Karolin Hedvall

Karolin Hedvall: ”Då känner jag att jag gör ett bra jobb”

Närheten till eleverna och det tajta samarbetet kollegorna emellan är det SO-läraren Karolin Hedvall lyfter fram som det bästa med att jobba på Kunskapsskolan.
– Jag vill hela tiden utvecklas och göra nya saker, säger hon.

Karolin Hedvall hade många bra lärare när hon var liten. Ändå var valet av yrke inte helt självklart.

– Jag funderade antingen på att rikta in mig på något inom logistik eller läraryrket. Jag tävlade på elitnivå i orientering när jag var yngre och var också ledare, så jag tänkte att ungdomar skulle vara en bra grupp att jobba med. Man kan ha så roliga diskussioner med tonåringar. Därför började jag att plugga till lärare och blev förvånad över hur kul det faktiskt var, säger Karolin Hedvall.

Hon har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och därför blev det naturligt att hon valde inriktningen SO.

– Jag vill påverka unga människor att tänka själva och ge dem möjlighet att skaffa sig en egen bild av världen och den demokrati vi lever i. Men för att kunna göra det behövs en kunskapsbas att stå på, säger hon.

”Ville arbeta utifrån individen”
År 2006 blev Karolin klar med sina studier och började då på en kommunal skola. Sedan 2012 har hon jobbat på Kunskapsskolan Norrköping.

– Jag kände att jag ville arbeta mer utifrån individen och inte behöva göra likadant hela tiden. Människor är olika och då måste man lägga upp undervisningen på olika sätt i olika situationer. Det blir en utmaning och det är det som är kul, säger hon.

Karolin tittade runt på många skolor. Kunskapsskolan hade funnits ganska länge och där fanns en grund att stå på, så det kändes bra.

Det bästa med att jobba där tycker hon är att eleverna är så fina och engagerade.

– De är roliga. Vi hade till exempel en kurs som handlade om politik, ideologi och EU i höstas. Då diskuterade vi det parlamentariska läget och alla var verkligen intresserade. Det är fantastiskt att se när eleverna förstår mönstret av hur allt hänger ihop. När de sedan presterar bra på proven vet man att man har nått fram som lärare, säger Karolin.

Det får hon en kick av
Hon berättar att hon får en kick av det, just när eleverna lär sig, förstår sammanhang och kommer vidare.

Det bästa med att vara lärare tycker Karolin är när de hon undervisar ser vilken nytta de har av sina nya kunskaper – och när de verkligen förstår.

– Jag släppte en nia förra året med ungdomar som jag hade följt sedan de var tolv år. Den utvecklingen var fantastiskt att se. Till en början hade vissa det jobbigt med pluggandet. Men när de sedan fick en förståelse och kunde göra något positivt av den där negativa energi så blev det så himla bra. De är verkligen små stjärnor, säger hon.

När det kommer till Kunskapsskolans pedagogik lyfter Karolin en sak över alla andra – de personliga handledningssamtalen, som eleverna har med sin lärare en gång i veckan.

– De gör att man får en väldigt speciell relation. Vi pratar om skolan och skolarbetet, men också om andra saker, till exempel vad som händer på Valborg, hur de mår, vad som är viktigt i deras liv just nu och vad de tänker. Det gör att man kommer dem väldigt nära, säger Karolin.

Kultur där vi hjälper varandra
Hon menar att det finns en inkluderande delningskultur kollegorna emellan där alla är generösa.

– Vi lärare har vår egen lilla sfär och pratar om saker både i arbetslaget och i ämneslaget. Det finns en kultur där vi hjälper varandra och det är aldrig långt till diskussion. Om någon är bättre på något speciellt delar hen med sig till de andra. Det är väldigt bra och jag skulle säga att vår skola har en trygg och härlig arbetsmiljö.

Kan du berätta om något riktigt härligt lärarminne?
– Åh, det finns så många. Men det är väldigt fint när elever hör av sig efter att de har slutat nian, vill bolla saker eller följa mig på Instagram. Eller när det kommer ett sms när man är borta och man får höra att man är saknad. Men också de brev man får på skolavslutningarna, där eleverna har skrivit ner sina egna reflektioner. Det är mysigt och fantastiskt att läsa. Jag sparar allt sådant. Det är så himla häftigt och då känner man att man gör ett bra jobb, säger Karolin Hedvall.