Rektorn har ordet december - Kunskapsskolan Borås
Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.
December 2024
Nu är höstterminen snart slut och julledighet väntar för alla våra elever och medarbetare. Det har varit en intensiv men rolig termin, precis som det brukar vara. Nu hoppas jag att alla får tid att återhämta sig och få energi för att ta sig igenom ännu en termin. Tack för förtroendet att få möta era barn i vår verksamhet varje dag!
Luciafirande
På skolan firar vi traditionsenligt lucia i vår idrottshall på luciadagen den 13 december. Vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda föräldrar att delta på grund av platsbrist. Barnen i förskoleklass till årskurs 3 har som tradition att klä sig “juligt” denna dag.
Julavslutning
Julavslutning hålls fredagen den 20 december.
Elever i förskoleklass till årskurs 3 börjar klockan 08.15 som vanligt och slutar omkring klockan 09.30. För de elever som är anmälda till fritids fortsätter dagen där efter avslutningen.
Elever i årskurs 4-6 börjar klockan 09.00 i sitt basgruppsrum. Dagen avslutas runt klockan 10.45.
Elever i årskurs 7-9 börjar klockan 09.15 i sitt basgruppsrum. Dagen avslutas omkring klockan 11.00.
Terminen som gått
I F-3 har vi som arbetar på skolan fokuserat på att arbeta med språkutvecklande arbetssätt under höstterminen. Det är mycket viktigt att alla elever förstår vad som sägs, förstår instruktioner och kan ta till sig text. Att arbeta språkutvecklande innebär bland annat att som lärare vara medveten om vilka begrepp och ord som kan vara svåra för en elev och att ta detta i beaktning i sin undervisning. En god språkförståelse är centralt för att elever ska lyckas i skolan.
I årskurs 4-9 har vi arbetat med att utveckla ett specialdidaktiskt förhållningssätt. Det innebär att planera sin undervisning för att möta elevernas olika behov. Det handlar bland annat om att skapa en bred bas med variation som gör att fler elever kan ta del av undervisningen. Detta är ett fortgående arbete som fortsätter även nästa termin.
På hela skolan arbetar vi även med hållbar bedömning. Ur ett hållbarhetsperspektiv blir en positiv upplevelse av skolgången en hälsoresurs. Det innebär bland annat att vi behöver bli medvetna om hur bedömning påverkar våra elever och hur vi genom medvetenhet kan arbeta med att bedöma våra elever på ett sätt som stressar dem mindre och samtidigt ger oss ett tillräckligt gott underlag. Vi behöver också bli bättre på att få våra elever att våga dela med sig av känslor vid bedömning. När vi delar dessa känslor med varandra kan vi minska känslan av att vara ensam i denna situation och man kan tillsammans prata om strategier för att underlätta lärandet och motverka de negativa känslorna.
Vi har också under terminen fortsatt arbeta med trygghet och trivsel. Vi fortsätter med arbetet vi påbörjade under förra läsåret som bland annat innefattar hur vi pratar och uttrycker oss. Vi arbetar både utifrån materialet “En kommun fri från våld” men även utifrån ett eget framtaget material. Vi har också haft olika föreläsare som pratat om värdegrund (Andreas Johnson), om att lyckas i skolan, att lyckas i livet och att våga sätta ord på sina känslor (Petter).
Under hösten har vi också arbetat för att få alla elever att komma i tid till skolan. Tyvärr har vi fortfarande en del elever som kommer sent, från förskoleklass till årskurs 9, men vi kan se att det blivit bättre. Vi vill fortsatt uppmana alla elever (och föräldrar som lämnar elever) att komma i tid. På det sättet får vi bästa möjliga start på skoldagen. Inga elever missar någon information och de eleverna som kommer i tid blir inte störda av skolkamrater som kommer sent.
