Rektorn har ordet augusti - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

Nu är det snart dags att starta upp ett nytt läsår. Som vanligt tar vi emot cirka 120 nya elever med föräldrar i samband med terminsstarten. Det ska bli roligt att träffa er alla, både nya och gamla elever. Vi fick ju inte en lika varm sommar som förra sommaren men oavsett så hoppas jag att alla vilat upp sig ordentligt och känner att det ska bli roligt att återigen börja skolan. För att skolstarten ska bli så bra som möjligt kommer här lite information.

Mobiltelefonförbud
Vi har under lång tid vacklat i frågan om vi ska införa ett mobiltelefonförbud på skolan eller ej. Vi har följt den forskning som finns kring användandet av mobiltelefoner och hur de påverkar oss samtidigt som vi har haft dialog med andra Kunskapsskolor där man infört mobiltelefonförbud för att se hur det fungerar och vilka effekter det gett. Både forskning och erfarenheter från andra skolor visar positiva effekter av att eleverna inte har tillgång till sina mobiltelefoner under skoltid.

För oss som driver skola är det givetvis prioriterat att eleverna lär sig så mycket som möjligt och utifrån detta väljer vi nu att införa ett mobiltelefonförbud. Det innebär att vi samlar in telefonerna när skoldagen börjar och sedan får eleven tillbaka den vid skoldagens slut. Under skoldagen är mobiltelefonerna inlåsta. Mobiltelefon som inte lämnas in och används under skoldagen beslagtas och du som förälder hämtar ut den hos handledaren vid dagens slut, om inte annat överenskommits.

Webbfilter
Flera Kunskapsskolor har under vårterminen provat att använda sig av webbfilter som begränsar tillgången av vissa webbsidor och tjänster i Kunskapsskolans nätverk. Kunskapsskolan har centralt beslutat om att införa detta på samtliga Kunskapsskolor. Detta innebär att elever bland annat inte kan komma åt sociala medier, porrsidor och annat som inte bidrar till elevens måluppfyllelse via skolans nätverk.

Varsamhet gällande elevdatorer
Alla elever i årskurs 6-9 har tillgång till en chromebook genom att Kunskapsskolan lånar ut en sådan till eleven. Under föregående läsår har jag sett att eleverna är mindre och mindre varsamma med sina chromebooks. Exempelvis elever som skojar med sin kompis chromebook så att den går sönder, kastar sin dator på bordet när man sätter sig eller lägger den uppe på skåpen eller klädhängarna när man går och äter eller går på idrott vilket gör att vem som helst kan komma åt den. Detta leder till att vi skickar väldigt många chromebooks på lagning till dels höga kostnader men det gör också att eleven blir utan sin dator under ibland lång tid då den repareras på verkstaden.

Chromebooken är en värdesak som eleven har ett personligt ansvar för. En chromebook kostar ungefär 4000 kr. Jag vill uppmana er elever och er föräldrar att prata om detta hemma. Om en dator hanteras ovarsamt och den till följd av detta behöver repareras så kommer skolan fakturera er lagningskostnaden. En chromebook ska låsas in i elevens skåp när den inte används, till exempel vid lunchrast, idrottslektioner, och liknande.

En chromebook som vårdas väl och som inte går sönder gör att du som elev lyckas bättre i skolan! Kom ihåg att ladda chromebooken hemma så du alltid är redo för en ny skoldag.

Schemaförändringar
Utifrån förändringar i grundskolans timplan så kommer alla elever ha idrott vid två tillfällen varje vecka. Elever i årskurs 4-6 kommer ha idrott vid två tillfällen à 30 minuter, elever i årskurs 7-9 kommer ha idrott vid två tillfällen à 50 minuter.

För att göra ett schema som är tydligare och lättare att planera och sedan följa för eleven, har vi byggt upp vårt schema i år med ett tydligt modulsystem. Det innebär att alla kommunikationspass är 35 minuter långa och att de följs av en 5 minuters lucka där man kan ta sig till nästa lektion. Detta tillsammans med att det också tar mer tid för ombyte inför idrotten gör att vi behöver förlänga skoldagen för elever i årskurs 6-9. Skoldagen börjar som tidigare klockan 8.45 och slutar för årskurs 6-9 klockan 14.20. En dag per vecka har eleven PH-samtalstid och börjar då klockan 8.15 och slutar klockan 15.00. Utöver detta kommer alla elever sluta klockan 15.00 ytterligare en dag under veckan. Vilka dagar detta gäller meddelas av elevernas handledare i samband med skolstart.

Skolbusskort
Ni som ansökt om skolbusskort bör få dessa innan skolstarten. Be ditt barn skriva namn på baksidan av kortet. Det underlättar när vi hittar borttappade kort.

Den nya skolmaten - viktigt om allergier
Som jag tidigare meddelat så behöver alla föräldrar till elever som är allergiska, och av den anledningen behöver specialkost, lämna in läkarintyg på detta till skolan. Är du osäker eller har frågor så mejla till kökschef Josefin Ericson, josefin.ericson@kunskapsskolan.se.

Skolstart läsår 2019/2020
Skolan börjar för alla elever fredag 16 augusti.

Elever i årskurs 4-6 går första dagen i skolan klockan 8.45 - 12.45, elever i årskurs 7-9 går första dagen i skolan klockan 10.45 - 14.15.

Utvecklingssamtal hålls som vanligt någon av de två dagarna före skolstart, det vill säga onsdag 14 augusti eller torsdag 15 augusti. Ni ska ha fått en kallelse från ert barns personliga handledare i samband med terminens slut.

Hela kalendariet för läsåret ligger nu på vår hemsida.

Välkommen till ett nytt läsår! Nu kör vi!

Björn Nyman
Rektor