 nästa läsår

Som jag skrivit i tidigare rektorsbrev är det sen i höstas klart att Kunskapsskolan Ystad startar årskurs 4 och 5 till hösten. I dagsläget har vi några få platser kvar i årskurs 4 medan både kommande årskurs 5 och kommande årskurs 6 är fullbelagda. Om ni har frågor kring etableringen av årskurs 4 och 5 eller kring kommande årskurs 6 får ni gärna höra av er!


Utvärdering Periscope

I förra rektorsbrevet skrev jag om en app som heter ”Periscope” där man kan filma och lägga ut i filmningens stund. Jag skrev också att Elevrådet skulle diskutera ett eventuellt mobilförbud i omklädningsrummen pga appen. Elevrådsrepresentanterna var lite kluvna, men bestämde sig för att inte införa ett mobilförbud. Jag bad er föräldrar att prata om appen hemma och det har gett effekt – jag är inne på Periscope varje dag under skoltid för att se om någon filmar och än så länge har jag endast behövt prata med två elever.

Samråd

Den 10 februari hade föräldrarepresentanterna från basgrupperna Samråd i Arenan. Vi diskuterade bl a nästa års start- och sluttider, redovisningar och personliga scheman. En förälder som arbetar på regementsområdet har noterat lämmeltåget till ICA från Kunskapsskolan och hur mycket läsk och godis eleverna handlar. Det kan nog vara ett bra samtalsämne hemma. Se hemsidan för protokollet!

Teamdagen

Vi har under hösten funderat på hur vi kan skapa ett kontinuerligt, extra synbart arbete kring läroplanens övergripande mål. Elevhälsoteamet har därför fått i uppdrag att tillsammans med lärarna genomföra två teamdagar varje termin och den första gick av stapeln den 19 februari. Alla skolans elever blev uppdelade i tvärgrupper med representanter i varje årskurs och genomförde aktiviteter tillsammans. De spelade bl a Kunskapsskolespelet och gjorde olika samarbetsövningar. Syftet var den här gången främst att lära känna Kunskapsskolans värderingar och att lära känna andra elever man inte pratar med så ofta. Utvärderingen visar att syftet uppnåddes!

Den andra dagen som kommer längre fram kommer att vara inriktad på Hälsa och språk. Det kommer mer information längre fram.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Eva Borgström
Rektor

Ystad den 22 januari 2016

Rektorsbrev januari

Frosten flyger i luften i solskenet idag – nästan poesi. Personligen hoppas jag att kylan fortsätter lite till. Blasket som kommer sedan blir kanske lite kortare då.

Terminsstart
Det har nu gått två veckor in på terminen och flitens lampa lyser. Vi har infört några nya inslag: ny besökspolicy (i kölvattnet av händelser på skolor runt om i landet). Eleverna skriver numera upp sig hos koordinatorn när de lämnar skolan och stryker sig när de kommer tillbaka (även det i kölvattnet av händelser på skolor). I övrigt är allt som vanligt!

Nationella prov för år 6 och år 9
De nationella proven i svenska, engelska, matematik, moderna språk, SO och NO går av stapeln nu under våren (SO och NO endast år 9) och planeringen för organisationen är i full gång. Det är bestämda provdatum, två dagar för varje ämne, och proven genomförs på samma vecka. Detta påverkar hela skolan på olika sätt. Proven ska också rättas och vi kommer att avsätta tid till lärarna för att göra detta. Vi återkommer med mer detaljerad information kring detta.

Årskurs 4 och 5
I december blev det klart att Kunskapsskolan Ystad startar årskurs 4 och 5 till hösten (se förra rektorsbrevet) och köerna öppnade den 11 december. Det är många som visat intresse och det är riktigt roligt! Vi hade informationsmöte förra veckan och vi hade fler besökare än någonsin. Om ni har frågor kring etableringen av årkurs 4 och 5 får ni gärna höra av er!

