
Sarah Harrsjö, lärare på Kunskapsskolan Katrineholm.
Läraren Sarah: Det ska vara mycket glädje under skoldagen
I höst slår Kunskapsskolan Katrineholm för första gången upp dörrarna till sitt lågstadium. En av lärarna som kommer att arbeta med de yngre eleverna är Sarah Harrsjö. Här berättar hon om sina förväntningar och vad hon tycker är viktigt i lärarrollen.
Sarah Harrsjö, som fick utmärkelsen Årets lärare i Katrineholm 2024, har alltid haft lärare som drömyrke.
– Jag tycker fortfarande, efter mer än 20 år i rollen, att jag har världens bästa jobb. Det där med att skapa relationer, få se eleverna lyckas och vara en del i att de utvecklas som människor är fantastiskt. Men också att de utvecklar mig som människa. Sedan gillar jag att ingen dag är den andra lik, det är full fart och det händer saker hela tiden, säger hon.
Just nu arbetar Sarah på mellanstadiet på Kunskapsskolan Katrineholm. Men hon har tidigare jobbat på lågstadiet i större delen av sin lärarkarriär.
– Jag kände att nu var det dags igen. Tänk att få följa eleverna från sin första dag i skolan, få bygga sin “egna” grupp tidigt, skapa relationer och följa dem framåt, säger hon och ser förväntansfull ut.
Just att få vara med och bygga upp en ny del av skolan, med lågstadium och fritids, ser hon väldigt mycket fram emot.
Vilka möjligheter ser du med Kunskapsskolans arbetssätt för yngre elever?
– Tänk att från tidig ålder vara delaktig i sitt lärande på det sättet man blir hos oss på Kunskapsskolan. Att redan i förskoleklass planera i sin loggbok, reflektera över sin dag och sitt lärande tillsammans med sin basgruppshandledare. Det tror jag ger en bra grund för att lära sig och förstå hur just jag lär mig på bästa sätt och att alla barn känner sig sedda.
Hur kommer en vanlig dag se ut på lågstadiet?
– Vi kommer blanda de teoretiska ämnena med mycket praktiskt, leka fram kunskap. Ta tillvara på det som finns runt omkring oss. Använda oss av utemiljön i närheten och även ha undervisning där. Till en början kommer vi att ha relationsbyggande övningar, värderingsövningar och andra gruppstärkande övningar för att bygga en trivsam och trygg grupp. Jag vill att det ska vara mycket glädje under skoldagen och att man får in rörelse av olika slag, men också avslappning för att komma ner i varv och skapa lugn i gruppen. Det är otroligt viktigt att eleverna lär sig tidigt att kunna slappna av, speciellt i det samhälle vi lever i idag där mycket går i ett rasande tempo, även för våra barn.
Vill du berätta lite om den nya skolgården?
– Den kommer att utformas mer så den passar yngre barn, där de får träna olika grundmotoriska färdigheter genom att bland annat klättra och gunga. Det kommer att fixas gungor, en klätterställning och en karusell. Den nya skolgården kommer också att gynna våra äldre elever. Bland annat kommer vi att få en multiarena för fotboll och basket, och en paviljong där eleverna kan sitta och ta det lugnt.
Varför är skolgården så viktig för yngre barn enligt dig?
– Skolgården är ett ställe där den fria leken ska ta plats, men även ett ställe där eleverna ska utveckla sina motoriska färdigheter. Då barn i dagens samhälle rör sig mindre och mindre blir skolgården och leken där extra viktig. Ju tidigare man lär barnen att vara aktiva fysiskt ökar chansen att de fortsätter vara aktiva i vuxen ålder.
Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en bra lågstadielärare tycker du?
– En bra lärare för mig är, oavsett om det är för yngre eller äldre elever, någon som ser och hör eleverna, skapar relationer och är en person som eleverna känner sig trygga med. En person de kan lita på och ta stöd av för att tillsammans nå dit de önskar. En person som coachar dem genom skolgången, men också lär dem för livet. Det är också viktigt att vi lärare kommer ihåg att det finns flera sätt att lära sig och att visa sin kunskap på.
Vad är viktigast för dig i klassrummet?
– Jag pratar mycket med mina elever om att vi är ett lag. I ett lag är alla viktiga och alla har styrkor som behövs och vi lär oss av varandra. För mig är det väldigt viktigt att eleverna tror på sig själva och känner sig trygga när de är i skolan. Det är då de lär sig saker och känner att de lyckas! Jag tror också på att ha en positiv inställning till livet i stort, för det kommer man långt med. Det är något jag försöker föra över till mina elever varje dag. Jag möter dem med ett leende när de kliver in i klassrummet på morgonen, det sätter grunden för dagen. Jag brukar också säga till mina elever att allt tycker man inte är skoj, men med en positiv inställning blir det roligare.
Vill du veta mer om Kunskapsskolan Katrineholm? Läs mer och ansök här.
Läs också: Möt eleverna Einar och Elvira i årskurs 1
Läs också: Eleven Stella: Jag har blivit bättre på att ta ansvar
Läs också: Föräldern Christian: “Vi har aldrig haft en så bra dialog med en skola tidigare”