Carolina Browall, rektor på Kunskapsskolan i Borlänge.

“Här kan varje elev gå hem med känslan av att vara sedd, hörd och behövd”

Rektorn Carolina Browall tycker att de personliga handledningssamtalen, där eleverna får hjälp med att planera sitt skolarbete, är det bästa med Kunskapsskolan.
– De får coachning i skolarbetet, men också i livet i övrigt, för att utvecklas både kunskapsmässigt och som personer, säger hon.

Carolina Browall har arbetat inom skolan i snart 20 år, varav 16 år som rektor. I grunden är hon beteendevetare, men har även en magisterexamen i pedagogik. Efter en forskarkarriär började Carolina arbeta på Lärarhögskolan i Stockholm, och sedan dess har hon stannat kvar i skolans värld.

– Jag är uppvuxen i en lärarfamilj och jobbade själv extra som lärarvikarie under min studietid. Jag brinner för barn och ungdomars utveckling, och som rektor har jag möjlighet att vara med och göra skillnad. Det är fantastiskt att få bidra i processen för livslångt lärande, berättar hon.

Sedan drygt ett år tillbaka är Carolina rektor på Kunskapsskolan i Borlänge.

– Jag har själv ett barn som gick här från årskurs 6-9, och som förälder var jag väldigt nöjd med skolan, det fungerade jättebra. Jag tycker om själva skolmiljön, samt pedagogiken och arbetssättet vi har här.

“Struktur och tydlighet är viktigt för ett bra studieklimat”

På Kunskapsskolan har alla elever personliga handledningssamtal varje vecka. Eleverna träffar då den lärare som är deras handledare individuellt för att prata om hur de ligger till med skolarbetet, och få hjälp med att planera och prioritera.

– Den personliga handledningen är nog det bästa med Kunskapsskolan. Här kan alla elever varje vecka gå hem med känslan av att vara sedda, hörda och behövda. De får coachning både kring studierna och livet i övrigt.

Utöver att varje individ ska känna sig sedd och lyssnad på, tycker Carolina att struktur och tydlighet är två saker som utmärker ett bra studieklimat.

– Det är viktigt att eleverna vet vad som ska göras – var, när och på vilket sätt. Här får de hjälp och stöd i att utvecklas både kunskapsmässigt och som personer.

Vad kännetecknar en bra skola, tycker du?
– Ett gemensamt förhållningssätt där alla är öppna och mottagliga. Det är viktigt med ett tillåtande klimat, men även att alla vet vad som gäller så att vi ror åt samma håll. Och förstås en god stämning bland medarbetarna – när man trivs på sitt jobb gör man ofta sitt allra yttersta.

Har du något fint skolminne som betyder lite extra?
– Jag och mina kollegor hade jobbat mycket med en elev under många år, med särskilt stöd, olika insatser och instanser, för att få skolsituationen att fungera. Eleven tyckte där och då inte alls om att vi gick in och styrde, men på skolavslutningen kom hen fram och gav mig en kram och viskade tack i mitt öra. Det kändes så fint och blev ett kvitto på att vi hade nått fram, säger Carolina Browall.