Ansök
Om oss

Rektorn har ordet maj - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

Maj 2023

Nu är det bara en dryg månad kvar innan det är dags för skolavslutning. Vi har precis haft ett mycket välbesökt skolstartsmöte för blivande elever och vi börjar se framåt mot nästa läsår. Men innan dess gäller det att hålla i resten av terminen så att vi får ett så bra avslut som möjligt. Denna gång kommer ett rektorsbrev med information från mig men också viktig information från Borås stad. Håll till godo!

Workshop för årskurs 6-9
I april månads rektorsbrev skrev jag om workshop för elever i årskurs 6-9 och att både vi som jobbar på skolan och alla elever tillsammans behöver fokusera på att få bättre arbetsro och mer studiefokus. Jag har de senaste veckorna pratat med eleverna i årskurs 6-9 om Kunskapsskolans arbetssätt och varför det finns, vilka fördelar det ger och varför det är viktigt för oss alla att fokusera på workshop. Alla lärare har också pratat om det på basgruppssamlingarna och ph-samtalen. Vi tycker oss se en skillnad mot tidigare vilket är mycket positivt och vi hyser gott hopp om ett bra slut på denna termin där elever når sina mål känner att de lyckats med sina studier.

Sponsorloppet
Kunskapsskolan Borås anordnar varje år ett sponsorlopp där eleverna på vår skola springer för att samla in pengar till välgörande ändamål. Varje elev samlar sponsorer som ger en gåva som är beroende på hur långt eleven springer. Detta år har majoriteten av eleverna röstat för att samla in pengar till Barncancerfonden. 

Eleverna i förskoleklass till årskurs 3 kommer springa måndag 15 maj, eleverna i årskurs 4-9 kommer springa tisdag 16 maj.

Mer information kommer från respektive handledare.

Miljö och hållbarhet
Varje år anordnar Håll Sverige Rent skräpplockardagar. Att ta vara på vår miljö är viktigt och att gå ut och plocka skräp är ett konkret sätt att bidra till en fin miljö omkring oss. Detta år kommer årskurs 4 och 5 gå ut och plocka skräp i skolans närområde den 16 maj.

Vårt “Gröna råd” är ett av våra olika råd på skolan som är en del av vår elevinflytandeorganisation. Gröna rådet har fokus på miljö och hållbarhet. Under vecka 21 kommer Gröna rådet anordna klädbytardagar. Eleverna har då möjlighet att ta med hela och rena kläder som inte används och byta mot andra. Det är ett årligen uppskattat inslag här på skolan. Mer information delges eleverna när det närmar sig. 

Föräldraråd
Tisdag 16 maj klockan 17.30 är det dags för föräldrarådsmöte. Syftet med föräldrarådet är att vara en länk mellan föräldrar och skolledning. Vi kommer bland annat prata om Kunskapsskolan i världen, nytt schemaprogram och närvarosystem. Agenda skickas till de som anmäler sig innan mötet. Om du är intresserad av att vara med i föräldrarådet och inte anmält dig är jag tacksam om du anmäler ditt deltagande till mig, bjorn.nyman@kunskapsskolan.se, senast 9 maj.

Swimrun - Kunskapsskolan
Lördag 10 juni är det åter dags för Kunskapsskolans projekt “Borås City Swimrun”. Alla elever i årskurs 6-9 erbjuds att vara med och tillsammans träna för att lyckas ta sig igenom denna tävling där man blandat simmar och springer en bana genom Stadsparken samt längs och genom Viskan. I år går starten den 10 juni klockan 12.00. Alla är välkomna att delta i arrangemanget, inte bara elever på skolan. Läs mer på borascityswimrun.se - gå in och anmäl dig tillsammans med en vän, ditt barn, en kollega eller någon annan. Våga utmana dig själv och hjälp oss att skapa ett kul evenemang genom ditt deltagande!

Information från Borås stad
Borås stad har bett Borås fristående skolor om hjälp med att sprida nedanstående information om boffning och sommarskolkort:

Boffning
Till vårdnadshavare - Att inhalera drivgaser från exempelvis torrschampo, att boffa, har blivit ett allt större problem som sprids bland ungdomar. Borås Stad har tillsammans med Polisen och Södra Älvsborgs Sjukhus gått ut med en uppmaning att som vuxen vara vaksam. Läs mer på Borås stads hemsida via nedanstående länk: https://www.boras.se/nyheter/nyheter/storariskerkringboffningvuxenvarldenuppmanasattvaravaksam.5.6d82e63f187db7ecd0e16839.html


Sommarskolkort för ungdomar i årskurs 7-9 skickas i slutet av maj.
Borås Stad har beslutat att ungdomar i årskurs 7-9 som är folkbokförda i Borås Kommun ska ha möjlighet till fri kollektivtrafik under sommarlovet. Därför skickar Västtrafik hem sommarskolkort till elever som i vår lämnar årskurs 7-9 i grundskolan, grundsärskolan eller specialskolan. Kortet skickas till elevens folkbokföringsadress i slutet av maj.

Vad är sommarskolkort?
Sommarskolkortet gör det möjligt för unga att resa utan kostnad i hela regionen samt i Kungsbacka kommun. Kortet gäller dygnet runt från 1 juni till och med 31 augusti 2023. Kortet gäller inte i närtrafiken (exempelvis beställningsresor) eller som betalning för färdtjänstresor. 

Sommarskolkortet är personligt. Borttappat kort ersätts inte.

Vem får ett sommarskolkort?
Alla elever som är folkbokförda i Borås Stad och som under vårterminen slutari årskurserna 7-9 i grundskolan, grundsärskolan eller specialskolan (till och med årskurs 10).

Vad kostar kortet?
Sommarskolkortet är kostnadsfritt.

Vad gör jag om jag har tappat mitt kort?
Sommarskolkortet är en värdehandling så var noga med att hålla ordning på kortet. Borttappat kort ersätts inte.

Vem kontaktar jag om jag får problem med kortet?
Om kortet slutar fungera kontakta Grundskoleförvaltningen via e-post grundskola@boras.se  så hjälper vi dig att spärra kortet och beställa ett nytt. Ange kortnummer och elevens namn i mejlet.

Vem kontaktar jag om jag inte fått något sommarskolkort i brevlådan?
Västtrafik skickar ut korten med posten i slutet av maj. Om du inte har fått kortet den 3 juni ber vi dig att kontakta oss på Grundskoleförvaltningen via e-post grundskola@boras.se  Vi hjälper dig att spärra ditt förbokade kort och beställa ett nytt. Ange elevens namn i mejlet.

För elever med färdtjänsttillstånd i Borås Stad
Om du är en elev i årskurs 7-10 som har rätt till färdtjänst kontaktar du Tekniska förvaltningen på telefon 033-35 74 00. Berätta att du i stället för sommarskolkort vill använda möjligheten till sommarslovsfärdtjänst. Då åker du gratis till och med 31 augusti i Borås Stads färdtjänstområde. OBS! Behåll ditt gamla skolbusskort

Om du har haft ett skolbusskort under terminen ska du behålla det.
Du kan använda det vid skolstarten om du fortsätter grundskolan eller grundsärskolan till hösten. Om du har ansökt om skolbusskort inför nästa läsår är det inte säkert att du hinner få det till skolstarten, utan du kan använda det gamla busskortet till och med 15 september.


Hälsningar
Björn Nyman
Rektor 

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.