Kunskapsskolan Nacka växer - nu är bygget igång
Kunskapsskolan Nacka växer. Från och med hösten 2025 kommer skolan att ha verksamhet för elever från förskoleklass hela vägen upp till årskurs 9.
– Det känns härligt med byggstart och att vi äntligen är igång, säger rektor Sara Hillefors.
Kunskapsskolan Nacka har funnits sedan 2001 och har hittills varit en skola för årskurs 6-9. Men från och med skolstarten hösten 2025 kommer även yngre elever att välkomnas in i klassrummen.
– Vi har länge velat kunna erbjuda fler elever i Nacka en personligt utformad utbildning, men de befintliga lokalerna vi har idag är för små. Därför behöver vi bygga ut, säger Kunskapsskolans grundskolechef Karin Carlsson.
Under en längre tid har flera olika lösningar utvärderats. Enligt Kunskapsskolans etableringschef Marcus Brunberg visade sig den bästa lösningen vara att bygga ut skolan och samtidigt rusta upp befintliga lokaler.
– Vi vill utgå från en naturlig stadieindelning i vår organisation, det är bäst för både elever och medarbetare. I den nya byggnaden kommer därför förskoleklass upp till årskurs 6 att gå. Årskurs 7-9 kommer att stanna kvar i den byggnad där vi idag bedriver verksamhet. Men lokalerna är slitna och behöver rustas upp, så att även de äldre eleverna upplever ett lyft i sin skolmiljö, säger Marcus Brunberg.
God undervisning för yngre elever
Första spadtaget är nu taget och i veckan var fastighetsägaren Hemsö, som leder arbetet, på plats tillsammans med Kunskapsskolans grundskolechef Karin Carlsson och skolans rektor Sara Hillefors.
– Det här är stort för oss och vi ser verkligen fram emot att bli en grundskola med alla årskurser, säger Sara Hillefors.
Hon fortsätter att berätta om planerna:
– Nu förbereder vi vår organisation så att vår pedagogik ska bidra till en särskilt god undervisning även för yngre elever.
Jättesatsning på skolgården
Karin Carlsson är nöjd med byggstarten och ser positivt på Kunskapsskolan Nackas framtid.
– Vi ser fram emot att ge Nacka-eleverna fina och fräscha lokaler, en ny idrottshall och en välmående skolmiljö, även utomhus. Vi gör en jättesatsning på skolgården med flera nya multiplaner och klätterställningar. Det kommer bli jättefint, säger hon.
Hållbart att utnyttja befintliga lokaler
Jennifer Jennerhed är projektutvecklare på Hemsö.
Hur ser samarbetet med Kunskapsskolan ut?
– Vi är glada att kunna tillgodose önskemålen om att utöka skolans lokaler. Dessutom är det hållbart att nyttja befintliga fastighetsbestånd och göra till- och ombyggnader.
Vad är viktigt när man bygger för en skolverksamhet?
– Att förstå verksamhetens behov och krav för en lång tid framöver. Skolorna vi bygger är byggstenar för hela samhällsutvecklingen och husen ska stå kvar länge.
Kunskapsskolan är en lång och trogen hyresgäst och har Hemsö som fastighetsägare på flera orter. Hur ser ni på ert samhällsansvar som fastighetsägare inom skolsektorn?
– Vi vill etablera skolverksamheter där det finns behov och ett underliggande elevunderlag. Vi jobbar både med privata skolaktörer och kommunala skolverksamheter. Kunskapsskolan är en viktig hyresgäst och vi ser fram emot fler projekt tillsammans, säger Jennifer Jennerhed.