
Lågstadieläraren Lynda Alnemark.
Kunskapsskolan Nackas lågstadielärare: Vi ska lära oss läsa, skriva och räkna – men samtidigt ha roligt!
Lynda Alnemark ser fram emot att börja arbeta på Kunskapsskolan Nackas nya lågstadium till hösten.
– Det ska bli så roligt att få lära känna ett gäng nya, härliga elever och bygga en trygg grupp tillsammans, säger hon.
I höst är det äntligen dags för Kunskapsskolan Nacka att slå upp dörrarna till sitt lågstadium. Skolan, som hittills har haft årskurs 6–9, kommer nu att ta emot elever ända från förskoleklass. En av lärarna som kommer att jobba med de allra yngsta barnen är Lynda Alnemark, som har arbetat som lågstadielärare i drygt sju år.
– Det bästa med att vara lärare är relationerna man skapar med eleverna, och allt de lär mig. Det är fantastiskt att få följa eleverna redan från förskoleklass. Man utvecklas varje dag och ingen dag är den andra lik, berättar Lynda.
Nu ser hon fram emot att börja arbeta på Kunskapsskolan Nacka till hösten.
– Det ska bli roligt och spännande att lära känna ett gäng nya, härliga elever, bygga en trygg grupp och tillsammans med mina nya kollegor skapa ett fantastiskt lågstadium!
Vilka möjligheter ser du med Kunskapsskolans arbetssätt för yngre elever?
– Jag tror att det är bra att synliggöra lärandet för eleverna, som man gör i loggboken tillsammans med sin lärare. Det är motiverande att tydligt kunna se sina framsteg, samt vad man behöver träna mer på.
Hur kommer en vanlig dag att se ut på lågstadiet?
– Vi kommer att lära oss genom att leka, röra på oss och utforska tillsammans. Fokus är att lära eleverna läsa, skriva, räkna – men samtidigt ha roligt. Till en början handlar det förstås mycket om att skapa en trygg grupp där alla vill och vågar vara med, så vi kommer att göra många samarbetsövningar och andra gruppstärkande aktiviteter.
Vad är viktigast för dig i klassrummet?
– Att det är en tillåtande miljö där alla känner sig trygga att försöka, misslyckas och lyckas. Alla ska kunna glädjas åt egna, andras och gruppens framsteg, och peppa varandra när det är svårt. För mig som lärare är det viktigt att vara prestigelös, trygg och lyhörd för barnens behov.
Du gick själv på Kunskapsskolan som ung. Hur var det?
– När jag började på Kunskapsskolan upplevde jag att jag äntligen fick lära mig saker i min egen takt. Jag behövde varken vänta in eller sinka någon annan. Det gjorde att mycket av den stress jag tidigare upplevt i skolan släppte, för att jag själv hade kontroll över mina studier. Lärarna var synliga och tog sig tid att lära känna oss elever även utanför klassrummet. Jag fick en fin och personlig kontakt med mina lärare, särskilt min lärare Gunhild är en person som jag alltid kommer att minnas med mycket värme. En sådan lärare hoppas jag själv kunna vara för mina elever, säger Lynda.
Vill du veta mer om Kunskapsskolan Nacka? Läs mer och ansök här.
Läs också:
Så kommer Kunskapsskolan Nackas nya skolbyggnad se ut
Möt eleverna Einar och Elvira i årskurs 1
Föräldern Åsa: “Vi fastnade för att undervisningen anpassas utifrån varje elev”