Rektorn har ordet december - Kunskapsskolan Borlänge

Rektor Carolina Browall berättar om händelser på skolan.

December 2021

Nu närmar vi oss terminsslut och det har gått så otroligt fort, nyss var det ju läsårsstart... Våra elever jobbar på så duktigt för att nå sina terminsmål, samtidigt ser vi alla fram emot en välbehövlig julledighet!

Covid-19
Provtagning för alla personer med symtom återinfördes 22 november. Till följd av den ökade smittspridningen i många europeiska länder förutspår Folkhälsomyndigheten en ökning även i Sverige. Från och med den 22 november rekommenderas därför återigen provtagning för alla från 5 år och uppåt (även vaccinerade) som får symtom som kan vara covid-19. Endast personer som haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret är undantagna från rekommendationen. Så, om du får symtom: stanna hemma och testa dig, oavsett om du är vaccinerad eller inte! Tillsammans kan vi hjälpas åt att förhindra en ökad smittspridning. På Folkhälsomyndighetens sida rekommenderar de även följande;Det är fortsatt mycket viktigt att den som har symtom på luftvägsinfektion liksom tidigare stannar hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter även vid negativt testsvar för covid-19. Detta då vi har en omfattande spridning av RS-virus. Det gäller både barn och vuxna även om symtomen är milda, och det gäller även vaccinerade.”

Tidigare i veckan infördes ytterligare åtgärder för att begränsa spridningen av covid-19, de började gälla den 8 december. De nya åtgärderna gäller inte skolan och påverkar inte elevernas undervisning. Ni kan läsa mer om vad som gäller kring till exempel kollektivtrafiken på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Antagning, kö och informationsmöten
I november genomfördes två informationsmöten här på skolan. Det var roligt att äntligen kunna ha våra informationsmöten på plats då det är mycket lättare att visa och berätta om vår fina skola. Mötena var välbesökta och vi ser fram emot att träffa nya elever och vårdnadshavare på vårt välkomstmöte i vår!

Information för dig som har syskon i kö till Kunskapsskolan
Den 1 november bytte Kunskapsskolan kösystem. Det nya systemet underlättar för dig som vårdnadshavare då du loggar in via BankId. Om ditt barn blir erbjuden en plats hos oss så kommer du att få antagningsbeskedet digitalt och du kommer kunna svara på antagningsbeskedet via BankID. Ytterligare en fördel med det nya kösystemet är att vi automatiskt uppdaterar adressuppgifter, namn med mera via Skatteverkets tjänst SPAR. Via SPAR får vi också information om barnets båda vårdnadshavare. Det är endast vårdnadshavare som kommer kunna logga in i det nya kösystemet med sitt personnummer och BankId.

Modersmålsundervisning
Vi har fått en del uppmärksamhet kring vår modersmålsundervisningen. Vi har idag 18 olika modersmål, varav 15 har färre än 5 elever. Tyvärr är det i dagsläget en stor organisatorisk utmaning att tillhandahålla en bra studiemiljö för de många små grupperna, då det mesta ligger på samma veckodag. Det innebär att det är svårt för oss att tillhandahålla grupprum, göra anpassningar i schemat och möta all den personal från modersmålsenheten som kommer och går i skolan. Vi kommer att söka dialog med modersmålsenheten för att försöka hitta en bra lösning för våra elever.

Några kommande aktiviteter:

• Fredag den 3/12 har eleverna studiedag med hemmastudier.
  • Nobeldagen den 10/12. Alla som vill klär sig “Nobelfina”. Affischer som presenterar årets Nobelpris sätts upp. Film om Alfred Nobel visas på basgruppssamlingarna. Övningar från Nobelmuseet såsom till exempel “vad skulle du uppfinna” genomförs i basgrupperna.
  • Lucia firas måndagen den 13/12 med julmusik och pepparkakor.
  • Under hela vecka 50 har skolan Ugly Christmas Clothes Week där alla som vill får sätta på sig sina “finaste” julkläder. Denna vecka har vi också skolans aktivitetsvecka med schemabrytande skolgemensamma aktiviteter samt julavslutning fredag den 17/12 då alla gör pepparkakshus, dricker saftglögg och äter lussebullar.
  • Terminsstart för elever är måndag den 10/1 med hemmastudier och utvecklingssamtal måndag och tisdag. Ordinarie verksamhet enligt schema onsdag den 12/1.

Nästa år firar Kunskapsskolan Borlänge 10 år, vilket vi naturligtvis kommer att fira!

Gott slut och gott nytt!