Ny app
Det har kommit till vår kännedom att det finns en app som heter ”Periscope” (kanske gamla nyheter för en del). Det är en app som man kan filma med och filmerna läggs ut live i filmandets stund. I de inslag som jag sett och läst om har Periscope använts bl a i omklädningsrum och i regisserade situationer i skolan. Vi har inte upplevt några problem alls med detta i skrivande stund, men jag tog upp det med elevrådet i går. Konsekvenserna användandet av den här appen kan få bekymrar mig rejält. Representanterna ska ta upp det i sina basgrupper under veckan som kommer och diskutera ett eventuellt mobilförbud i omklädningsrummen i Hugohallen. Vi väcker kanske den björn som sover, men… Prata gärna med era ungdomar om detta hemma!

Extra studiedagar
Det har nu blivit klart vilka extra studiedagar vi lägger ut under våren (aviserat tidigare). Dessa datum är måndagen den 18 april och fredagen den 20 maj.

Nytt projekt
Vi har under hösten funderat på hur vi kan skapa ett kontinuerligt, extra synbart arbete kring läroplanens övergripande mål. Elevhälsoteamet har därför fått i uppdrag att tillsammans med lärarna genomföra två trivseldagar varje termin och den första kommer att gå av stapeln den 19 februari. Alla skolans elever kommer att bli uppdelade i tvärgrupper med representanter i varje årskurs och genomföra aktiviteter tillsammans. Dessa grupper kommer att vara permanenta genom de år man går på skolan. Den 19 februari ska vi arbeta med Kunskapsskolans värderingar genom att spela Kunskapsspelet och genomföra samarbetsövningar i Sandskogen. Den andra dagen som kommer längre fram kommer att vara inriktad på Idrott och Hälsa. Det kommer mer information längre fram.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Eva Borgström Rektor

Rektorsbrev december

Ystad den 7 december 2015

Nu närmar sig julen med stormsteg. Dekorationerna är uppe i skolan och Trivselrådet kommer under början av nästa vecka klä den nya granen. Det doftar lussebullar i hela skolan från hemkunskapen och lärarna har tänt sina små julgranar som de bär med sig vart de än går.

Årskurs 4 och 5

I dagarna har det blivit klart att Kunskapsskolan Ystad startar årskurs 4 och 5 till hösten. Ni som har era barn i kö till år 6 17/18 och 18/19 har redan fått hem brev om att ni har möjlighet att byta kö. Hör av er till Cecilia så fort som möjligt. Den externa kön till årskurs 4 och 5 öppnar på fredag den 11 december.

Nationella prov för år 6 och år 9

De muntliga nationella proven i svenska, engelska och matematik genomfördes under v 46-48 för både årskurs 6 och 9. Resultaten räknas samman med de övriga delproven i vår och därför meddelar vi inga resultat nu.

Efter jul kommer planeringen för vårens nationella prov i gång. Det är en prövning för oss alla att få till organisationen så att det flyter så smidigt som det bara kan. Vi återkommer i slutet av januari med mer information.

Terminsslut

Vi har två intensiva veckor kvar tills eleverna får gå på jullov. Betygen sätts senast den 13 december, men så klart kan man redovisa den sista veckan också. Dock kommer de resultaten att räknas på vårens betyg. Under de senaste veckorna har de varit ett stort redovisningstryck som vi minskat genom att utöka lärarnas redovisningstid på olika sätt. Eleverna verkar ha en högre arbetstakt än någonsin!

Lucia och skolavslutning

Luciadagen firar vi måndagen den 14 december. Luciatåget består av Körskap, Kunskapsskolans egen kör, under ledning av Madeleine Vielind. Vi har fått förfrågan om Luciatåget senare under dagen kan fortsätta till transitboendet på Regementet och till flyktingboendet på Beach House. Det är i planeringsstadiet än så länge och hänger lite på om vi kan ordna transport till Beach House.

Skolavslutningen är den 18 december med början kl 9. Vi firar jul i matsalen med uppträdande av Körskap och solister. Basgrupperna samlas för fika och betygsutdelning tillsammans med sina handledare och skoldagen avslutas 11.00. Ingen lunch serveras den dagen och skolan stänger kl 11.30.

Skolstart januari 2016

Under v 1 (den 4 januari fr 12.30 och hela 7-8 januari) startar vi terminen med utvecklingssamtal och om ni inte redan fått information om detta från handledarna så kommer det i dagarna. Alla elever ska vara på plats i skolan måndagen den 11 januari 08.45.

