Rektorn har ordet september - Kunskapsskolan Borås
Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.
September 2024
Nu har det snart gått ungefär en månad sedan skolstarten. Skolstart innebär för våra yngsta elever att gå från förskola och ta klivet in i skolan vilket är en stor omställning. För andra elever har det inneburit att lämna sin gamla skola för att istället börja på Kunskapsskolan och börja lära sig ett nytt arbetssätt. För de elever som gått hos oss tidigare innebär det att ta nya kliv framåt i sin egen personliga utveckling utifrån vårt arbetssätt. Att arbeta med era barn är roligt och stimulerande och nu när en månad gått på det nya läsåret känner jag att jag med fog kan säga att vi fått till en bra terminsstart även om schemat för främst eleverna i årskurs 6-9 har krånglat en del. Nu har vi fått ordning på problemen så nu rullar schemat som det ska igen.
Victoria från Kunskapsskolan är Borås bästa lärare 2024!
Grattis Victoria Nilsson, lärare på Kunskapsskolan Borås, som har blivit utsedd till Årets lärare i Borås kommun av Lärargalan!
Varje höst delar Lärargalan ut priset “Årets lärare” inom olika kategorier. Landets alla elever får då chans att hylla sina favoritlärare genom att skicka in motiveringar. I år har tusentals elever tillsammans nominerat 3 399 lärare till priset. För att utse vinnarna går en jury igenom elevernas motiveringar och kvalitetssäkrar de nominerade lärarna.
"Jag blev förvånad, men självklart jätteglad! Jag tror att jag blev nominerad för att jag skapar trygghet och goda relationer till mina elever", säger Victoria.
Här är en av elevernas motiveringar till Victoria Nilsson:
“Victoria har gjort att jag gillar att gå till skolan. Hon ger mig den hjälpen jag behöver för att klara av skolan. Man kan lita på henne. Hon förtjänar ett pris!”
Läs gärna den här intervjun med Victoria, där berättar hon mer om priset och om hur det är att vara lärare på Kunskapsskolan Borås.
Jag är mycket stolt över det arbete som lärarna på skolan gör varje dag och jag blir så klart extra stolt över att Victoria Nilsson utsågs till kommunens bästa lärare!
En reflektion om skolstarten
Starten på ett läsår är som alltid väldigt rolig! Vi har ansträngt oss för att få till en bra uppstart i alla våra årskurser och det var härligt att se förväntansfulla elever komma till oss efter sommaren. Vår F-3-verksamhet har startat igång väldigt bra och vi ser elever som trivs och som lär sig i skolan vilket är glädjande. Även eleverna i årskurs 4-9 har kommit igång bra med undervisningen och eleverna verkar nöjda och även de känner att de lär sig saker. Vi har haft en hel del problem med vårt schemaprogram där framförallt de bokningsbara workshoparna inklusive luncherna har ställt till det. Vid tre tillfällen har alla bokningar varit borta när vi kommit på morgonen och vi har fått börja dagen med att boka om alla workshops igen. När det händer flera gånger börjar man såklart misströsta men nu ska det problemet vara löst och vi hoppas och tror att lugnet ska lägga sig kring schemat framöver. Oavsett dessa schemaproblem så har alla elever fått den undervisning de ska ha och det är ju det viktigaste.
Under läsåret så kommer vi att fokusera på att bli än bättre på att möta våra elever genom att arbeta språkutvecklande och vi kommer även arbeta för att kunna möta fler elever genom att arbeta med ett specialdidaktiskt förhållningssätt. Genom att arbeta så hoppas vi kunna göra färre individuella lösningar och istället göra anpassningar av undervisningen som gynnar fler elever redan från början. Jag upplever att vi i dagsläget är bra på det men vi kan alltid bli bättre.
Kunskapsskolan har ett fantastiskt hälsofrämjande arbetssätt i grunden men vi tror att vi kan göra än mer för att våra elever ska må bra i skolan. Vi kommer under läsåret göra det genom att arbeta med hållbar bedömning. Vi vet ju att elever kan känna stress och få negativa känslor vid bedömning och vi vill uppmärksamma hur vi bedömer, vad vi bedömer och sättet vi bedömer våra elever på så att alla känner sig nöjda utifrån sina förutsättningar. Vi kommer också arbeta med hållbar bedömning ur ett lärarperspektiv så att vi får lärare som håller länge och som känner sig trygga med sin bedömning.
Kort sagt så kan man, med undantag för schemaprogrammet som krånglat, säga att vi fått en bra start på läsåret och vi ser fram emot att ta oss an terminen med engagemang och nyfikenhet framöver.
Model United Nations
Kunskapsskolan finns i flera länder. Nu har Kunskapsskolan i Indien bjudit in elever från Kunskapsskolan i Sverige och andra länder att delta när de ordnar ett rollspel enligt FN-modellen, Model United Nations, där eleverna sätter sig in i globala frågor och arbetar tillsammans i internationella lag.
Från Sverige deltar 2024 Kunskapsskolan Örebro, Enköping och Borås med 3 elever från respektive skola. En lärare från varje skola följer med och leder eleverna under hela resan. Från vår skola är det vår lärare Zrinko Culjak som åker med tre elever i årskurs 8. Eleverna och Zrinko åker iväg i slutet av oktober och kommer vara borta en vecka. Eleverna kommer bo hos indiska värdfamiljer på plats i Gurgaon i Indien.
