Ansök
Om oss

Ludvig Wigén undervisar i slöjd och bild.

Hos Magister Slöjd ska alla elever lyckas

Ludvig Widén undervisar i bild och slöjd på Kunskapsskolan i Norrköping och driver även Youtubekanalen Magister Slöjd med flera tusen följare.

Ludvig Widén är en riktig veteran inom Kunskaps­skolan. För åtta år sedan började han arbeta på skolan i Linköping och dessförinnan var han elev på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.

Nu firar Ludvig snart tio år som lärare. Som nyutexaminerad jobbade han i två år på en kommunal skola i Örebro men efter flytten hem till Östergötland blev det en lärartjänst på Kunskapsskolan i Linköping. Ett år senare fick han tips av sin kompis Elin. Kunskapsskolan i Norrköping sökte en slöjdlärare och Ludvig fick tjänsten.

Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs bra på Kunskapsskolan. Här är det både kul och intensivt. Det jag uppskattar mest är att kunna prova nya saker för att hela tiden göra undervisningen bättre. Som lärare driver jag ämneslag och har tillsammans med min kollega bedömningsansvar för 500 elever, så det är alltid mycket att göra. Sedan är närheten mellan elever och lärare stor på Kunskapsskolan, vilket är en fördel för hela verksamheten.

Vad tycker du är roligast, bild eller slöjd?
– Det varierar hela tiden. Det är alltid roligt att börja om på nytt med en kurs och fundera på hur jag ska göra så att eleverna ska lyckas ännu bättre. På Kunskapsskolan finns en ambition att hela tiden utvecklas och vi vänder verkligen på alla stenar för att gå framåt.

Har din tid som elev på Kunskapsgymnasiet präglat dig i din lärarroll?
– På Kunskapsgymnasiet upplevde man allt som spännande. När jag var elev var allt nytt och många funktioner och hjälpmedel fanns inte ännu, till exempel den digitala plattformen Kunskapsporten. Men vi fick lära oss planera, genomföra och strukturera. Det var bitvis lite svårt men jag har nytta av det än idag. Det var häftigt att som före detta elev och nu som lärare få möjlighet att föreläsa på Kunskaps­skolans Kick-off 2015, inför samtliga gymnasielärare.

”Såga like a boss”

Hur kommer det sig att du har en egen Youtube-kanal?
– I ämnet slöjd är vi inte bortskämda med att ha läroböcker. Vill eleverna veta något får de alltid fråga läraren. Det fick mig att fundera på att göra något åt det och så föddes idén om att göra film som undervisar i ämnet. Tanken var att eleven både skulle lära sig saker och att det skulle vara roligt. På den tiden jobbade jag på en kommunal skola och min dator klarade inte att redigera filmmaterial. På Kunskapsskolan fick jag en bättre dator och en kamera och kunde sätta igång. Det var både läskigt och kul för jag hade ingen erfarenhet av att göra film alls. Första filmen hette ”Såga like a boss”. Nu har jag fler än 2 000 följare och filmerna har visats cirka 300 000 gånger, vilket är jättehäftigt!

Du skriver läroböcker också!
– Det stämmer. Att jag fick möjlighet att skriva är riktigt kul. Det började med att min rektor, Markus Brunfelt, bad mig föreläsa på en konferens som Skolporten arrangerade och i publiken satt Emma från Natur & Kultur. Efteråt frågade hon om jag inte hade lust att skriva en bok i mitt ämne då förlaget letade efter nya förmågor. Nu är boken tryckt i tre upplagor.

Förra året fyllde Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet 20 år. Vad tänker du kring det?
– Det är häftigt. Kunskapsskolan hade redan från början en plats att fylla i Skolsverige och har det fortfarande. Det är en seriös huvudman som hela tiden utvecklas och återinvesterar i verksamheten. Sedan känns det märkligt att tiden har rusat på så snabbt och att jag varit med så länge fast i olika roller.

Vad gör du själv om 20 år?
– Det är svårt att veta vad man gör om 20 år… Fast jag har en ny bokidé, ”Fimpa klassrummet”, som jag inte vågat ta fram ännu. Jag kommer säkert att undervisa, men det skulle vara kul att fortsätta filma och skriva. Sedan vore det roligt att utveckla sig som föreläsare. Jag och min fru träffades som studenter på Kunskapsgymnasiet och om två år så börjar vår dotter på Kunskapsskolan. Då sluts cirkeln, liksom.

Läs mer om hur vi arbetar på Kunskapsskolan.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.