Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Enköping

Rektor Lena Odén berättar om händelser på skolan.

Oktober 2022

Hej,

Nu är hösten här med besked, ute kan vi se alla möjliga färger även om bladen börja falla ner allt mer.

Vi har kommit en bra bit in på terminen men jag känner också att vi har hunnit med mycket redan. Exempelvis har våra 9.or varit på vandring och hajk, våra 8.or har åkt till Västeråsgården och övernattat, våra 6.or har haft en heldagssegling i Klubbholmen. Jag vet att alla arbetslagen tittar över olika aktiviteter som passar för årskursen att göra där det ges möjlighet att bygga relationer och arbeta med värderingar.

På gång på skolan,
Denna vecka sitter alla lärare och gör prognoser. Prognosen görs mot barnens termins- och slutmål, det är en del av skolans systematiska kvalitetsarbete. Under vecka 43 och 45 genomförs sedan prognossamtal med alla elever. Där är ni vårdnadshavare välkomna att delta antingen på plats eller digitalt. Dessa samtal ligger på elevernas ordinarie personliga handledningstid. Mer information om detta får ni från ert barns handledare.

Vecka 43 (tisdag-torsdag) har vi föräldravecka, då är ni föräldrar är välkomna att besöka skolan och se hur ert barn har det. Tänker ni passa på att komma anmäler ni det till ert barns handledare i förväg.

På måndag vecka 43 får vi också besök av 22 holländare. Kunskapsskolans pedagogiska modell väcker stort intresse utomlands och i framförallt i Holland finns det flera skolor som vill ansluta till vår pedagogiska modell. Besökarna kommer att vara med på lektioner samt observera PH-samtal. Elever brukar också alltid vara de som guidar våra besökare runt och berättar om skolan, det brukar vara det mest uppskattade inslaget. Vi kommer sedan att få ytterligare besök från Holland i december.

Attityder och språkbruk
Vi upplever emellanåt ett hårt språkbruk och till det även tråkiga attityder hos elever. Detta är något vi jobbar med mycket i skolan, men det tar otroligt mycket tid och kraft och det påverkar så klart både trivsel och studiero. Förväntningar är något hem och skola behöver arbeta tillsammans kring. Att gå på Kunskapsskolan innebär att eleverna gör sina planeringar, följer sitt schema samt lämnar in sina mobiler, detta är inget vi ska behöva ta diskussioner kring. När vi upplever att eleverna inte är på banan eller väljer att systematiskt gå emot det som är bestämt kontaktar vi såklart er vårdnadshavare och vid behov kallar vi er till möte så att vi tillsammans kan hitta sätt att bryta beteendet. Vi önskar dock att ni alla pratar med era barn om vikten av att använda tiden i skolan till rätt sak. Det finns nämligen en stor andel påhejare som inte är direkt drivande i beteendet men som indirekt uppmuntrar de som håller på. Det hjälper ingen. Det är viktigt att de också ser sitt ansvar i detta. Här är det viktigt att vi visar en enad front så att alla elever kan få den studiero de behöver.

Skolmaten
Skolmaten är som vanligt en het potatis och en fråga som lyfts både på föräldramöten och på föräldrarådet. Vi får vår mat från Skolfood som har sitt tillagningskök på Kungsgatan i Enköping. Nöjdheten kring maten har varierat under året och vi har en ständigt pågående dialog med dem. Ris och potatis är något Kicki i vårt kök tillagar, likaså gör Kicki i ordning en stor salladsbuffé varje dag. Sedan en vecka tillbaka har Skolfood en ny kock. Vi kommer att ha regelbundna möten även med honom där vi ger feedback från eleverna samt från Kicki som ser vad som går hem och vad som inte fungerar. Matupplevelsen är dock en helhetsupplevelse, där det också spelar roll hur man pratar om maten. Vi kan också se att elever på förhand säger att maten är äcklig och att den inte går att äta vilket så klart påverkar andra som då inte heller vågar smaka maten. Detta är det också viktigt att även prata om både hemma och i skolan. Om eleverna äter lunchen har de också mer ork att koncentrera sig på skolarbete under hela dagen!

Vänlig hälsning,
Lena Odén