Rektorn har ordet augusti - Kunskapsskolan Enköping
Rektor Lena Odén berättar om händelser på skolan.
Augusti 2024
Hej!
Äntligen så är vi i gång med ett nytt läsår och jag hälsar särskilt alla nya vårdnadshavare välkomna till Kunskapsskolan! Vi har under sommaren tagit tillfället i akt och fräschat upp och utvecklat våra lokaler på olika sätt. Bland annat har vår träslöjdslärare Nils arbetat i sommar och byggt gradänger i caféet som bjuder in till flera sittplatser och mysigt häng för raster. Som en nyhet har vi nu också införskaffat en caféautomat i samarbete med ICA Bergvreten som eleverna i årskurs 7-9 får handla direkt från. På skolgården har den trasiga studsmattan bytts ut, gunnebostaketet har lagats. Bild- och slöjdsalar har utvecklats för att passa verksamheten bättre. Det har även satts upp fler eluttag i zonerna, främst på plan 3 för att underlätta under våra workshop-pass. Det känns väldigt roligt att vi fick möjligheten att ordna dessa saker under sommaren för att förbättra och utveckla elevernas och lärarnas arbetsplats.
En annan nyhet för i år är att vi har förstärkt skolledningen med Andreas Fagerström på 50% Andreas kommer att vara ett skolledningsstöd främst mot årskurs 4-6 för att kunna stötta den verksamheten lite extra. Andreas kommer också fortsatt att undervisa 50% i årskurs 5.
Skolans prioriterade områden 24/25
I slutet av varje läsår utvärderar vi tillsammans i medarbetargruppen året som gått. Vi utvärderar genom att tillsammans reflektera och analysera enkätresultat, betygsresultat och den gemensamma upplevelsen av vad som fungerat bra och mindre bra. Det ger oss sedan en riktning för hur vi vill fokusera och prioritera kommande läsår. Vi kan se att arbetet med trygghet och trivsel måste fortsätta och är därför ett prioriterat område även detta läsår. Som ett led i detta kommer vi, som jag informerade om i våras, att arbeta med en modell som kallas IBIS (inkluderande beteendestöd i skolan) i samarbete med Uppsala universitet. Det är en modell som vilar på vetenskaplig grund i hur vi systematiskt kan arbeta med att öka studiero, trivsel och trygghet i skolan. För att vi ska kunna delta i detta samarbete fullt ut med Uppsala universitet behöver ni som vårdnadshavare lämna samtycke till att ditt barn deltar i studien. Jag bifogar information om IBIS med en tillhörande QR - kod där du som vårdnadshavare lämnar samtycke till att ditt barn får delta i studien.
Det andra prioriterade området är att utveckla arbetet kring hållbar bedömning. Det är en utbildningssatsning Kunskapsskolan gör för alla våra lärare med vår centrala pedagogikavdelning som ett stöd. Betyg och bedömning är något som många gånger leder till stor stress och ångest för många elever och alltför ofta leder till att lärandet kommer i skymundan. Det vill vi motverka och därför ser vi också mycket fram emot denna gemensamma kompetensutveckling.
Frånvaroanmälan
Är ditt barn sjukt eller behöver vara ledig någon timme för besök hos till exempel tandläkare så frånvaroanmäler du via Kunskapsskolans vårdnashavarportal. Där kan ni också se en översikt på eventuell frånvaro för ert/era barn.
Här finns en manual för hur ni går tillväga.
Ledigheter
Som alltid så här i början av läsåret lyfter jag vikten av samarbetet mellan hem och skola. Vårt uppdrag som skola är att se till att alla våra elever får utbildning i sammanlagt 17 ämnen. Vi behöver jobba med anpassningar och fördela resurser på skolan så att alla elever når sina mål. För att lyckas med detta stora uppdrag behöver vi ha ett gott samarbete med er föräldrar. På utvecklingssamtalen får ni ta del av ett förväntansdokument där vi uttrycker vilka förväntningar vi har på er vårdnadshavare. En av de sakerna är att vi ber vi er om att inte söka ledigt för era barn under läsåret. Vi jobbar mycket för att främja hög närvaro i skolan, oavsett anledningen till frånvaro så innebär den missad undervisningstid. Om eleverna inte är i skolan så handlar det inte bara om att de ska försöka jobba ikapp det de missat, vissa saker går inte att ta igen lika lätt t.ex.praktiskt estetiska ämnen man har en grr/veckan, föreläsningar, samtal, grupparbeten och diskussioner som förs under skoldagarna. Frånvaro oavsett anledning är en riskfaktor när det kommer till psykisk ohälsa i form av stress och ångest hos barn och unga.
För att bevilja ledighet under läsåret tittar vi därför på hur mycket tidigare frånvaro eleven har haft oavsett orsak, huruvida eleven ligger i fas med sitt skolarbete och om läraren bedömer att eleven klarar av att vara borta några dagar och så klart spelar även anledningen till ledigheten roll i vår bedömning. Jag beviljar i stort sett aldrig mer än 5 dagar ledighet.
Föräldrautbildning och föräldraråd
Förutom föräldramöten under hösten kommer vi också att erbjuda en digital föräldrautbildning kring vår pedagogiska modell och arbetssätt den 14 september klockan 18.00-19.00. Utbildningen kommer också att spelas in så att ni kan se den i efterhand om ni inte kan närvara. Är man ny förälder rekommenderar vi verkligen att ni tar er tid att sätta er in arbetssättet då det kommer att underlätta när ni vill stötta och hjälpa era barn i skolarbetet. På kunskapsporten finns det också en introduktion för nya föräldrar som vi rekommenderar er att ta del av, ni loggar in på Kunskapsporten med ert BankID via denna sida Vardnadshavare.kunskapsskolan.se
Vi har även ett föräldraråd på skolan där vi diskuterar olika skolfrågor. Vi ses två gånger per termin. Är ni intresserade av att vara med ber jag er att kontakta mig på lena.oden@kunskapsskolan.se så ser jag till att ni får en inbjudan när det är dags.
Jag bifogar med detta brev också läsårsdata för läsåret 24/25, något ni också kan hitta på vår hemsida.
Med förhoppning om ett gott samarbete även detta läsår,
Med vänlig hälsning,
Lena Odén, Rektor Kunskapsskolan Enköping
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.