Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Enköping

Rektor Lars Jonsson berättar om händelser på skolan.

Oktober 2019

Nu är vi halvvägs mot jul och höstmörkret kryper sig på. Det har varit en bra start på året och eleverna jobbar fokuserat. Ett bra läge att reflektera över terminsstarten och ändå gott om tid att nå sina terminsmål. En del kanske behöver lägga in en högre växel, medan andra kanske behöver ta det lite lugnt.

Lov - återhämtning och/eller nya vanor
Höstlovet är ett lov som kommer lägligt för många. Eftersom vi har en personligt utformad utbildning har eleverna förstås olika behov vid lov. En del elever är just nu väldigt mycket ”tonåringar” och har då kanske en del uppgifter att komma ikapp med under lovet. Andra ser fram emot att spela och en del ska ut och resa.

Passa på att reflektera över vanorna under lovet. För att må bra och lyckas med sitt skolarbete är det förstås viktigt med bra rutiner. Det kan avgöra om man får balans och orkar med studierna utan att bli för trött eller stressad. Ställ gärna frågorna:

• Äter jag en bra frukost?
  • Motionerar jag tillräckligt?
  • Hur mycket skärmtid har jag?
  • Sover jag tillräckligt?

Ytterligare en fråga som vi vet spelar stor roll för att klara studierna nu och i framtiden är läsning. Vi rekommenderar att läsa eller att lyssna på ljudböcker - här kan lovet vara en perfekt startpunkt.

Jag vill återigen rekommendera Anders Hansen. Titta gärna på hans serie på svtplay, Hjärnan, där han på ett trevligt sätt som tar upp många av ovanstående delar.

Prognossamtal
I vanlig ordning kommer vi i samband med höstlovet ha prognossamtal med våra elever, för att gå igenom samtliga ämnen i EDS och stämma av hur det ser ut i förhållande till elevernas uppsatta termins- och slutmål. Ni är som föräldrar välkomna att delta i dessa halvtimmeslånga samtal, som ligger på elevernas ordinarie PH-dag. Självklart ska eleverna vara på hela sin PH-tid och jobba båda veckorna det är dessa samtal. Förbered er gärna hemma genom att med ert barn tillsammans gå igenom planering och EDS före samtalet.

Nya lokalerna
Bygget går bra, grunden är nu stabilt gjuten och snart kommer stommen. Härligt att kunna följa bygget och att det tidsmässigt ligger i fas, så att vi kommer att kunna flytta in i nya fina lokaler redan till sommaren. Nedan ser ni en bild på hur det kommer se ut.

Skolmaten
Som jag skrivit om tidigare så har vår skolmat vid terminsstarten inte levt upp till våra höga förväntningar. Självklart är god och nyttig skolmat viktigt för att eleverna ska orka med långa skoldagar. Vi jobbar hårt för att det ska bli riktigt bra och det har också under senaste veckorna blivit klart bättre. Jag återkommer förstås både till elever, medarbetare och föräldrar med ytterligare uppdateringar angående lunchfrågan.

Informationsmöten
Snart är det dags för informationsmöten för de som vill söka till oss. Vi kommer att ta in nya elever till årskurs 4-7 nästa höst. Jag räknar med att intresset för den nya skolan blir stort och att köerna till skolan kommer att växa rejält varje vecka under hösten. Om ni känner någon som är intresserad av att söka till oss, så rekommenderar jag er att tipsa dem om att komma på något av våra informationsmöten, där vi berättar mer om oss och vårt arbetssätt:

• Onsdag 13 nov klockan 18.00
  • Tisdag 19 nov klockan 18.00
  • Torsdag 21 november klockan 18,00

Ha nu ett riktigt skönt och aktivt lov!

Lars Jonsson
Kunskapsskolan Enköping och Västerås