Kunskapsskolans tidigare elev är finalist i Årets kock 2024
Harald Linder, som har varit elev på Kunskapsskolan Nyköping, är finalist i Årets kock 2024, Sveriges största matlagningstävling. Här berättar han om hur han förbereder sig inför finalen och delar med sig av sitt bästa tips för att lyckas nå sina mål.
När vi intervjuade Harald Linder förra gången var han 20 år och hade precis blivit uttagen till Sveriges juniorkocklandslag. Sedan dess har mycket hänt; han har bytt jobb och är nu souschef på fine dining-restaurangen Persona i Stockholm, och i våras vann han tillsammans med juniorkocklandslaget OS i matlagning. Nu är Harald Linder dessutom en av de sex finalisterna i Sveriges största matlagningstävling, Årets kock 2024.
Stort grattis till finalplatsen! Hur känns det?
– Tack, det känns helt fantastiskt! Och overkligt - jag trodde inte att jag skulle gå så här långt. Jag har följt Årets kock på tv ända sedan jag började jobba inom restaurang, så det har absolut varit en dröm att själv vara med, berättar Harald Linder.
Hur tänker du inför finalen?
– Det känns bra! Men det kommer att bli tufft – det är många bra kockar som jag måste lyckas slå.
Har du börjat förbereda dig?
– Ja, jag har börjat fixa och dona och testat olika grejer i köket. Under finaldagen kommer vi att få tre olika uppgifter och vi har fått reda på två av dem i förväg - den ena är att göra en nytolkning av rätten kåldolmar och den andra är att skapa en lakto-ovo-vegetarisk rätt. Jag är mest taggad på kåldolmarna – det ska bli kul att se vad de andra finalisterna hittar på.
Det här är första året du fick tävla i Årets kock eftersom deltagarna måste vara minst 23 år, och du tog dig direkt till final. Vilket är ditt bästa tips om man vill nå sina mål?
– Var inte rädd för att misslyckas, och lås dig inte vid saker som inte blev som du tänkt. Något dåligt kan leda till något bra i slutändan. Första gången jag sökte in till juniorkocklandslaget kom jag inte med, och då blev jag förstås besviken. Men min ansökan ledde till att jag fick ett jättebra jobb istället, där jag lärde mig massor. Det i sin tur hjälpte mig att komma med året efter.
Vi håller tummarna för Harald Linder i finalen som hålls den 17 oktober!
Läs vår förra intervju med Harald Linder, där han berättar om sina framtidsdrömmar och hur det var att gå på Kunskapsskolan.
Harald Linder
Ålder: 23 år
Yrke: Souschef på restaurang Persona i Stockholm
Aktuell: Som en av sex finalister i Årets kock 2024
Favoriträtt: Stuvade makaroner och falukorv