Det har kommit till vår kännedom att buss- och tågtiderna kommer att ändras fr o m den 13 december. Ändringarna gör att det blir fullkomligt omöjligt för våra elever att hinna med tågen både mot Simrishamn och mot Malmö om vi fortsätter med den sluttid vi har idag.

Nästa vecka släpper vi därför eleverna 14.40. Eftersom detta påverkar elevernas tid i skolan kommer vi att justera sluttiderna under vårterminen och det återkommer jag med innan jul.

Incident

I fredags kom ett samtal till mig från en orolig resenär som varje dag pendlar in till Ystad med tåg. Resenären har vid flera tillfällen noterat att de barn som går av tåget och ska med stadsbuss nr 2 mot regementet (förmodligen en hel del av våra elever då) genar under bommarna. Resenären har upplevt att det ökat markant på sistone. Det är riktigt farligt! Vi tar upp det med eleverna i skolan, men behöver också er hjälp att prata med ungdomarna hemma.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Vi önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Eva Borgström, Rektor

Rektorsbrev november

Ystad den 2 november 2015

Höstlovet kom lite som ett brev på posten. Det var välbehövlig vila för både elever och personal. Hösten har kommit även som det stundtals är varmt ute. Det riktiga höstrusket har inte infunnit sig än – hoppas att det går fort över när det väl kommer.

Betygsprognoser

Under slutet av oktober har lärarna arbetat med att ta fram betygsprognoser i samtliga ämnen för samtliga elever. Prognoserna kommer att diskuteras på kommande personliga handledningssamtal och ni får information via loggboken eller mejl. I de fall där det behövs kommer vi senast den 6 november att skicka ut betygsvarningar. Om ni har frågor kring prognoser och betygsvarningar så hör av er till respektive handledare.

Nationella prov för år 6 och år 9

I år har Skolverket beslutat sig för att de muntliga delarna av nationella proven i matematik, svenska och engelska ska genomföras under höstterminen i stället för som tidigare under våren. Orsaken är att vårterminen har varit riktigt tyngd av prov och en flytt av några delar är därför av godo.

Skolverket vill att vi genomför proven någon gång under veckorna 45-49. Engelskan kommer därför att genomföras för båda årskurserna under v 46, matematiken under v 47 och till sist svenskan under v 48. Under dessa veckor kommer samtliga lärare i respektive ämne vara upptagna med proven och därför ska elever fokusera på studier och redovisningar i andra ämnen. Elevernas handledare kommer att hjälpa dem planera för detta under kommande vecka.

Samråd

Tisdagen den 13 oktober hade vi årets första Samråd. Vi diskuterade betygsresultat och resultat på nationella prov. Därtill förslogs det att de som är representanter i Samrådet ska finnas på hemsidan med kontaktuppgifter så att ni föräldrar kan nå dem om det finns frågor ni vill ta upp. Detta kommer att vara genomfört till nästa Samråd.

Som vanligt så är det bara att komma in om eller ringa om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Vi hörs snart igen!

Eva Borgström Rektor

Rektorsbrev oktober

Ystad den 8 oktober 2015

Hösten börjar göra sig påmind. Trots det är det så pass varmt och torrt ute att både fotbollsplanen och bordtennisborden på skolan används hela tiden. Roligt att eleverna aktiverar sig!

Föräldramöten
I skrivande stund är föräldramötena för samtliga årskurser avklarade och jag hoppas att ni känt nytta och mening med innehållet. Nästa aktivitet för er föräldrar är redan nu på tisdag den 13 oktober 18.30 då det är dags för Samråd. Ni som är representanter i basgrupperna ska ha fått inbjudan från respektive handledare. Temat för kvällen är betyg och nationella prov.

Att tänka på
Ett transitboende för flyktingar har etablerats i f d Ystads Spa&Konferens hotell som ligger nära oss. Det finns många barn bland flyktingarna och de brukar springa över till oss för att spela fotboll med våra elever (och dribbla bort dem rejält). Vi trafikanter är inte vana vid att det springer små barn i området så se upp när ni hämtar och lämnar!

Tänk också på att planen öster om restaurangen LiteMer (mittemot vår ingång) inte är en parkeringsplats. Vid flera tillfällen har varutransporter inte kunnat ta sig fram till restaurangen på grund av parkerade bilar vars förare väntar på att hämta.

