Rektorn har ordet juni - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

Juni 2020

Nu är det slut! Ännu ett läsår till ända. Känns lite märkligt att vi inte fått hålla en stor skolavslutning med elever och föräldrar samlade. Men situationen i världen är som den är och vi får anpassa oss och därför höll vi skolavslutnigen i respektive basgrupp. Efter fika och betygsutdelning så livesände vi två musikuppträdanden, stipendieutdelning och mitt tal direkt från musiksalen. Det blev riktigt bra ändå. Eftersom ni föräldrar inte kunde vara med så har ni möjlighet att läsa ett utdrag från mitt tal nedan.

Utdrag ur sommartal
“Nu har ännu ett år gått. Ett år som verkligen inte blev som jag trodde och såklart ingen annan heller. Ingen kunde ju ana att det skulle komma ett coronavirus som snabbt tog sig över världen och vilka konsekvenser det skulle få för samhället, våra liv och inte minst sveriges alla skolor. Jag tycker också att coronaviruset har fått oss att inse vikten av utbildning. Tänk om det inte fanns människor som pluggat i många år och som sen forskat på olika vaccin och som nu direkt lägger annat åt sidan för att styra om sin forskning till att skapa vaccin mot covid19. Tänk så många läkare och sjuksköterskor som pluggat många år och som nu jobbar febrilt för att hjälpa alla sjuka. Tänk så många andra samhällsviktiga funktioner som behövs när något svårt inträffar. Tänk så många lärare och personal i skolor som vågar jobba tätt bland alla elever när samhället uppmanar till distansering. Tänk alla krisgrupper på alla företag som gör allt de kan för att ta hand om sin personal när försäljningen sjunker drastiskt. Det finns massor av hjältar omkring oss!

Jag förstår att det skapar oro för våra far- och morföräldrar och de vi älskar omkring oss - tänk om nån blir allvarligt sjuk, tänk om nån blir av med jobbet. Ett skydd som ni alla kan skaffa er som stöttar er i svåra tider, för det här är säkerligen inte den sista gången, är utbildning. Med en god utbildning har ni större valmöjligheter i livet när benen rycks undan, med en god utbildning kan ni göra skillnad för andra.

“Håll i och håll ut” är slagord som vi hört massor av gånger under den här våren. “Håll i och håll ut” är även slagord som passar väl i skolans värld. Ni har alla satt rimliga men utmanande mål. För att nå dessa mål gäller det att “hålla i och hålla ut”. Det gäller att kämpa, det gäller att orka när det är svårt, det gäller att våga fråga, det gäller att våga redovisa. Ni har alla kämpat väl och jag tycker ni är värda ett skönt sommarlov. Ett sommarlov som inte riktigt blir som alla andra - vi måste fortfarande tänka på att tvätta händer, hålla avstånd - håll i och håll ut - men oavsett så har ni alla möjligheter till att vila ut er ordentligt och skapa kraft och energi för ännu ett läsår.

Jag önskar er alla ett riktigt skön sommarlov och lycka till i framtiden! Håll i och håll ut!”

Nya basgrupper till årskurs 6
Eleverna i årets fyra nuvarande basgrupper i årskurs 5 kommer att delas upp i fem nya basgrupper till årskurs 6. Dessa fem basgrupper kommer utöver våra gamla elever fyllas upp med nya elever. Fördelningen på basgrupper och vilken personlig handledare som kommer ansvara för de olika basgrupperna har eleverna fått reda på under sista veckan.

Skolstart höstterminen 2020
Skolan startar fredag 14 augusti. Årskurs 4-6 går denna dag i skolan mellan klockan 8.45-12.45, årskurs 7-9 går i skolan mellan klockan 10.45 - kl 14.15.

Som vanligt inleder vi terminen med utvecklingssamtal. Dessa hålls onsdag - torsdag 12-13 augusti. Ni får en kallelse till samtalen av basgruppshandledaren. Vi planerar att hålla fysiska utvecklingssamtal men om läget förändras och vi istället behöver hålla utvecklingssamtalen på distans så hör vi av oss i augusti med instruktioner.

Jag önskar er alla en riktigt skön sommar och tackar för förtroendet att låta oss utbilda era barn!

Björn Nyman
Rektor