Magnus Dahlberg, rektor på Kunskapsskolan i Trelleborg.

Rektorn Magnus ser till varje individ: “Här finns en plats för alla”

Han tycker att jobbet som rektor är lite av en livsstil, och drivs av att inspirera elever och medarbetare till att växa och utvecklas.
– På Kunskapsskolan i Trelleborg har vi tillsammans byggt upp en miljö med stor acceptans och tolerans som jag är väldigt stolt över. Här kan eleverna vara sig själva, säger Magnus Dahlberg.

Magnus Dahlberg har arbetat inom skolan som lärare och rektor, både i Sverige och utomlands, sedan 1998.

– Jag har alltid velat påverka och hjälpa till att driva utvecklingen framåt. Redan när jag arbetade som lärare föll det sig naturligt att ta mig an olika ansvarsområden. Därför kändes det självklart att tacka ja när jag fick frågan om att bli rektor 2005.

De senaste nio åren har han arbetat som rektor på Kunskapsskolan.

– Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Att arbeta med människor är spännande och utmanande på samma gång. Det är mitt jobb att stötta och inspirera både elever och lärare, och det är fantastiskt att se människor utvecklas och växa. Många har en potential de inte vet om själva, berättar Magnus.

“Vår pedagogik gör eleverna till ansvarstagande vuxna”

Det han fastnat för med Kunskapsskolan är pedagogiken och arbetssättet, men framför allt att skolan ser till varje individ.

– Den filosofin hade jag själv redan innan jag började arbeta här. Jag ogillar att kategorisera människor i grupper. Jag vill se varje enskild person. Här på Kunskapsskolan i Trelleborg har vi tillsammans byggt upp en miljö med stor acceptans och tolerans, som jag är väldigt stolt över. Här finns en plats för alla och eleverna kan vara sig själva.

Magnus berättar att Kunskapsskolans elever får vara med och påverka sin utbildning, och därmed även sin framtid, i hög grad.

– Vår pedagogik gör eleverna till ansvarstagande vuxna. De vet att de bestämmer över sina egna liv och får med sig verktyg både i kunskap och förmågor, säger han.

På Kunskapsskolan har alla elever enskilda personliga handledningssamtal med en lärare inplanerade varje vecka. Hur fungerar de samtalen?
– Den personliga handledningen är en av de styrkor som gör Kunskapsskolan unik, och en av anledningarna till att jag började arbeta här. Man hinner gå igenom väldigt mycket under samtalen. Eleven blir sedd och får tid att diskutera sina mål, strategier och allt möjligt annat tillsammans med en vuxen de har en nära relation till.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få se hur människorna omkring mig växer, utvecklas och känner sig nöjda med sig själva. Det är en härlig känsla. Som rektor får man lära sig att vara ensam med ett stort ansvar, men jag arbetar med att bygga relationer med mina medarbetare som då får stora möjligheter att påverka och styra sitt arbete. Att vara rektor är faktiskt lite av en livsstil, berättar Magnus.