Policy vid rökning
Det finns det några rökare bland eleverna i år 7, 8 och 9 och det är viktigt för er att veta hur vi arbetar för att förebygga och åtgärda detta. Det förebyggande arbetet ligger främst i kurserna där eleverna läser om alkohol, narkotika och tobak. I år 8 har skolsköterskan hälsosamtal med alla elever där farorna med detta diskuteras.

Om någon elev börjar röka och vi upptäcker detta meddelar vi vårdnadshavarna omedelbart. Skolsköterskan bjuder då in eleven till ytterligare hälsosamtal för att prata om riskerna med rökning. Om ni har frågor om detta får ni gärna kontakta oss vidare!

Extra studiedag
Vi har lagt in en extra studiedag fredagen den 23 oktober.

Skolinspektionens enkät
Ni fick ett mejl om Skolinspektionens skolenkät i mitten av september och svarstiden är förlängd till den 16 oktober. Vi ber er att svara på enkäten eftersom den är viktig för utvecklingen av den svenska skolan. Svaren kommer inte oss till del utan sammanställs till statistik av Skolinspektionen.

Vi hörs snart igen!

Eva Borgström Rektor

Ystad den 11 september 2015

Rektorsbrev september

I skrivande stund är det alldeles för tyst och lugnt på skolan – år 8 och år 9 är på exkursion vid Snogeholmssjön. Jag som gillar fart och fläkt blir lite vilsen när skolan saknar halva elevkåren. Det verkar som att de får fint väder och en härlig dag i alla fall!

Terminsstarten

Vilken start våra nya sexor har fått! Det är en mycket trevlig grupp elever som arbetar intensivt med att anpassa sig till vårt system och vår ordning. I går hade de en brandsövningsövning och allt gick enligt planerna. I går kväll hölls det första passet (av två) av vår föräldrautbildning och den var välbesökt. Passa på den 15 september 18.30 om ni missade igår! Även ni som är föräldrar till nya elever i år 7 och 8 är välkomna! Om ni som föräldrar har frågor kring skolan och arbetssättet – tveka inte att höra av er till era barns handledare eller till mig. Det är väldigt viktigt för oss att era barn (och därmed ni) känner sig trygga och säkra på hur allting fungerar.

De övriga eleverna har fått en kanonstart de också! Alla medarbetare i arbetslagen vittnar om fantastiska utvecklingssamtal och att de allra flesta eleverna har kommit igång bra med sina veckomål och planeringar. Det nya schemat har ställt en del krav på dem vad det gäller just planering och struktur och arbetslagen arbetar febrilt med att få det sista på plats. Återkommer till schemat lite längre ned.

År 7 har haft sitt första föräldramöte och snart följer även år 8 och 9. Jag kommer att vara med på samtliga möten och prata lite kring Kunskapsskolan och vår organisation. Passa på att ta med er frågor ni undrar över!

Schemat
Många har haft frågor om schemat och undrat över varför det skett förändringar från förra året. Orsaken är att Kunskapsskolan centralt valt att utöka satsningen på ämnena matematik och språk fr o m i år och därmed ökar antalet fasta pass i organisationen. Därtill ska varje elev ha ett personligt schema som ligger fast under veckan och som förändras först när eleven t ex byter stegblock. Detta ger bättre förutsättningar för framförhållning och planering. Schemat är fortfarande individuellt dock och eleven skapar det själv med hjälp av sin handledare. Viktigt är att elevens behov fortfarande styr och schemat är således inte statiskt.

Det har tagit tid att få detta på plats, men nästa vecka borde allt flyta på utan större problem. Hör av er om ni undrar över något!

Skolinspektionens enkät
Den 14 september kommer ni att få ett mejl från era barns handledare som innehåller en länk och kod till Skolinspektionens skolenkät. Den går ut till elever, vårdnadshavare och personal på samtliga skolor i landet. Vi ber er att svara på enkäten eftersom den är viktig för utvecklingen av den svenska skolan. Svaren kommer inte oss till del utan sammanställs till statistik av Skolinspektionen. Enkäten är öppen t o m 9 oktober.

Vår egen enkät kommer i mars 2016.

Allergier
Vi ber er påminna era barn om att vi inte ska ha med parfym eller nötter i skolan på grund av svåra allergier bland eleverna och personalen. Det är också bra att tänka på att inte gosa med husdjuren på morgonen för att undvika få bl a hår och kvalster med till skolan.

