
Årets Bindekrans-pristagare, Linnea Sörensen Isaksson.
Årets Bindekranspristagare:
”Jag är förälskad i skolan som samhällsinstitution”
Hon har arbetat många år som lärare. Men den relevanta frågan är inte varför hon valde skolans värld, utan varför hon har valt att stanna. Det menar Årets Bindekranspristagare Linnea Sörensen Isaksson.
Hösten 1994 började Linnea Sörensen Isaksson själv i årskurs 1. Sedan dess har hon inte lämnat skolans värld utan direkt gått från grundskola, gymnasium och universitetet till att ställa sig på andra sidan av katedern.
Det var redan under en prao i årskurs 8, som Linnea Sörensen Isaksson insåg att det var lärare hon skulle bli.
- Jag har inte testat mina vingar inom andra yrken, rest och sett världen eller pausat för att finna mig själv. Jag visste tidigt vad jag ville göra, säger Linnea Sörensen Isaksson.
Samtidigt menar hon att frågan om varför hon blev lärare inte är lika viktig som varför hon valt stannat i skolans värld.
- Jag är förälskad i skolan som samhällsinstitution på ett ideologiskt plan. Det är en plats där alla barn i Sverige, oavsett bakgrund och hemförhållanden, ska ges samma rätt till utbildning och trygga vuxna. Jag ser det som en grundbult för ett demokratiskt samhälle med tänkande individer, som har kunskap och mod att ta hand om framtiden.
Kollegorna jublade
I höstas fick hon ta emot Kunskapsskolans eget lärarpris Årets Bindekrans. Något som skedde under jubel från kollegorna på arbetsplatsen Kunskapsskolan Tyresö, där hon jobbat i 13,5 år.
- Mina kollegor har varit med mig i toppar och dalar och när jag gick fram och tog emot priset kände jag att alla var glada för min skull. Det var en enormt fin känsla! Att få vara på en arbetsplats, där man kollegor emellan visar varandra så tydlig uppskattning och stöttar varandra, är en ynnest och något jag aldrig kommer att ta för givet.
Det bästa med att arbeta på Kunskapsskolan tycker hon är samarbetskulturen.
- Jag är del i ett arbetslag och ett ämneslag och inom båda grupperna har vi ett genuint samarbete. Vi diskuterar undervisning och elever, vi ställer upp för varandra när det kör ihop sig, vi delar med oss av material, idéer och tankar. Vi ser verkligen alla skolans elever som allas elever, oavsett vem som är undervisande lärare.
Linnea Sörensen Isaksson tror att en del av den mentaliteten kommer från Kunskapsskolans arbetssätt med workshops.
- För att skapa en bra lärmiljö är det viktigt med goda relationer, och på våra workshops har vi möjlighet att mötas. I en verksamhet med 560 elever kan varje lärare naturligtvis inte ha en nära relation till varje elev. Men däremot kan vi tillsammans se till att gruppen lärare har en god relation till gruppen elever. Det förtroende en lärare bygger upp, skapar en grund även för andra att arbeta vidare från.
Det här är också en av anledningarna till att Linnea Sörensen Isaksson stannat på samma arbetsplats så länge.
- Det finns en vi-känsla, både på medarbetar- och skolnivå som gör att man aldrig är ensam. Vi drar helt enkelt åt samma håll, tillsammans med elever, skolledning och övrig personal.
Energi att fortsätta utvecklas
På Kunskapsskolan Tyresö är eleverna mellan 11 och 16 år. Under de åren händer det mycket i en människas liv och att det är häftigt att få vara en del av elevernas identitetsutveckling, menar Linnea Sörensen Isaksson.
- I matematikundervisningen följs vi åt i med- och motgång. Då är det omöjligt att inte komma varandra nära. Jag anpassar min undervisning för att hitta rätt vägar att nå just de elever jag har framför mig. Varje dag får jag vara en del av de här barnens framsteg och det ger mig en enorm energi att fortsätta utvecklas själv!
Som Årets Bindekranspristagare får hon 50 000 kronor att använda för kompetensutveckling och hon har flera idéer om hur hon vill använda pengarna, men har inte bestämt sig än.
När Linnea Sörensen Isaksson reflekterar över priset poängterar hon att det finns många lärare i Sverige som gör ett storartat jobb.
- Egentligen är det absurt att försöka hitta några enskilda personer att tilldela olika priser. Samtidigt tror jag att det är ett lyft för hela yrkeskåren varje gång en skola, huvudman eller utomstående aktör väljer att uppmärksamma en lärargärning. Det blir ett synliggörande av det viktiga arbete den här yrkesgruppen gör varje dag. Och för den som tilldelas priset är det såklart en ära. Jag är jätteglad!, säger Linnea Sörensen Isaksson.
Om priset Årets Boindekrans
Linnea Sörensen Isakssons motiveringen
”Du ser alla elever som allas elever och vill att alla elever ska lyckas. Du visar ett mycket stort engagemang i allt som rör elevernas lärande och välbefinnande, samt ser alltid vad som är bäst för skolan. Du är en uppskattad och omtyckt medarbetare, lärare och personlig handledare. Du är en självklar ledare i klassrummet. Du lotsar dina elever till ökad kunskap samtidigt som du skapar en trygg och tillåtande lärmiljö där eleverna uppmuntras till samarbete. Du är alltid påläst, insatt, innovativ och nyfiken. Du är en uppskattad arbetslagsledare som leder ditt arbetslag med både värme och effektivitet.”
Om Årets Bindekrans
År 2018 instiftade Kunskapsskolan i Sverige AB lärarpriset Årets Bindekrans i pionjären Torbjörn Bindekrans anda. Från och med 2019 tilldelas nu varje år en lärare på gymnasiet och en på grundskolan 50 000 kronor var i kompetensutveckling. Så här lyder kriterierna för priset:
”Årets Bindekrans går till en lärare som systematiskt, med höga förväntningar , stort engagemang och kreativitet, visat på förmågan att bygga goda relationer med sina elever. Läraren har fått eleverna att ta en aktiv roll i sin läroresa, vilket lett till att de nått längre än de trodde var möjligt - både när det gäller ämneskunskaper och förmågor. Årets Bindekrans-lärare är en aktiv, lösnings- och målfokuserad lagspelare som personifierar Kunskapsskolans pedagogiska idé och värderingar.”
Pristagare:
- Linnea Sörensen Isaksson, Kunskapsskolan Tyresö (2024)
- Lena Pettersson, Kunskapsgymnasiet Västerås (2024)
- Linda Idermark, Kunskapsskolan Nyköping (2023)
- Sabrina Paulus, Kunskapsgymnasiet Göteborg (2023)
- Axel Asplund, Kunskapsskolan Uppsala Norra (2022)
- Cajsa Blekemo Kunskapsgymnasiet Globen(2022)
- Emma Pettersson, Kunskapsskolan Varberg (2021)
- Mårten Blad, Kunskapsgymnasiet Norrköping (2021)
- Liselotte Blennö, Kunskapsskolan Norrköping (2020)
- Stefan Abrahamsson, Kunskapsgymnasiet Västerås (2020)
- Jenny Ljung, Kunskapsskolan Uppsala Norra (2019)
- Helena Åström, Kunskapsgymnasiet Malmö (2019)