Ansök
Om oss

Rektorn har ordet april - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

April 2023


Nu har påsklovet passerat och jag hoppas att alla elever fått vila upp sig ordentligt. Vi kommer nu in på slutspurten av terminen och det är inte många veckor kvar innan eleverna lämnar oss för sommarlov.

Kunskapsskolan - framtidens skola

Förra året vid den här tiden skrev jag om UNESCOs nyligen publicerade rapport "Reimagining education" som de tagit fram tillsammans med fler än 300 forskare och specialister i mer än 45 länder. I sin rapport kom de fram till att det som Kunskapsskolan arbetat med i mer än 20 år - personligt utformad utbildning - är en mänsklig rättighet. För några veckor sedan hade jag förmånen att i samband med en konferens i Amsterdam träffa Anantha K. Duraiappah som är chef för UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development. Det var de som tog fram denna rapport och vi fick lyssna till och prata med honom om framgångsrika skolor. Det var mycket inspirerande och samtidigt känner jag stor stolthet över den skolverksamhet som vi bedriver, som ligger i linje med det som rapporten kom fram till. Under min resa till Nederländerna fick jag även besöka flera skolor som arbetar utifrån Kunskapsskolans arbetssätt på plats i närheten av Amsterdam.

Jag har också varit i Indien för att där besöka Kunskapsskolan Lucknow och även DPS Abohar. Kunskapsskolan Lucknow är en av fyra skolor i Indien som helt drivs utifrån Kunskapsskolans arbetssätt, DPS är en skola som delvis arbetar utifrån vårt arbetssätt. Min uppgift var att på plats utbilda lärare inom vårt arbetssätt och samtidigt utbyta erfarenheter med lärare och skolledning kring hur Kunskapsskolan driver framgångsrika skolor i olika länder. Mycket fascinerande möten men även otroligt inspirerande att se att Indien vill vara en del av det arbetssätt som vi en gång startade i Sverige. Nu i slutet av terminen kommer vi få besök av en lärare från Kunskapsskolan Lucknow som är del i ett utbyte som vi har med den skolan.

Jag är stolt över att vi på Kunskapsskolan bidrar med att forma dagens unga människor att bli medborgare i framtidens samhälle - i många delar av världen.

Workshop för årskurs 6-9
Nu närmar sig terminens slut med stormsteg och då är det viktigt att ta tillvara på varje minut för att eleverna ska nå sina mål. Den senaste tiden har vi sett att inte alla elever i årskurs 6-9 tagit fullt ansvar för sina studier i workshop. Det är mycket viktigt att sitta i rätt workshop, det vill säga den workshop som eleven har planerat att arbeta i på sitt schema, eftersom det är där som man får den hjälp som man behöver. Från skolans sida kommer vi kämpa på lite extra nu efter påsklovet för att eleverna ska följa sitt schema, arbeta med rätt saker och fokusera och ge varandra studiero. Jag önskar att ni hemma pratar om vikten att välja rätt för att lyckas i skolan fram till sommaren.

Antagningar inför läsår 23/24
Nu är vi strax klara med antagningarna inför nästa läsår. Vi kommer ha en fullbelagd skola även nästa läsår men vi har fortfarande några platser kvar i årskurs 4 till hösten. Tipsa gärna bekanta om detta.

Föräldraråd
Tisdag 16 maj klockan 17.30 är det dags för föräldrarådsmöte. Syftet med föräldrarådet är att vara en länk mellan föräldrar och skolledning. Vi kommer bland annat prata om Kunskapsskolan i världen, nytt schemaprogram och närvarosystem. Agenda skickas till de som anmäler sig innan mötet. Om du är intresserad av att vara med i föräldrarådet och inte anmält dig är jag tacksam om du anmäler ditt deltagande till mig, bjorn.nyman@kunskapsskolan.se, senast 9 maj.

Skolskjuts läsår 22/23 - påminnelse
Nu har du möjlighet att ansöka om skolskjuts (skolbusskort) för ditt barn inför nästa läsår. Tänk på att du behöver göra detta för varje nytt läsår som ditt barn går i grundskolan. Du ansöker via Borås stads hemsida, boras.se/skolskjuts. Detta gäller barn som är folkbokförda i Borås kommun.

Swimrun
Lördag 10 juni är det åter dags för vårt projekt Borås City Swimrun. Alla elever i årskurs 6-9 erbjuds att vara med och tillsammans träna för att lyckas ta sig igenom denna tävling där man blandat simmar och springer en bana genom Stadsparken samt längs och genom Viskan. I år går starten den 10 juni klockan 12.00. Alla är välkomna att delta i arrangemanget, inte bara elever på skolan. Läs mer på borascityswimrun.se - gå in och anmäl dig tillsammans med en vän, ditt barn, en kollega eller någon annan. Våga utmana dig själv och hjälp oss att skapa ett kul evenemang genom ditt deltagande.

Hälsningar
Björn Nyman
Rektor

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.