Kunskapsskolans insamling
Slutligen så vill jag slå ett slag för Kunskapsskolans egen insamling till förmån för flyktingkatastroferna som pågår runt om i världen. Gå gärna in på http://egeninsamling.redcross.se/pa-flykt/8-5363/ och lämna ett bidrag.

Här finns mer information om Medarbetare och Kalendarium.

Vänliga hälsningar
Eva Borgström
Rektor

Ystad den 7 augusti 2015

Rektorsbrev augusti

Vilken sommar det har varit! Eller inte har varit – det beror på hur man ser det. Hur som helst tror jag att många barn och ungdomar är sugna på att börja skolan och arbetet igen. Vi ser också framemot ett nytt läsår!

Nya sexor

I vanlig ordning startar det drygt nittio nya sexor hos oss i höst. Det ska bli spännande att träffa alla! Det är bland det roligaste som finns – att möta nya elever. Sexorna är välkomna till skolan torsdagen den 20 augusti kl 9.00. Vi startar med ett upprop i caféet och sedan får eleverna följa med respektive handledare för fortsatt arbete. Under torsdagen och fredagen är det endast sexor på skolan. Skoldagen slutar 14.45 på torsdagen och 12.30 på fredagen. På måndagen den 24 augusti startar eleverna 8.45 och slutar 14.45. De är det även fotografering för samtliga elever i sexan.

Övriga elever

Sjuor, åttor och nior är välkomna till skolan måndagen den 24 augusti kl 8.45. Vi startar med storsamling i caféet och sedan fortsätter arbetet i respektive basgrupp. Utvecklingssamtalen bör ni alla fått tid till och torsdagen den 20, fredagen den 21 och eftermiddagen måndagen den 24 augusti är avsatt för dessa. Eleverna slutar därför 12.30 på måndagen.

Medarbetare - förändringar
Som de allra flesta vet har Magnus Dahlberg, som varit rektor på skolan sedan 2012, flyttat över till Kunskapsskolan Trelleborg. Fr o m den 1 juli är jag, Eva Borgström, rektor på Kunskapsskolan Ystad. Jag har arbetat som lärare på skolan sedan starten 2002 och som koordinator sedan 2013. Jag ser fram emot utmaningen! Läs gärna mer om mig under fliken rektor på www.kunskapsskolan.se/ystad.

Det blir ju ringar på vatten av en sådan omflyttning och vi hälsar därför Cecilia Hedin välkommen som ny koordinator.

Vi hälsar också Don Magnusson välkommen som ny idrottslärare eftersom Anna-Lena Franzon lämnar oss för nya äventyr. Anna-Lena har också undervisat i hemkunskap och därför kommer Gisela Andersson bli ny hemkunskapslärare och jobbar först deltid, men går upp till heltid i början av februari. Camilla Persson lämnar oss tillfälligt för att vara föräldraledig och Patrick Nilsson kommer att ersätta henne som lärare i SO och handledare i 7.4.

Regina-Isabel Hansson lämnar oss för nya äventyr och ny specialpedagog och handledare i 8.2 blir Annika Jönsson. Annika börjar den första oktober och under tiden kommer Oskar Malmros att ha handledarsamtal och samlingar med basgruppen. Utvecklingssamtalen kommer först i oktober och då med Annika.

Till sist hälsar vi Jenny Heathecote välkommen som ny lärare i engelska och handledare i år 6.

För information kring personal och kalendarie så gå in på sidan Medarbetare och Kalendarium.

Det ska bli roligt att träffa alla igen!
Vänliga hälsningar
Eva Borgström
Rektor

Vanliga frågor

När kan jag söka till Kunskapsskolan?

Många föräldrar ringer och frågar oss om när man kan söka och om det bara är vid läsårsstart man kan byta skola. Regelverket ser ut så här: en elev kan i princip byta skola när som helst. Till Kunskapsskolan kan man söka när som helst, dygnet runt. Du ställer dig i kö genom att göra en ansökan på aktuell skolas sida.

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning under namnen Kunskapsskolan, Kunskapsgymnasiet och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 13 000 elever i de 29 grundskolorna och 7 gymnasieskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.