Rektorn har ordet februari - Kunskapsskolan Borås

Rektor Björn Nyman berättar om händelser på skolan.

Februari 2025

Nu har sportlovet precis passerat och jag hoppas att alla elever fått hämta energi och känner sig redo för nästa period av vårterminen. Vårterminen är ju som alltid uppdelad i kortare perioder mellan de olika loven och helgdagarna. Nu är det fullt fokus fram mot påsklovet!

Trygghet och trivsel i skolan

Tisdagen vecka 6 inträffade det fruktansvärda dådet i Örebro där ett flertal personer miste livet. Det var en ofattbar händelse som vi aldrig vill uppleva igen. Givetvis väcker en sådan händelse en mängd tankar och reaktioner och vi är fortsatt uppmärksamma på både vår personal och våra elever så att alla får det stöd de behöver.

För egen del är jag en av cirka 45 rektorer i Sverige som går en utbildning som heter “Leda i kris”. Kursen började i september och håller på fram till sommaren och leds av Försvarshögskolan och Mittuniversitetet. Som namnet antyder så handlar kursen mycket om olika typer av kriser som kan inträffa på en skola, eller kriser i samhället som påverkar skolan. Vi har arbetat utifrån olika perspektiv och olika kriser, vilket kan vara allt från elever som skadar sig allvarligt på skolan till krig och allt däremellan. Dagarna efter Örebrodådet var jag på Mittuniversitet i Östersund där vi fick träna på olika kriser i deras labb “Risk and Crisis Research Centre”. I labbet kan olika scenarier spelas upp genom att man projicerar en miljö på väggarna och sen får man träna på att agera vid de olika scenarierna.

Utbildningen ger en god förberedelse för hur vi på skolan kan hantera olika händelser som skulle kunna inträffa, och öka tryggheten för våra elever.

På skolan har vi tidigare tränat bland annat inrymning av skolan, utrymning vid brand, barrikadering av olika rum för att förhindra att utomstående kan ta sig in men även andra scenarier som till exempel långvariga elavbrott, bussolycka och flyglarm. Skolan är trots allt en samhällsviktig verksamhet och måste kunna hålla igång sin verksamhet även om stora störningar i samhället sker.

Jag upplever att vi på skolan har en god beredskap för att saker kan inträffa. Bland annat har vi möjlighet att snabbt låsa ytterdörrarna på våra skolor om vi skulle behöva, vi håller på att utöka vårt kamerasystem på 4-9-skolan men vi har också viktiga ordningsregler som bland annat omfattar att alla elever ska lämna sina ytterplagg i sina skåp eller klädhängare. Det gör det lättare att upptäcka obehöriga på skolan. Vi har personal som rör sig på de allra flesta ytorna på skolorna.

Men kanske viktigast av allt så jobbar vi kontinuerligt med att skapa goda relationer med våra elever för att skapa en trygg skola. Vi får se vilka krav som kommer på skolor i Sverige framöver. Många förslag har vi redan kunnat läsa om i media men det är viktigt att inte ha för bråttom och fatta förhastade beslut i detta läge.

Påminnelse från senaste rektorsbrevet - Skolenkäten 2025

Nu är det dags för Skolinspektionens skolenkät. Enkätresultatet är ett av flera underlag i Skolinspektionens granskning av skolor. Resultatet används även i Skolverkets informationstjänst Utbildningsguiden.skolverket.se.

Vårdnadshavare till barn i grundskolan har möjlighet att delge synpunkter om skolan via Skolenkäten. Enkäten tar cirka 5–10 minuter att genomföra och den besvaras via webben. Enkäten ska besvaras en gång per barn. Har du flera barn på vår skola besvaras enkäten en gång för vart och ett av barnen.

Skolenkäten besvaras även av elever i årskurs 5 och 8. Eleverna kommer att svara på enkäten under skoltid. Om du har ett barn i årskurs 5 eller 8 och inte vill att ditt barn ska svara på enkäten bör du meddela detta till skolan.

Som förälder med barn i förskoleklass svarar du på enkäten genom att gå in på följande länk: https://svara.origogroup.com/skolinspektionen/vh/U4skdV. Alternativt gå in på https://www.skolinspektionen.se/skolenkaten och ange koden U4skdV.

Som förälder med barn i årskurs 1-9 svarar du på enkäten genom att gå in på följande länk: https://svara.origogroup.com/skolinspektionen/vh/5TjcGu. Alternativt gå in på https://www.skolinspektionen.se/skolenkaten och ange koden 5TjcGu.

Vårdnadshavare kan besvara enkäten på Svenska, العربية العربية (Arabiska), English (Engelska), русский (Ryska), Somali (Somaliska), Suomi (Finska), Kurmancî (Nordkurdiska), Romani chib arljisko (Romani chib, Arli), کوردی سۆرانی (Sorani, sydkurdiska), دری (Dari) och (українська) Ukrainska.

Skolenkäten stänger den 4 mars och vi är tacksamma om du som förälder svarar på enkäten innan dess.

Personuppgiftsbehandling digitala nationella prov

Elever i årskurs 6 och 9 kommer under vårterminen skriva flera nationella prov varav ett flertal är digitala. I årskurs 6 är proven i svenska och engelska digitala och för årskurs 9 är proven i SO och NO digitala. Även digitala bedömningsstöd i moderna språk kan tillkomma. Skolverket vill att du som förälder till barn i årskurs 6 och 9 tar del av informationen i den här länken.

Kalendarium för vårterminen

På vår hemsida hittar du kalendarium för vårterminen men även läsårstider för nästa läsår, kunskapsskolan.se/boras.

Med förhoppning om en riktigt bra vårtermin!

Björn Nyman

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018