Ansök
Om oss

Alma i årskurs 6 på Kunskapsskolan Jönköping och Malin i årskurs 9 på Kunskapsskolan Norrköping är två av vinnarna av Gärdestadstipendiet 2022.

Här är vinnarna av årets Gärdestadstipendie

Nu har årets Gärdestadstipendie delats ut på Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet. Alma från Kunskapsskolan Jönköping och Malin från Kunskapsskolan Norrköping är årets pristagare på grundskolan.
– Jag är överväldigad, det känns som att jag drömmer! Jag skriver hela tiden, och skulle vilja bli författare när jag blir stor, säger Alma i årskurs 6.

Varje år arrangeras Gärdestadstipendiet, som alla elever på Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet kan lämna in litterära bidrag till. Priset delades ut första gången för fyra år sedan, till minne av Kunskapsskolans före detta chefsarkitekt Kenneth Gärdestad.

Av över 60 bidrag väljs tre vinnare ut; en på mellanstadiet, en på högstadiet och en på gymnasiet. Årets prisceremoni blev en högtidlig stund med uppläsning av vinnartexterna med tillhörande motiveringar.

– Att läsa de välformulerade, gripande och stämningsfulla bidragen är en fantastisk upplevelse för oss i juryn. Vi blir berörda, skrattar, fäller en tår och får värdefulla glimtar in i nästa generation författares tankar och känslor, säger Stina Myringer Karlsson, pedagogik- och utvecklingschef.

“Inspiration måste få ta tid”

Att pristagarna kan bli just nästa generations författare står klart.

– Jag läser mycket böcker men just nu skriver jag inte så mycket utanför skolan. Jag gillar dock att skriva och skulle kanske vilja jobba med litteratur i framtiden, säger Malin, som går i nian på Kunskapsskolan Norrköping.

Hur fick ni inspiration till era vinnande texter?
– När jag skrev dikten tänkte jag först på ordet katastrof och hur jag kunde formulera det till en dikt. Sedan kom de olika färgerna. Man kan inte tvinga fram inspiration, det måste få ta tid, säger Alma, som går i sexan på Kunskapsskolan Jönköping

– Min novell kom till som en del av ett steg i svenska. Jag funderade länge på vad jag skulle skriva om, och satt på flera workshops i skolan utan resultat. Men en vecka senare fick jag inspiration och skrev hela texten på en halvtimme, berättar Malin.

Här är årets tre vinnare, med motiveringar:

Årskurs 4-6:
“Färger av en katastrof” av Alma i årskurs 6 på Kunskapsskolan Jönköping

En stark dikt som skildrar en grym verklighet på ett gripande sätt. Förödelsen som beskrivs kan man som läsare se framför sig.

Årskurs 7-9:
“Gråt inte mamma” av Malin i årskurs 9 på Kunskapsskolan Norrköping

Novellen griper tag i läsaren och väcker både känslor och frågor. Tvisten på slutet visar på avancerade berättargrepp samt överraskar läsaren. Novellens gestaltningar och välutvecklade beskrivningar ökar läsupplevelsen.

Gymnasiet:
“Decembernatt” av Amanda-linn i årskurs 3 på Kunskapsgymnasiet Liljeholmen

Med ett trollbindande språk och eggande retorik kastas man direkt in i protagonistens tankar. Författaren målar med känslor och vi förstår varje fragment, även om den tar oss med till ett allt djupare mörker.

Stort grattis till alla vinnare – och lycka till med framtida alster!

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.