Ansök
Om oss

Rektorn har ordet maj - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

Maj 2024


Nu är det bara drygt två veckor kvar innan det är dags för skolavslutning. Som vanligt går tiden fort under vårterminen och med det väder som varit så känns det verkligen som att sommarlovet är nära. Nu vill det till att kämpa på det där sista i skolan innan den välförtjänta ledigheten kommer.

Skolavslutning
Skolavslutningen hålls fredagen den 14 juni.

Elever i förskoleklass till årskurs 3 träffas som vanligt i basgruppsrummen klockan 08.15 och klockan 09.00 startar deras skolavslutning ute på skolgården vid 4-9-skolan på Lagercrantz plats 9. Skoldagen slutar efter denna avslutning och fritidsverksamheten tar vid för de som som har anmält plats i fritidshemmet denna dag. Föräldrar är hjärtligt välkomna till avslutningen!

Elever i årskurs 4-9 träffas i basgruppsrummen klockan 09.00 och klockan 10.00 startar deras skolavslutning på skolgården och skoldagen avslutas efter detta. Föräldrar är hjärtligt välkomna till avslutningen!

Betyg och bedömning
Nu är det snart dags för alla elever i årskurs 4-9 att få betyg. Vi vill ha en möjlighet att prata med eleverna om betygen, ge dem tips om vad de behöver fokusera på och vilka mål vi rekommenderar under kommande terminer. För de yngre eleverna vill vi också avdramatisera det här med betyg. Därför får alla elever ett betygssamtal i samband med sitt sista PH-samtal. Eleverna har inför detta samtal förberett sig genom att läsa igenom sina kommentarer i EDS. Sedan förra läsåret gäller nya riktlinjer vid betygssättning i samband med att en ny läroplan introducerades. Utifrån detta är det bra att känna till att matriserna i EDS inte längre ger en helhetsbild av elevens kunskaper. Anledningen är att de olika betygskriterierna väger olika tungt. Det är lärarens sammantagna bedömning som ligger till grund för betyget.

Besöksdagar för blivande elever och föräldrar
I början av maj anordnade vi ett välbesökt skolstartsmöte för barn med föräldrar som börjar förskoleklass till hösten. Under förra veckan hade vi skolstartsmöte för blivande elever i årskurs 4-6, en besöksdag för blivande elever i årskurs 7 och ett föräldramöte för blivande föräldrar i årskurs 7. Det är alltid väldigt roligt att möta alla förväntansfulla elever och vi är ödmjukt tacksamma för att ni föräldrar väljer att låta era barn gå på Kunskapsskolan.

Utbyte med skola i Nederländerna
Under ett flertal år har vi haft ett elevutbyte med en skola i Eindhoven, Nederländerna. Så även i år. Cirka 10 elever i årskurs 8 från Kunskapsskolan är med varje år, i år var det 12 stycken som deltog och lika många från skolan i Eindhoven. Eleverna paras ihop, en svensk och en nederländsk elev, där de bor hemma hos varandra under utbytet.

I januari hade vi besök av gruppen från Eindhoven här i Borås och nu vecka 20 var vi på plats i Nederländerna. Vi besökte Amsterdam under en dag och runt Eindhoven gjorde vi olika uppdrag och studiebesök. En heldag på tandemcykel är alltid en uppskattad aktivitet och i år cyklade vi 43 km. Eleverna deltar givetvis även på lektioner i skolan Frits Philips.

Förutom att lära känna en annan familj, en lite annorlunda kultur och en ny skola får eleverna också erfara nya saker om sig själva. Språket är engelska under hela utbytet vilket till en början kan kännas lite svårt men alla gör framsteg även där. Vi hoppas såklart på ett utbyte även under nästa läsår och då blir det årets sjuor som får möjligheten.

Sponsorloppet
Kunskapsskolan Borås anordnar varje år ett sponsorlopp där eleverna på vår skola springer för att samla in pengar till välgörande ändamål. Varje elev samlar sponsorer som ger en gåva som är beroende på hur långt eleven springer. Detta år har majoriteten av eleverna röstat för att samla in pengar till Läkare utan gränser.

Alla elever sprang sponsorloppet runt Ramnasjön onsdag 15 maj. Det blev ett lyckat event och totalt samlade eleverna in 28 741 kr. Fantastiskt bra jobbat och stort tack till alla som sponsrat sina barn.

Grön flagg
“Grön Flagg” är Håll Sverige Rents utbildningsprogram inom lärande för hållbar utveckling för förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Vårt “Gröna råds” arbete utgår från detta sedan många år tillbaka. Varje år behöver man förnya sin certifiering. Glädjande är att vi ännu en gång har blivit certifierade med “Grön flagg” med nedanstående motivering:

“Ni är godkända och har genom ert arbete visat hur ni arbetar med lärande för hållbar utveckling.

Så roligt att få läsa om er lärorika resa. Fantastiskt att eleverna har varit så engagerade och självgående, deras handlingskompetens har helt klart ökat! Mycket bra jobbat! Ni har även kloka reflektioner om hur ni kan utveckla ert arbete, ta med dessa till nästa resa. Tack för att ni är med oss och bidrar till en mer hållbar framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad!”

Bra jobbat alla ni som är engagerade i det Gröna rådet på skolan!

Swimrun - Kunskapsskolan
Lördag 1 juni är det åter dags för Kunskapsskolans projekt “Borås City Swimrun”. Alla elever i årskurs 6-9 erbjuds att vara med och tillsammans träna för att lyckas ta sig igenom denna tävling där man blandat simmar och springer en bana genom Stadsparken samt längs och genom Viskan. I år går starten den 1 juni klockan 12.00. Alla är välkomna att delta i arrangemanget, inte bara elever på skolan. Läs mer på borascityswimrun.se - gå in och anmäl dig tillsammans med en vän, ditt barn, en kollega eller någon annan. Våga utmana dig själv och hjälp oss att skapa ett kul evenemang genom ditt deltagande! Om du inte vill delta så får du gärna komma ner på stan och heja på våra deltagare.

Hälsningar
Björn Nyman
Rektor

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.