Alla elever har kämpat på bra med sina studier under terminen. Eleverna i förskoleklass till årskurs 3 kommer att få ett terminsomdöme i samband med terminsslutet. Eleverna i årskurs 4-9 kommer under sista veckan få reda på betygen på sina betygssamtal. Syftet med betygssamtalet är att eleverna ska få upp ögonen för vad de åstadkommit, en motivering till det betyg de fått men också vägledning i hur de ska arbeta vidare nästa termin. Alla elever får ett digitalt dokument där de förbereder sig och där betyg och slutmålsrekommendation kommer att fyllas i. Läs mer om hur man förbereder sig inför utvecklingssamtalet nedan.
För eleverna i årskurs 4 och för ett flertal elever i årskurs 6 väntar betyg för första gången. Eftersom alla ännu inte läst alla ämnen så kommer de inte heller få betyg i alla ämnen. Mer information om detta får ni som är berörda i ett separat följebrev till betygen.
Tips på böcker att läsa under jullovet
För ett par dagar sedan släppte Skolverket en läslista som de och Kulturrådet tillsammans med en fristående referensgrupp med litterär och utbildningspedagogisk kompetens tagit fram. Emellanåt skriver jag i mina rektorsbrev om hur viktigt det är för barn i alla åldrar att läsa men det är svårt för mig att ge tips på böcker. Nu ser jag min chans att ge er föräldrar tips på böcker att kanske köpa som julklapp, låna på ett bibliotek eller kanske fundera på om de redan finns hemma i bokhyllan. Läslistans böcker är enligt Skolverket tänkta att:
- bidra till att öka barns och elevers intresse för läsning av skönlitteratur
- engagera, beröra, väcka nyfikenhet eller vidga medvetenhet hos barn och elever
- bidra till att barn och elever kan använda skönlitteratur som en källa till kunskap, självinsikt och glädje
- bidra till att barn och elever utvecklar den egna identiteten samt sin förståelse för andra och för omvärlden
Tillsammans kan vi inspirera våra barn att läsa mer - för att bidra till ett livslångt lärande.
Klicka här för att komma till läslistan
Vårterminen 2025
Nya lärare
Josephine Andersson slutar hos oss efter jullovet. I hennes basgrupp 4.2 kommer Elina Jarnberger ta över som handledare.
Sali Saouli kommer tillbaka på deltid i januari, efter sin föräldraledighet. Hon kommer att dela basgrupp 5.2 med Nathaliya som idag är handledare.
Emelie Rolén kommer att lämna oss i slutet av januari. Hennes ersättare är under rekrytering.
Utvecklingssamtal
Nästa termin inleds med utvecklingssamtal 7-8 januari. Vi kommer även hålla utvecklingssamtal på eftermiddagen den 9 januari. Utvecklingssamtalen kommer hållas på plats på skolan på samma sätt som i början av höstterminen. Du kommer få en inbjudan till samtalet av ditt barns handledare. Det är bra om du och ditt barn är förberedda och har pratat igenom vad som är viktigt att fokusera på under vårterminen utifrån den dokumentation som finns i EDS. Som förälder i årskurs 4-9 är det bra om du och ditt barn tillsammans tittat igenom det betygssamtalsdokument som era barn har där man bland annat kan utläsa vilka målrekommendationer som ämneslärarna satt upp.
Starttider vårterminen 2025
Nästa termin inleds med utvecklingssamtal, se ovan.
Torsdag 9 januari är det skolstart med tider nedan:
För elever i förskoleklass till årskurs 3 börjar skoldagen som vanligt klockan 08.15 och slutar vanlig tid klockan 13.15. Fritids är öppet som vanligt.
För elever i årskurs 4-6 börjar skoldagen som vanligt klockan 09.00 men avslutas klockan 12.00.
För elever i årskurs 7-9 börjar skoldagen som vanligt klockan 09.15 men avslutas kl 12.20.
Vi har inga PH-samtal denna vecka.
Kalendarium för vårterminen
På vår hemsida hittar du kalendarium för vårterminen, kunskapsskolan.se/boras
Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Björn Nyman
Rektor
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.