Rektorn har ordet november - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

November 2020

Nu är det en månad kvar till jul och för eleverna är det knappt fyra veckor kvar innan de får gå på julledighet. De sista veckorna har varit minst sagt annorlunda vilket gör att många behöver anstränga sig lite extra nu det sista. Det är många som har varit borta mer än vanligt som en konsekvens av att man inte får vara i skolan med förkylningssymtom. Det är bra att alla tar ansvar men det kräver också lite mer hemarbete för en del om man varit frånvarande. Titta gärna tillsammans med ditt barn i loggbokens terminsplanering för att se hur ditt barn ligger till och om det krävs en spurt nu i slutet.

Corona/covid-19
Tillsammans med Smittskydd Västra Götaland smittspårar vi alla på skolan som är bekräftat sjuka i covid-19. Som tur är är det inte många elever som blivit det hittills. Frånvaron hos medarbetare är också låg nu och tack vare hårda restriktioner hos medarbetargruppen så lyckades vi ta oss igenom den höga sjukfrånvaron utan att alltför många blev sjuka i covid-19.

Vi följer Smittskydd Västra Götalands riktlinjer och rekommendationer vid bekräftade fall av covid-19. Det innebär att när vi får ett bekräftat fall av covid-19 på skolan så kommer vi informera de medarbetare och vårdnadshavare som berörs av detta. Enligt Smittskydd Västra Götaland ska de som varit inom två meters avstånd från den bekräftat sjuka i mer än 15 minuter i sträck inom 24 timmar från första symtom informeras. Om ni inte får någon information så ser alltså inte regionens smittskydd någon förhöjd smittorisk.

Vi fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer, allmänna råd och riktlinjer. Vi behöver alla vara uppmärksamma på symtom, vara noggranna med att tvätta händerna och hålla avstånd i så stor utsträckning som möjligt. Det är svårt att få barn och ungdomar att hålla avstånd. Hjälp oss genom att prata med ditt barn om hur vi kan minska smittspridningen både på skolan och på fritiden - tillsammans tar vi ansvar.

Utökning med förskoleklass till årskurs 3
Vi har nu kommit långt i vårt arbete med att utöka med förskoleklass till årskurs 3 i augusti 2021. Vi kommer få fantastiskt fina lokaler och möbler och en stor skolgård planeras på sidan och baksidan av skolan. Vi inväntar fortfarande bygglov som vi hoppas få under december månad. Vi öppnade i fredags köerna till dessa nya årskurser och det är glädjande att se att vi redan har fått våra första elever i kö. Nu hoppas vi på stort intresse och att många känner förtroende för att vi ska ta hand om barn även i de yngre åldrarna. Vi kommer skicka ut information till föräldrar med barn i rätt ålder under denna och nästa vecka men hjälp oss gärna genom att tipsa vänner och bekanta.

Antagning, kö och informationsmöten
Vi har nu börjat vår antagning av nya elever inför nästkommande läsår. Köerna till skolan är långa och nu under hösten brukar de växa rejält varje vecka. Ett riktigt bra kvitto på att vi har ett gott rykte och ett stort förtroende hos föräldrar och barn. Det blir lite annorlunda i år när vi inte kan erbjuda fysiska informationsmöten på skolan på grund av corona men vi har uppdaterat informationen på vår hemsida med bland annat filmer om skolan så vi hoppas att alla känner att de får god information om skolan ändå.

Nationella prov
Vi har nu kommit in i den första perioden av nationella prov för elever i årskurs 6 och 9. Eleverna deltar i muntliga prov i matematik, svenska och engelska och vi beräknar vara klara under vecka 49. Förra veckan blev eleverna i årskurs 6 klara med sina muntliga prov i svenska. På torsdag 26 november har alla elever i årskurs 9 nationella prov under dagen vilket gör att deras skoltider är något anpassade för att vi ska hinna med alla prov. Under vecka 49 håller vi de sista muntliga proven i engelska och matematik för årskurs 6.

Nu hoppas jag att alla i samhället tar ansvar för att minska smittspridningen så att alla får möjlighet att fira jul med sina nära och kära, om än på distans!

Håll i och håll ut!

Björn Nyman