Kunskapsskolan International Indien - Kunskapsskolan Borås
Kunskapsskolan finns, som nämnts ovan, på flera platser i världen. Gemensamt för alla skolor som arbetar med Kunskapsskolans arbetssätt är att vi vill att våra elever ska nå goda studieresultat och utveckla goda strategier för att lyckas med sina studier. Utöver detta vill vi också att eleverna ska stärka andra förmågor som till exempel resiliens (motståndskraft), empatisk förmåga och förmågan att göra medvetna val som leder till att både eleven själv och andra elever lyckas. “Social emotional learning” är ett begrepp som fokuserar på dessa förmågor och därför är “social emotional learning” perfekta verktyg att införliva i Kunskapsskolans arbetssätt.
UNESCO är FN:s organisation för att skapa fred genom ökat samarbete mellan medlemsländerna inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation/information. De definierar social emotional learning på detta sätt:
“SEL is defined as the process by which all young people and adults acquire and apply the knowledge, skills, and attitudes necessary to develop healthy identities, manage emotions and achieve personal and collective goals. It enables one to empathise with others, establish, and maintain supportive relationships, and make responsible and caring decisions. It further establishes a framework that highlights five competencies: self-awareness, self-management, social awareness, relationship skills, and responsible decision-making.
(UNESCO 240410)
Vi har nu startat ett projekt där Kunskapsskolan Borås tillsammans med Kunskapsskolan International i Indien låter eleverna mötas digitalt för att tillsammans diskutera, arbeta och samarbeta kring de olika kompetenserna som karaktäriserar “social emotional learning”. Genom att samarbeta vill vi att eleverna ska få insikt i vad som krävs och vad som är viktigt för att leva ett än mer rikt och hälsosamt liv tillsammans i vår värld.
Elever som blir sjuka under dagen
Vi är en stor skola och det finns dagligen elever som går hem för att de känner sig hängiga eller sjuka. Vi förstår att det kan vara svårt att som vårdnadshavare göra en bedömning på distans av hur eleven mår så därför kommer här ett förtydligande kring våra rutiner om någon elev blir sjuk under dagen.
Om en elev känner sig sjuk så är det bästa att de kontaktar sin personliga handledare som känner eleven väl. Om eleven inte hittar handledaren kan eleven såklart prata med någon annan lärare på skolan. Läraren gör en bedömning av elevens tillstånd och om man bedömer att eleven behöver gå hem säkerställs att du som vårdnadshavare kontaktas, antingen av läraren eller av eleven själv. Det är sedan du som vårdnadshavare som sjukanmäler via Kunskapsskolans vårdnadshavarinloggning, vardnadshavare.kunskapsskolan.se. Om läraren känner sig osäker konsulteras skolsköterska som gör en professionell bedömning av elevens tillstånd. Kom ihåg att sjukanmäla varje dag som ditt barn är hemma från skolan. Går ditt barn på fritidshemmet behöver du även sjukanmäla i SchoolSoft.
Påminnelse om extra studietid för årskurs 4-9
Sedan skolstarten erbjuder vi eleverna i årskurs 4-9 extra studietid genom att stanna på ytterligare ph-tid eller att delta på extra studietid som leds av ämneslärare. Vi erbjuder extra studietid på Sidenvägen plan 4:
tisdagar klockan 08.15-9.15 med Anna-Carin och Ankin
onsdagar klockan 08.15-9.15 med Anna-Carin och Carlos
torsdagar klockan 08.15-9.15 med Giselle och Jenny
Uppmana gärna ditt barn att komma på denna tid om de behöver lite extra hjälp eller behöver arbeta ikapp med något de inte hunnit med.
Skolplagg
Även i år erbjuder vi elever och föräldrar att köpa skolkläder med Kunskapsskolans logotype. Mer information finns via denna länk https://skolgarderoben.se/kunskapboras/ Sista beställningsdag är måndag 7 oktober. Leverans sker till skolan under vecka 45.
Föräldrarådsmöte
Kunskapsskolan Borås ger alla föräldrar möjlighet att delta på våra föräldrarådsmöten. Genom att delta på ett föräldrarådsmöte har du möjlighet att påverka ditt barns skola genom att diskutera aktuella skolfrågor men även vara ett bollplank åt skolledningen. Nästa möte hålls onsdagen den 22 november klockan 17.30. Anmäl intresse att delta till mig via mejl bjorn.nyman@kunskapsskolan.se
Busskort
Nu gäller inte längre förra årets skolbusskort. Har ditt barn inget giltigt skolbusskort måste ni ansöka om det hos Borås Stad. https://www.boras.se/skolskjuts Vänligen, se till att barnets namn står på korten. Det gör det så mycket lättare för oss att lämna till rätt elev om vi får in upphittade kort.
Kalendarium för läsår 2024/2025
Kalendariet för läsåret ligger på vår hemsida, kunskapsskolan.se/boras Utöver detta kan arbetslagen besluta om ytterligare aktiviteter. Dessa informerar de
Hälsningar
Björn Nyman
Rektor
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.